Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Kvások na chlieb vám budú závidieť aj skúsení pekári. Dávajte pozor na pomery a lyžicu

22.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trofimov Denis). Ako urobiť kvások na chlieb, to je otázka. A odpoveď znie – čo najjednoduchšie. V podstate ide o vodu a múku v...

22.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Trofimov Denis).

Ako urobiť kvások na chlieb, to je otázka. A odpoveď znie – čo najjednoduchšie. V podstate ide o vodu a múku v správnom pomere a teoreticky by tu bolo ťažké niečo pokaziť. A predsa si musíte dávať pozor na lyžicu. Kvások musíte miešať, ale jedálenská lyžica pošle celú nádobu do koša. Tento recept vám určite pomôže stať sa majstrom alebo majsterkou domáceho chleba.

Ako urobiť kvások na chlieb, to je otázka. A odpoveď znie – čo najjednoduchšie.
Foto: shutterstock/Trofimov Denis

Kváskový chlieb je základom krásne vykysnutých a voňavých bochníkov. Samozrejme, chlieb môžete piecť aj z droždia, ale tí, ktorí vedia, ako na to, vedia, že to nie je to isté. Dnes vám povieme, ako pripraviť kvások na ražný chlieb, ktorý bude hotový už za päť dní.

  • Dôležitý je typ múky – čím „hrubšia“, tým lepšia.
  • Existuje ešte jedno pravidlo. Kvások nemá rád kov – po nakŕmení ho vždy premiešajte drevenou lyžicou, inak nevykysne alebo sa jednoducho pokazí.
  • Čo je ešte dôležité? Sledovať „čas kŕmenia“, najlepšie vždy v rovnakú hodinu.

Kvások na chlieb. Pekárne ho vyrábajú zle

Zloženie:

ražná múka,
prevarená, vlažná voda.

Kvások – ako naň:

  1. Pripravte si veľký pohár, zalejte ho vriacou vodou a dôkladne ho vyčistite a vytrite.
  2. Nasypte do neho 100 g múky a 100 g vody (aj na vodu sa hodí kuchynská váha kalibrovaná na gramy). Potom všetko premiešajte drevenou lyžicou a odložte na kuchynskú linku.
  3. Na druhý deň v rovnakom čase pridajte 100 g múky a rovnaké množstvo vody. Opäť premiešajte a odložte bokom. Tento postup opakujte nasledujúce štyri dni. Na tretí deň uvidíte prvé bublinky a kvások začne vydávať svoju charakteristickú vôňu.
  4. Piaty deň nakŕmte kvások naposledy, premiešajte a odložte na 12 hodín. Po uplynutí tejto doby môžete upiecť chlieb.
  5. Hotový kvások skladujte v chladničke, ale nezabudnite ho pred každým pečením znovu nakysnúť. Ak si však dávate dlhšiu prestávku od domáceho pečenia, kŕmte ho raz týždenne – potom bude dobrý takmer donekonečna.
Z tohto kvásku urobíte taký chlieb, že vás pekári budú nenávidieť, ale aj tak sa ním oplatí pochváliť.
Foto: shutterstock/Zagorulko Inka

Pamätajte na pravidlo lyžice a váš chlieb bude dokonalý, zdravý, chrumkavý a s množstvom bubliniek vo vnútri. Teraz už stačí len potrieť maslom a pridať obľúbenú salámu či syr.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Chlieb jemný ako obláčik. Dlho zostáva čerstvý

Tieto vafle pripravíte bez kvapky mlieka. Sú oveľa chrumkavejšie ako tradičné


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Je to najlepší chlieb ku grilovaným jedlám. Upečie ho aj začiatočník

28.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ekaterina Milovidova). Jarná sezóna sa začína naplno, a to znamená, že budete tráviť viac času vonku. Milovníci grilovania sa…

Takéto mlieko si do kávy radšej nedávajte. To je dôvod, prečo nemôžete schudnúť

28.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Káva je pre mnohých ľudí každodenným rituálom a jej chuť často vylepšujeme rôznymi prísadami. Niektoré z nich…

Tajomstvo japonskej kuchyne, ktoré musíte poznať – tu je pasta kuro neri goma

28.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/InkheartX). Ak ste doteraz používali len arašidové maslo, je čas vyskúšať niečo nové. Kuro neri goma alebo japonská sezamová…

Toto je to, čo treba hľadať v kozmetike. Prinesú úľavu od prvých spálenín od slnka

28.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pavel Vatsura). Hoci veľa ľudí sníva o krásnom opálení, prvý kontakt bledej pokožky so slnkom pre väčšinu z nás…

Pridajte jednu kocku do kávy. Už nikdy viac nesiahnete po cukre. A nálada sa okamžite zlepší

28.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nadyatess). Čo je najlepšie pridať do kávy? Zabudnite na cukor a sirupy. Namiesto toho vložte do pohára jednu kocku.…

Auto Trendy

Zákazníci obviňujú automobilku z manipulácie kilometrov pred koncom záruky

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - Čo ak by váš elektromobil zrazu začal ukazovať výrazne vyšší počet kilometrov, než v skutočnosti prešiel? Majitelia vozidiel Tesla v USA obviňujú spoločnosť z manipulácie…

Kuny vs. autá: Trik, ktorý ich drží od vášho motora!

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - Hoci kuny pôsobia na prvý pohľad roztomilo, pre motoristov znamenajú nočnú moru. Ich chuť ohlodávať gumové hadice, káble a zvukové izolácie pod kapotou spôsobuje škody,…

Revolúcia v dizajne a technológii, ktorá zohreje srdce každého motoristu!

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - Prichádza nová generácia Alfa Romeo Stelvio a s ňou zásadné zmeny, ktoré posúvajú tento model na úplne novú úroveň. Prémiové SUV teraz kombinuje športovú eleganciu,…

Kým Európa končí s klasickými motormi, Čína predstavuje unikátny osemvalec!

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - V čase, keď európske automobilky ustupujú od spaľovacích motorov a podliehajú politickému tlaku, Čína ukazuje, že ide vlastnou cestou. Na šanghajskom autosalóne odhalila motor, ktorý…

Nový sedan od Toyoty? Spája luxus, technológie a štýl

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - Toyota sa nebojí meniť zaužívané pravidlá hry. Hoci sa v Európe elektromobilite doteraz príliš nevenovala, jej nové sedany ukazujú, že na globálnom trhu má oveľa…

Volkswagen cúva: Spaľovacie motory sa vracajú aj tam, kde ich už nikto nečakal

28.4.2025 Redakcia Auto trendy - Volkswagen opäť mení smer. Po rokoch presadzovania plne elektrických pohonov a pohrebu spaľovacích motorov automobilka prekvapuje novým prístupom. Spaľovacie motory sa vrátia aj do modelov…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov