21.02.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Príprava dokonalého vývaru je poriadna výzva. Kľúčovým prvkom je moment pridania soli, ktorý určuje podstatnú chuť a vôňu vývaru. Ak to urobíte v nesprávny čas, polievka sa môže ukázať ako nevýrazná.

Foto: shutterstock/New Africa
Soľ nielen zvýrazní chuť, ale aj zvýrazní osobitosť pokrmu. Žiaľ, veľa ľudí robí základnú chybu, že ju pridáva hneď na začiatku varenia vývaru. Či už pripravujete kuraciu, hovädziu alebo vegetariánsku polievku, je dôležité pridať soľ v správnom čase. To by ste mali vedieť.
Kedy pridať soľ do vývaru? Na tom záleží
- Soľ do vývaru je najlepšie pridať až 10 minút pred koncom varenia.
Prečo tak neskoro? To umožňuje mäsu a zelenine uvoľniť svoju plnú arómu počas dlhého procesu varenia. Ak sa soľ pridá príliš skoro, vývar nebude mať takú výraznú chuť. Namiesto toho, aby „vydal“ svoju chuť z toho, čo je v hrnci, bude vývar jednoducho chutiť slane, pretože mäso a zelenina absorbujú pridanú soľ.

Foto: shutterstock/tastyfood
Ako sa vysporiadať so zakaleným vývarom
Zakalený vývar je ďalším problémom, s ktorým bojujú kuchári, najmä začiatočníci. Ako obnoviť jeho čírosť? Na záchranu prichádza… zemiak.
- Stačí pridať rozpolený zemiak do vývaru a variť 30 minút, kým nebude polievka dokonale číra. Ak nemáte po ruke zemiak, môžete použiť polovicu paradajky alebo pár klinčekov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.