18.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Momentum studio).
Na Slovensku je stále neznáma, zatiaľ čo v ázijskej kuchyni je už po stáročia cenená pre svoju chuť a zdraviu prospešné vlastnosti. Kapusta Pak choi, ako sa spomínaná zelenina nazýva, je skutočnou vitamínovou bombou. Zistite, prečo sa ju oplatí vložiť do nákupného košíka, keď ju najbližšie uvidíte pri nákupe.

Foto: shutterstock/Momentum studio
Ázijská kuchyňa je na Slovensku čoraz populárnejšia, a preto sa jej základné ingrediencie dostávajú aj do našich každodenných jedálničkov. Napriek svojej všestrannosti a vlastnostiam je kapusta pak choi v našej krajine stále podceňovaná.
- Je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty a dokáže pôsobiť na organizmus na mnohých úrovniach.
Je preto skutočným pokladom dobrôt, ktorému sa oplatí venovať pozornosť.
Pak choi – čo sa vie o čínskej kapuste?
Kapusta Pak choi je čínska odroda kapusty, ktorá nevytvára hlávky, ako je to v prípade tradičnej kapusty. Pochádza z východnej Ázie, kde sa pestuje v Číne. Rastlina má tzv. listové ružice, ktoré sú vhodné na konzumáciu vcelku, a to ako čerstvé, tak aj po vhodnom spracovaní.
Pak choi možno nájsť aj pod názvom bok choy. Táto kapusta, ktorá sa skrýva pod množstvom názvov, je v Ázii známa už tisícky rokov a už nejaký čas si získava popularitu aj v Európe. Na Slovensku sa tiež objavuje na stoloch, ale pri pohľade na jej vlastnosti po nej siaha príliš málo Slovákov.
- Je skutočnou pokladnicou cenných látok pre telo. Okrem iného je zdrojom takých vitamínov, ako sú A, C, K, ako aj vitamínov skupiny B.
- Je tiež bohatá na minerálne látky, ako sú vápnik, horčík, draslík a fosfor.
- Tým to však nekončí, pretože pak choi má širokú škálu antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom zodpovedným okrem iného za proces starnutia.
- A nesmieme zabudnúť ani na vlákninu, ktorá tiež zohráva dôležitú úlohu v kontexte zdravia a fungovania organizmu.
Pak choi je skutočnou pokladnicou účinných látok. Aké vlastnosti má?
Vďaka svojmu bohatému zloženiu dokáže pravidelne konzumovaná kapusta pak choi pozitívne ovplyvňovať organizmus na mnohých úrovniach.
- Okrem iného podporuje imunitný systém vďaka vysokému obsahu vitamínu C, ako aj stimuluje syntézu kolagénu a bojuje proti škodlivým účinkom voľných radikálov. Priaznivý vplyv na organizmus majú aj ďalšie vitamíny. Napríklad vitamín B6 pôsobí na nervový systém, zatiaľ čo vitamín K je nevyhnutnou súčasťou správnej zrážanlivosti krvi.
- Okrem toho prítomnosť niektorých minerálov a antioxidantov pomáha regulovať krvný tlak a chrániť srdce. Pak choi zaradený do stravy je tiež neoceniteľnou podporou pre tráviaci systém. Vláknina obsiahnutá v kapuste zlepšuje peristaltiku čriev a napomáha aj správnemu tráveniu.
- Za zmienku stojí, že kapusta pak choi je jednou z mála druhov zeleniny, ktorá obsahuje selén. Vďaka tomu podporuje detoxikačné procesy v tele a priaznivo pôsobí aj na zápaly. Pre mnohých bude veľkou výhodou nízky obsah kalórií v kapuste, vďaka čomu je ideálna na chudnutie. V kombinácii s takýmito zložkami má priaznivý vplyv aj na normálnu hladinu cukru či spomalenie procesov starnutia organizmu.
Čo sa vyrába z kapusty pak choi? Existuje pomerne veľa možností podávania
Pak choi je nenápadná kapusta, ktorá môže do vášho jedálnička priniesť veľa dobrého, za čo vám vaše telo určite poďakuje.
- Okrem toho je to mimoriadne všestranná zelenina, ktorá sa dá konzumovať na množstvo spôsobov, takže vás určite rýchlo neomrzí. Samozrejme, je prijateľné jesť čínsku kapustu surovú. Vtedy sa nemusíte obávať, že by ste prišli o niektoré živiny.
- Okrem iného je vhodná na použitie do šalátov a prípravkov.
- Dá sa však pripraviť aj na viacero spôsobov. Okrem iného ju možno použiť do polievok, ako je napríklad obľúbená polievka ramen alebo miso.
- Okrem toho sa môže variť v pare, čím sa zachová väčšina jeho živín.
- Zaujímavé je, že sa dá aj piecť v rúre alebo na vzduchu s korením. Vďaka tomu môžete kapustu pak choi ľahko zaradiť do svojho každodenného jedálnička.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je dokonca zdravší ako zelený čaj. Znižuje hladinu cukru a znižuje stres
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.