Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Zdravie,

Domáce chipsy: Tajomstvo lahodnej a zdravej pochúťky, ktorú si zamiluje celá rodina!

23.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Farknot Architect). Predstavte si večer strávený s rodinou či priateľmi, keď sa zrazu na stole objaví miska chrumkavých, voňavých chipsov. Ale nie tých z...

23.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Farknot Architect).

Predstavte si večer strávený s rodinou či priateľmi, keď sa zrazu na stole objaví miska chrumkavých, voňavých chipsov. Ale nie tých z obchodu plných soli a konzervantov. Hovoríme o domácich chipsov, ktoré si jednoducho pripravíte sami! Táto lahodná pochúťka sa stane hitom každého večera a prekvapí svojou chuťou aj tých najnáročnejších gurmánov.

Prekvapte rodinu: Domáce chipsy, ktoré prekonajú tie z obchodu!
Foto: shutterstock/Farknot Architect

Prekvapivý pôvod chipsov: Ako vznikla táto obľúbená pochúťka?

Možno vás prekvapí, že chipsy vznikli úplnou náhodou. V roku 1853 v New Yorku sa kuchár George Crum rozhodol odpovedať na sťažnosti zákazníka, ktorému sa zdali jeho zemiaky príliš hrubé. Nakrájal ich teda na extrémne tenké plátky, osmažil do chrumkava a posolil. Výsledok? Zákazník bol nadšený a zrodila sa pochúťka, ktorá dodnes kraľuje našim stolom.

Prečo si pripraviť domáce chipsy? Zdravšia alternatíva bez kompromisov

Obchodné chipsy sú často plné soli, konzervantov a nezdravých tukov. Domáce chipsy vám umožnia kontrolovať množstvo soli a vyhnúť sa nežiaducim prísadám. Navyše, môžete experimentovať s rôznymi koreninami a príchuťami podľa vlastnej chuti.

Jednoduchý recept na domáce zemiakové chipsy

Príprava domácich chipsov je jednoduchá a rýchla. Potrebujete len pár základných surovín:

Suroviny:

  • 2-3 zemiaky
  • repkový olej
  • soľ a iné obľúbené koreniny

Postup:

  1. Zemiaky umyte a nakrájajte na veľmi tenké plátky. Môžete použiť ostrý nôž alebo strúhadlo.
  2. Plátky jemne potrite repkovým olejom.
  3. Ak preferujete pečenie: Predhrejte rúru na 200°C s ventilátorom. Plátky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte približne 10 minút, kým nebudú zlatisté a chrumkavé.
  4. Ak preferujete smaženie: Rozohrejte panvicu s trochou oleja a smažte plátky niekoľko minút, kým nezískajú zlatistú farbu.
  5. Hotové chipsy posypte soľou a obľúbenými koreninami podľa chuti.

Bezolejové chipsy: Lahodná pochúťka pre tých, ktorí dbajú na líniu

Ak sa snažíte obmedziť príjem tuku, máme pre vás skvelú správu! Domáce chipsy môžete pripraviť aj bez oleja.

Suroviny:

  • 250 g uvarených zemiakov
  • 1 stredná cibuľa alebo 2 menšie
  • 180 ml vody
  • 170 g kukuričnej múky
  • 2 listy papiera na pečenie

Postup:

  1. Uvarené zemiaky nechajte vychladnúť. Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno.
  2. Zemiaky a cibuľu rozmixujte do hladkej hmoty.
  3. Pridajte vodu a kukuričnú múku, dôkladne premiešajte.
  4. Predhrejte rúru na 200°C s ventilátorom.
  5. Na plech položte papier na pečenie a naň lyžičkou nanášajte malé porcie zemiakovej hmoty. Prikryte druhým papierom a jemne stlačte.
  6. Pečte približne 6 minút. Potom opatrne odstráňte horný papier a chipsy nechajte vychladnúť.

Experimentujte s rôznymi druhmi zeleniny

Zemiaky sú klasika, ale prečo nevyskúšať aj iné druhy zeleniny? Skúste napríklad:

  • Bataty: Sladké zemiaky dodajú chipsom jemne sladkastú chuť.
  • Cvikla: Pre krásnu farbu a zemitú chuť.
  • Mrkva: Sladká a chrumkavá alternatíva.

Príprava je podobná ako pri zemiakoch. Nakrájajte zeleninu na tenké plátky, pridajte trochu oleja a korenín, a pečte alebo smažte podľa preferencie.

Záver: Domáce chipsy ako zdravšia a chutnejšia voľba

Príprava domácich chipsov je nielen jednoduchá, ale aj zábavná. Môžete si prispôsobiť chute podľa seba a vyhnúť sa nezdravým prísadám. Prekvapte svoju rodinu a priateľov touto lahodnou pochúťkou a užite si spoločné chvíle pri chrumkaní vlastnoručne vyrobených chipsov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vafle bez vaflovača. Je to vôbec možné? Toto je recept, ku ktorému sa budete vracať

Žiadny jablkový ani krémeš. Z tohto receptu vyjde lepšie ako z cukrárne. Každý chce vyskúšať


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tento dezert urobíte, keď hostia zaklopú na dvere. Žiadne pečenie ani čakanie na stuhnutie

23.2.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lecker Studio). Hostia sú už pred dverami a vy nemáte žiadny koláč? Potom si pripravte nepečený dezert, ktorý je…

Vajíčka v tomto prevedení chutia ako sen. Zasýtia na celé hodiny

23.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jacek Chabraszewski). Čo namiesto miešaných vajíčok na raňajky? Táto verzia nielen skvele chutí, ale dodá vám aj energiu na…

Tajomstvo ázijskej dlhovekosti. Najzdravšia fazuľa na svete

23.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mironov Vladimir) Japonci alebo Kórejčania sú známi svojou dlhovekosťou. Tajomstvom je vyvážená strava bohatá na ryby, morské plody a…

Stále u vás končí v koši? Hanebná chyba! Je chutný a podporuje srdce

23.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/microcosmos) Brokolicu, alebo skôr jej ružičky, možno použiť na stovky spôsobov, ale aj tak sme limitovaní len svojím kulinárskym…

Šokujúce odhalenie: Hrsť hrozienok denne môže zmeniť váš život!

23.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rsooll). Vedeli ste, že obyčajné hrozienka môžu byť kľúčom k lepšiemu zdraviu? Tieto nenápadné sušené plody sú nabité vitamínmi,…

Auto Trendy

Nová Kia PV5: Elektrická budúcnosť osobných a úžitkových áut sa predstavuje!

23.2.2025 Redakcia Auto trendy - Vstúpte do novej éry elektromobility s revolučným modelom Kia PV5! Táto elektrická novinka, ktorá je odpoveďou na koncernový Hyundai Staria, kombinuje moderný dizajn, rôzne konfigurácie…

Francúzsky blesk: Nové elektrické Peugeoty dostali power boost!

23.2.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilka Peugeot nenápadne odhalila svoje najvýkonnejšie elektrické SUV. Modely E-3008 a E-5008 dostávajú poriadnu dávku adrenalínu v podobe dvojmotorového systému. S výkonom 325 koní sa…

BMW a Toyota spájajú sily: Vodíková budúcnosť je na dosah!

23.2.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká automobilka BMW prekvapila motoristický svet odvážnym oznámením. V spolupráci s japonskou Toyotou pripravuje revolučné vodíkové vozidlo do sériovej výroby. Prvé modely majú opustiť výrobné…

Stellantis má 14 značiek – výhoda či komplikácia?

23.2.2025 Redakcia Auto trendy - Továrne v Tychách sú podľa Jean-Philippeho Imparata, riaditeľa Stellantisu pre Európu, na bezpečnej ceste. V exkluzívnom rozhovore prezradil, čo čaká tento výrobný gigant po roku…

Šok pre turistov: Do centra Sopotu sa autom nedostanete!

23.2.2025 Redakcia Auto trendy - Obľúbené poľské letovisko Sopot zavádza radikálne zmeny v doprave. Od 1. apríla vznikne v centre mesta zóna s obmedzeným vstupom. Vstup bude povolený len miestnym…

Od úspešného roka 2024 k ešte sľubnejšiemu zajtrajšku

23.2.2025 Redakcia Auto trendy - Francúzska automobilka Renault zakončila rok 2024 s rekordnými výsledkami, ktoré prekonali očakávania. S obratom 56,2 miliardy eur a ambicióznymi plánmi na nasledujúce roky, vrátane nových…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov