20.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar).
Aj tomu najskúsenejšiemu kuchárovi sa môže stať, že vývar presolí. Na rozdiel od iných polievok ho nie je ľahké zachrániť, pretože pridaním vody sa zničí jeho základná chuť. Existujú tri spôsoby, ako vývar zachrániť.

Foto: shutterstock/ungvar
Hoci takmer každú polievku možno zachrániť zriedením, zjemnením smotanou alebo znížením slanosti kyselinou, pri vývare je to zložitejšie. Našťastie poznáme tri spoľahlivé spôsoby, ktoré zachránia váš vývar pred nadbytkom soli a vás pred kulinárskym útlakom.
Prvým osvedčeným spôsobom je hodiť do polievky surový zemiak (alebo niekoľko, ak je presolenie výrazné). Zemiak výborne absorbuje prebytočnú soľ, ale treba dbať na to, aby sa nevaril príliš dlho, aby sa vo vývare nerozpadol.
- Stačí približne 15 minút varenia.
- Po uplynutí tejto doby zemiaky z polievky vyberte. Tým sa zabezpečí, že vývar získa správnu chuť a že sa vývar nezakalí.
Ďalším spôsobom je potom vložiť do polievky vrecko ryže. Počas varenia ryža skvele absorbuje soľ.
- Je však dôležité, aby sa vo vývare nenachádzala príliš dlho, pretože uvoľnený škrob môže spôsobiť zakalenie vývaru.
- Už po 10 minútach sa prejaví odsoľovací účinok. Ak ryžu vyberiete z hrnca, vývar bude menej slaný a aj stále číry.
Posledným spôsobom je použitie surových vaječných bielkov.
- Vlejte ho do vriaceho vývaru, a keď sa zrazí, nechajte ho potom chvíľu v hrnci, aby absorboval prebytočnú soľ.
- Potom bielok z vývaru vyberte.
Vďaka tomuto jednoduchému triku získa váš vývar opäť dokonalú chuť a vaši hostia budú nadšení.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Spôsob na číry vývar. Stačí pridať jednu nezrejmú prísadu
Nemusíte kupovať. Prepustené maslo vyrobíte veľmi ľahko, ale pamätajte na toto pravidlo
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.