22.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ilia Nesolenyi).
Túžite po zdravej večeri bez otravného vyberania kostí? Halibut je odpoveďou na vaše modlitby. Táto výnimočná morská ryba obsahuje poklad vitamínov a pritom takmer žiadne kosti. Odborníci tvrdia, že by nemala chýbať v jedálničku žiadnej rodiny.

Foto: shutterstock.com/Ilia Nesolenyi
Prečo je halibut kráľom morských rýb?
Halibut, nazývaný aj morský jazyk, je skutočným pokladom medzi morskými rybami. Tento gigant morských hlbín môže dorásť až do niekoľkých metrov a vážiť až 300 kilogramov. Jeho plochý, oválny tvar pripomína platézu. Žije prevažne v studených vodách oceánov, kde sa živí kôrovcami a mäkkýšmi. Práve vďaka tejto prirodzenej strave je jeho mäso nabité cennými živinami. Výnimočnosť halibuta spočíva nielen v jeho veľkosti, ale najmä v kvalite mäsa, ktoré je mimoriadne jemné, šťavnaté a takmer bez kostí.
Vitamínová bomba s minimom kalórií
Toto biele, jemné mäso je skutočným nutričným zázrakom. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu B12, ktorý je kľúčový pre správne fungovanie nervového systému a tvorbu červených krviniek. Jediná porcia halibuta dokáže pokryť až 83% dennej potreby selénu – minerálu nevyhnutného pre silnú imunitu. Navyše je bohatý na vitamín D, ktorého nedostatok trápi väčšinu populácie, najmä počas zimných mesiacov. Pravidelná konzumácia halibuta môže výrazne podporiť zdravie kostí, zlepšiť kvalitu spánku a posilniť imunitný systém.

Foto: shutterstock.com/NaNeLa
Tajná zbraň pre štíhlu líniu
Pre všetky ženy, ktoré sledujú svoju váhu, máme skvelú správu. Halibut obsahuje minimum tuku a je nízkokalorický. Na 100 gramov obsahuje len približne 111 kalórií, pritom poskytuje 23 gramov kvalitných bielkovín. Vysoký obsah omega-3 mastných kyselín podporuje zdravie srdca, znižuje „zlý“ cholesterol a pomáha udržiavať krásnu pleť. Pravidelná konzumácia tejto ryby môže pomôcť pri chudnutí bez pocitu hladu.
Ako pripraviť halibuta, aby si zachoval všetky benefity?
Najlepšie je pripraviť halibuta na pare alebo v rúre. Vyhnite sa vyprážaniu, ktoré by zbytočne zvýšilo kalorickú hodnotu. Stačí rybu pokvapkať olivovým olejom, dochutiť bylinkami a citrónom. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 15-20 minút, v závislosti od hrúbky filety. Výsledkom bude šťavnatý pokrm, ktorý si zamiluje celá rodina.
Pre koho je halibut ideálnou voľbou?
- Pre tehotné ženy vďaka obsahu omega-3 mastných kyselín
- Pre športovcov kvôli vysokému obsahu proteínov
- Pre deti, ktoré nemajú rady ryby s kosťami
- Pre seniorov vďaka ľahkej stráviteľnosti
- Pre ľudí s kardiovaskulárnymi problémami
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Úplne ich vyradiť zo svojho jedálnička? Libido a životne dôležité orgány trpia
Tento vývar pite pravidelne. Rozlúčite sa s vráskami a vaša pleť získa späť svoju pevnosť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.