17.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ElenaKaretnikova).
Vajcia sú jedným z najlepších zdrojov bielkovín. Mnohí ľudia ich radi používajú, pridávajú ich do sendvičov, šalátov a mnohých ďalších jedál. Vedeli ste však, že spôsob, akým sa varia, ich môže zbaviť živín? Ako by sa mali pripravovať, aby sa zachovali mikroživiny, ktoré obsahujú?

Foto: shutterstock/ElenaKaretnikova
Varenie vajec sa zdá byť jednoduché, ale niekedy sa aj pri tých najjednoduchších činnostiach môžeme dopustiť malých chýb, ktoré v tomto prípade spôsobia, že vajcia budú mať oveľa nižšiu výživovú hodnotu.
Ako by sa vajcia nemali variť? Môže to spôsobiť ich nižšiu výživovú hodnotu
- Výsledkom viacerých chýb je, že varené vajcia majú menej železa, vitamínov (vrátane A, D, E, B2, B12), kyseliny listovej, cholínu, luteínu a mnohých ďalších.
Najčastejšie je to spôsobené nadmerným varením. Štandardné vajcia uvarené natvrdo by sa mali variť 6 – 10 minút v závislosti od veľkosti.
Okrem toho sa dopúšťame chýb, ako napr:
- príliš málo vody – ak voda vajcia úplne nezakryje, bielok sa nemusí usadiť

Foto: shutterstock/senadamie
- mikropoškodenie škrupiny – zvyčajne to nemôžeme ovplyvniť, ale ak škrupina začne praskať a dôjde k jej poškodeniu, vitamíny a minerály vo vajciach môžu presiaknuť do vody (vyplavia sa z bielka a žĺtka).
Ako variť vajcia, aby boli chutné a hodnotné?
V prvom rade si musíme vybrať čerstvé vajcia. Ako sa to dá jednoducho skontrolovať?
- Dobrým (ale nie stopercentne istým) spôsobom je zatriasť vajíčkom, ak počujete charakteristické búchanie, potom je vajíčko zatuchnuté. Okrem toho, čím sú čerstvejšie, tým menej času potrebujú na varenie.
- Tiež by sme ich mali vložiť do vriacej vody – nie dať ich do studenej vody a uvariť ich neskôr.
- Vajíčka by sa mali variť na strednom ohni. Príliš vysoká teplota môže prispieť k popraskaniu škrupín.
- Po uvarení ponorte vajcia do studenej vody, čo uľahčí ich lúpanie.
- Navyše môžete do vody pridať aj ocot alebo citrónovú šťavu, tieto produkty môžu utesniť prípadné mikrotrhliny v škrupine.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vajcia už pri varení nepraskajú. Do vody pridám jednu vec a problém je vyriešený
Ako skontrolujete, či sú vajcia čerstvé? Existujú tri spôsoby
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.