17.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktoria Hodos).
Ako pripraviť palacinky? Recept je taký jednoduchý, že si môžete trúfnuť kombinovať ingrediencie. Ak chcete, aby bolo cesto ľahké a nadýchané, pridajte do zmesi jeden výrobok. Po prvom súste pochopíte, prečo je oveľa lepší ako mlieko. Pozrite si, ako pripraviť nadýchané kefírové palacinky.

Palacinky s kefírom namiesto mlieka. Prečo vymeniť tieto výrobky?
Príprava palaciniek nie je zložitá. Na prípravu cesta stačí múka, mlieko, vajcia, rastlinný olej, soľ a trochu perlivej vody, aby boli palacinky nadýchané. Málokto vie, že existuje ešte jeden výrobok, s ktorým môžete dosiahnuť ešte lepšie výsledky. Hovoríme o kefíre.

Foto: shutterstock/casanisa
- Obsahuje baktérie a kvasinky, ktoré neustále „pracujú“ a živia sa múkou a cukrom. Počas tejto doby sa na zmesi vytvárajú vzduchové bublinky. Vďaka ktorým je zmes ľahká a pri vyprážaní nadýchaná a mäkká.
- Ďalšou výhodou kefíru je, že je bohatý na cenné živiny. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín K2 a minerály v podobe draslíka a vápnika.
- Tento výrobok obsahuje aj probiotiká. Tie podporujú trávenie. Vďaka tomu sa po takomto obede nebudeme cítiť malátni a plní.
Kefírové palacinky. Tento recept si zamilujete od prvého sústa
Príprava palaciniek s kefírom je rovnako jednoduchá ako príprava tradičného receptu. Stačí urobiť jednu zmenu! Upustiť od mlieka.

Foto: shutterstock/Anna_Pustynnikova
Budete preto potrebovať:
- šálku hladkej múky
- pohár kefíru
- 2 vajcia
- štipku soli
- olej na vyprážanie
Recept na palacinky:
- Na začiatok preosejte múku do veľkej misy. Po chvíli pridajte kefír, vajcia a aj soľ.
- Teraz všetky prísady spojte dohromady. Cesto miešajte dovtedy, kým sa vám nepodarí rozbiť všetky hrudky z múky a celé bude hladké a husté. Ak je cesto príliš riedke, pridajte trochu múky. Ak je príliš husté, pridajte potom trochu perlivej vody.
- Cesto odložte asi na 30 minút, aby si „oddýchlo“.
- Medzitým si rozohrejte panvicu a povrch potrite trochou oleja. Pomocou kuchynského štetca dôkladne rozotrite tuk po panvici.
- Po 30 minútach naberte časť cesta pomocou lyžice a nalejte ho na rozohriatu panvicu. Cesto rozotrite tak, aby pokrylo celý povrch.
- Smažte asi 2 až 3 minúty. Keď je spodok opečený, palacinku potom obráťte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť palacinky, aby sa netrhali? Moja mama nikdy nepriznala, že sa mýlila
Jablkové lievance ako od babičky. Sú mäkké a nadýchané a bez mlieka
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.