19.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/lovelypeace).
Toto exotické ovocie sa na Slovensku zatiaľ nedočkalo väčšej publicity. Vzhľadom na jeho jedinečnú chuť a zdravotné vlastnosti je to však veľká chyba. Hovoríme o sapodille, ktorá má pozitívny vplyv na imunitu, pomáha starať sa o srdce a črevá, a to je len začiatok. Koniec koncov, má celý rad výhod.

Foto: shutterstock/lovelypeace
Netušíte, čo je to sapodilla (lamut)? Niet divu, že ste o nej nikdy nepočuli, pretože toto exotické ovocie sa prirodzene vyskytuje v teplom a vlhkom tropickom podnebí.
Na Slovensku si zatiaľ nezískala veľkú popularitu. Treba však dúfať, že sa to čoskoro zmení. Je totiž chutné a môže pôsobiť ako sýte občerstvenie v strave. Sladká dužina guľovitej sapodilly pokrytá jemnou hnedosivou šupkou totiž chuťovo pripomína chuť karamelu.
Aké sú vlastnosti sapodilly? Je to jedno z najzdravších druhov ovocia
Sapodilla je jedným z najzdravších druhov ovocia, o ktorom Slováci ešte nepočuli. Podľa výsledkov štúdie uverejnenej v časopise Trends in Food Science & Technology obsahuje nespočetné množstvo bioaktívnych zlúčenín a živín.
- Je zdrojom draslíka, vápnika, železa, horčíka, bielkovín alebo aminokyselín, ako aj mnohých antioxidantov, ako je kyselina galová alebo kvercetín.
- Sapodilla obsahuje vitamíny: A, B, C a K (okrem iného podporuje imunitu alebo zrak), ako aj vlákninu, takže podporuje trávenie a zabraňuje zápche.
- Podporuje aj srdce, ale diabetici by si na ňu mali dávať pozor. Hoci dokáže potlačiť chuť na tradičné sladkosti, sama je sladká a vo svojom zložení má veľa voľných jednoduchých cukrov (fruktózy, glukózy a sacharózy). V 100 gramoch obsahuje približne 80 kcal.
Ako sa sapodilla konzumuje a na čo sa dá použiť v kuchyni?
Sapodilla je všestranné ovocie. Po olúpaní a odstránení semienok sa môže konzumovať surová a môže sa použiť aj na prípravu konzerv (napr. džemov, marmelád). Chutí ako karamel.
V kombinácii s kyslejšími prísadami, napr. kiwi alebo ananásom, tak umožňuje vytvoriť dokonalú chuť napríklad v smoothies alebo koktailoch. Sapodilla sa hodí aj do ovsených vločiek a ovocných šalátov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
V obchodoch sa vyhýbame „zelenému zlatu“. Nízky obsah kalórií, vysoký obsah bielkovín a vlákniny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.