22.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe Foto: shutterstock/New Africa().
Chlieb je jednou zo základných potravín, ktoré sa pravidelne vkladajú do nákupného košíka. Bohužiaľ sa vyznačuje rýchlou stratou čerstvosti, pretože pri nesprávnom skladovaní vysychá alebo sa na ňom objavuje pleseň. Preto je dobré vedieť, akých chýb sa vyvarovať, a tiež ako môžete ľahko predĺžiť trvanlivosť chleba. Ukazuje sa, že je to jednoduchšie, ako si myslíte.

Foto: shutterstock/New Africa
Chlieb má tú vlastnosť, že rýchlo stráca svoju čerstvosť. Vysuší sa a prestane byť príjemný na jedenie. Pri nesprávnom skladovaní môže aj splesnivieť, čomu sa chce každý vyhnúť. Existujú však domáce prostriedky na predĺženie trvanlivosti kúpeného chleba alebo žemlí.
Ako predĺžiť čerstvosť chleba v chlebníku? Záleží na mieste a spôsobe
Triky na predĺženie čerstvosti chleba sú nanič, ak nie je správne skladovaný. Ide o základný krok, ktorý ovplyvňuje čerstvosť chleba, preto sa oplatí dbať naň.
- V prvom rade je najlepšie uchovávať chlieb v chlebníku, pretože ten zabezpečuje správnu cirkuláciu vzduchu a zabraňuje jeho prílišnému vysychaniu.
- Stojí však za to zabezpečiť, aby bol chlebník vyrobený zo správneho materiálu, pretože aj ten ovplyvňuje trvanlivosť skladovaných výrobkov. Najlepšou voľbou sú drevené alebo keramické, pretože umožňujú chlebu „dýchať“. Plastové nádoby určite nie sú dobrou voľbou, pretože podporujú vlhkosť, a teda aj plesne.
- To isté platí aj pre skladovanie chleba v plastových vreckách, ktoré účinne zadržiavajú vlhkosť a vytvárajú dobré podmienky na vznik plesní.
Ak si chcete čerstvý chlieb vychutnávať čo najdlhšie, oplatí sa venovať pozornosť vlhkosti, teplote a prúdeniu vzduchu. Práve tieto faktory ovplyvňujú najmä to, ako dlho si budete môcť vychutnávať chutný chlieb.
Čo dať do chlebníka? Vďaka tomu vydrží chlieb dlhšie čerstvý a mäkký
Správne skladovanie chleba možno skombinovať so spôsobmi, ako dodatočne udržať chlieb dlhšie čerstvý. Veľa sa hovorí o skladovaní výrobkov z múky v špeciálnych plátenných vreckách. Nie každý ich však má, preto je dobré vedieť, že existujú aj iné, rovnako účinné triky, ako udržať chlieb dlhšie čerstvý.
Keramický alebo drevený chlebník je dobrým miestom pre chlieb, ale oplatí sa ešte viac posilniť držanie procesu sušenia. Jednoduchý spôsob, ako to urobiť, je ovocie a zelenina.
Okrem iného sa na to dobre hodí jablko, zemiak alebo zeler.
- Jednoducho vložte kúsok z nich do chlebníka, aby sa uvoľnila vlhkosť a predĺžila sa tak čerstvosť chleba. Vložené kúsky ovocia alebo zeleniny by ste však nemali zabúdať meniť každé 2 – 3 dni, aby mohli plniť svoju určenú úlohu.
- Na druhej strane, v prípade prílišnej vlhkosti, ktorá môže naopak prispieť k tvorbe plesní, je dobré dať do chleba trochu soli alebo ryže. Tieto produkty výborne absorbujú prebytočnú vlhkosť, takže chlieb sa nezačne kaziť a môže tak zostať aj niekoľko dní.
- Ak však máte veľa chleba, najlepšou možnosťou na predĺženie čerstvosti je prebytok zamraziť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Oplatí sa zmrazovať pečivo? Spôsoby, ako udržať chlieb dlho čerstvý
Zabudnite na tvrdé maslo. Takto bude vždy perfektné na natieranie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.