23.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/microcosmos)
Brokolicu, alebo skôr jej ružičky, možno použiť na stovky spôsobov, ale aj tak sme limitovaní len svojím kulinárskym talentom. Navyše si málokto uvedomuje, aká je táto zelenina pôvabná a produktívna, pretože v skutočnosti sa dajú bez problémov konzumovať všetky jej časti, ktoré sú dostupné v obchode. O to viac sa môžeme zamerať na stonku brokolice, na ktorú zvyčajne nemáme nápad. Predtým, ako skončí v koši, sa však oplatí dať jej šancu, pretože naozaj stojí za to.

Foto: shutterstock/microcosmos
Ako chutí stonka brokolice?
Stonka brokolice je najtvrdšia časť tejto zeleniny, preto si mnohí z nás mylne myslia, že je nejedlá. Nič nemôže byť ďalej od pravdy, pretože stačí odrezať ružičky tejto zeleniny a máme celkom solídny produkt, ktorý nás poteší svojou chuťou. Skôr ako sa však pustíme do jej ochutnávania, je čas ju trochu pripraviť. Stačí nožom odstrániť zelenú a bastovú šupku tak, aby zostalo len jedlé a chutné jadro (krémová alebo biela časť vo vnútri).
Ako chutí stonka brokolice? Mnohým ľuďom môže pripomínať kaleráb: je dosť výrazná, má mierne kapustovitú, ale pikantnejšiu chuť.
Čo robiť so stonkou brokolice?
Ak máte chuť kalerábu veľmi radi, stonku brokolice môžete jesť surovú: buď nakrájanú na menšie kúsky (pásiky alebo kocky), alebo vcelku. Ak vám to nevyhovuje, môžete stonky podávať s rôznymi ľahkými omáčkami alebo zeleninovými pastami. Stonky brokolice sa dajú použiť na mnoho spôsobov: hodia sa do šalátov (stačí ich nastrúhať). Z tohto „odpadu“ môžete pripraviť veľa vecí. Keď nemáte nápad, môžete z nich pripraviť zeleninové placky, pridať ich do polievok alebo ich zapiecť s inou zeleninou (napr. so zemiakmi, mrkvou alebo batátmi).

Foto: shutterstock/Viktoria UA
Čo sa nachádza v stonke brokolice?
Ukazuje sa, že stonka brokolice sa neprávom považuje za odpad, pretože je nielen chutná, ale navyše má rovnakú výživovú hodnotu ako ružičky, ktoré sa najčastejšie konzumujú. Čo sa nachádza v stonke brokolice? V prvom rade je to skutočná zásobáreň vitamínu C, ktorý je známy tým, že zlepšuje našu imunitu, ale môže tiež minimalizovať riziko infekcie. Samozrejme, vitamín C toho môže nášmu telu ponúknuť oveľa viac, pretože napríklad utesňuje cievy, čo sa prejavuje normalizáciou krvného tlaku, ale tiež pomáha syntetizovať kolagén, a vďaka tomu vyzeráme mladšie.
Čo sa ešte nachádza v stonke brokolice? Za zmienku stoja najmä:
- draslík – nevyhnutný pre dokonalé fungovanie srdca a obehového systému
- fosfor – podieľa sa na mineralizácii kostí a kĺbov, ale podporuje aj nervový systém
- vápnik – rovnako ako fosfor je zodpovedný za správnu štruktúru kostí a zubov
- horčík – podporuje činnosť mozgu a môže minimalizovať účinky chronického stresu
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť brokolicu, aby nestratila farbu? Skúsení kuchári používajú trik
Pôsobí v tele ako filter. Zahrňte do svojho jedálnička na rýchlejšiu regeneráciu pečene
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.