21.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Gayvoronskaya_Yana).
Aj keď bola kedysi reďkovka na slovenských stoloch oveľa bežnejšia, dnes ju používame len zriedka. Pritom je skutočnou pokladnicou cenných živín, ktoré podporujú organizmus v mnohých smeroch. Seniori by mali tejto nenápadnej zelenine venovať osobitnú pozornosť. Má vynikajúci vplyv na srdce, imunitu a tráviaci systém. A je ľahko dostupná a lacná.

Foto: shutterstock/Gayvoronskaya_Yana
Reďkovka – prírodná podpora imunitného a kardiovaskulárneho systému

Foto: shutterstock/Valeri Pavljuk
- Je bohatá na vitamín C, ktorý posilňuje imunitu a pomáha telu bojovať s infekciami. To je dôležité najmä pre seniorov. Ich imunitný systém sa vekom stáva menej účinným.
- Pravidelná konzumácia môže pomôcť znížiť riziko prechladnutia a infekcií. Najmä na jeseň a v zime.
- Jednou z najdôležitejších zložiek reďkovky je aj draslík, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri regulácii krvného tlaku a podpore činnosti srdca. Túto zeleninu by mali do svojho jedálnička zaradiť ľudia, ktorým záleží na kardiovaskulárnom systéme. Najmä tí, ktorí sú náchylní na vysoký krvný tlak alebo iné kardiovaskulárne problémy.
- Draslík podporuje aj správne fungovanie svalov. To je dôležité pre starších ľudí, ktorí si chcú udržať fyzickú kondíciu.
Reďkovka a tráviaci systém. Zdroj vlákniny a prirodzenej detoxikácie
- Reďkovka obsahuje veľké množstvo vlákniny. Vláknina zlepšuje činnosť čriev a podporuje tráviace procesy. Pravidelná konzumácia tejto zeleniny môže pomôcť predchádzať zápche, ktorá je častým problémom seniorov.
- Okrem toho vláknina pomáha pri kontrole telesnej hmotnosti, pretože dodáva pocit sýtosti a znižuje chuť na občerstvenie medzi jedlami.
- Zelenina má aj močopudný účinok, čím podporuje funkciu obličiek a pomáha odstraňovať prebytočné toxíny z tela. Vďaka tomu môže byť nápomocná pri prevencii infekcií močových ciest a pri znižovaní opuchov spôsobených zadržiavaním vody v tele.
- Reďkovka je tiež zdrojom antioxidantov, ako sú betakarotén a polyfenoly. Tie chránia bunky pred oxidačným stresom. Vďaka tomu spomaľuje proces starnutia, zlepšuje vzhľad pokožky a podporuje celkové zdravie organizmu.
Pravidelná konzumácia bielej reďkovky môže pomôcť udržať zdravú a žiarivú pokožku a oddialiť výskyt vrások.
Zlúčeniny síry obsiahnuté v repke. Posilňujú imunitu a podporujú pečeň
Čierna odroda reďkovky má mimoriadne intenzívnu chuť a vôňu. Vďačí za ňu vysokému obsahu zlúčenín síry.

Foto: shutterstock/Sokor Space
- Zlúčeniny síry majú silné antibakteriálne vlastnosti, pomáhajú v boji proti infekciám a podporujú imunitný systém.
- Síra zohráva dôležitú úlohu aj pri regenerácii pečene. Čierna reďkovka podporuje očistné procesy v tele, uľahčuje odstraňovanie škodlivých látok a podporuje funkciu tohto mimoriadne dôležitého orgánu.
Odporúča sa preto najmä ľuďom, ktorí sa chcú starať o zdravie svojej pečene a tráviaceho traktu.
Ako by sa mala reďkovka konzumovať, aby ste si ju naplno vychutnali?
Zelenina je najvýživnejšia surová, preto je najlepšie ju konzumovať v šalátoch. Dobre sa hodí k mrkve, jablkám a póru.
Pre tých, ktorí uprednostňujú jemnejšiu chuť, je dobrou alternatívou varenie alebo pečenie reďkovky. Dá sa pripraviť podobne ako zemiaky – variť, piecť alebo aj roztlačiť. Zaujímavým nápadom sú aj placky, ktoré môžu byť zdravou alternatívou zemiakových placiek.
Kto by sa mal reďkovke vyhýbať? Títo ľudia musia byť obzvlášť opatrní
Hoci reďkovka má mnoho výhod, nie každý by ju mal konzumovať vo veľkých množstvách.
- Ľudia s hypotyreózou alebo Hashimotovou chorobou by mali byť opatrní, pretože goitrogény obsiahnuté v repe môžu narušiť vstrebávanie jódu, čo môže negatívne ovplyvniť funkciu štítnej žľazy.
- Okrem toho môže táto zelenina dráždiť žalúdočnú sliznicu, takže ľudia trpiaci vredovou chorobou, refluxom alebo precitliveným tráviacim systémom by sa mali vyhýbať konzumácii surovej reďkovky. V takýchto prípadoch by bolo lepšie ju uvariť alebo upiecť, aby bola ľahšie stráviteľná.
Ak si niekto nie je istý, či je reďkovka vhodná pre jeho stravu, je vhodné poradiť sa s lekárom alebo odborníkom na výživu, aby sa uistil, že jej konzumácia nebude mať nepriaznivý vplyv na jeho zdravie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Malá červená bomba: Vedci odhalili, prečo je reďkovka zázrak pre naše zdravie!
Tento rok jem reďkovky z vlastnej záhrady, nie z trhu. Termín sejby je za dverami
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.