23.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Mironov Vladimir)
Japonci alebo Kórejčania sú známi svojou dlhovekosťou. Tajomstvom je vyvážená strava bohatá na ryby, morské plody a čerstvú zeleninu a ovocie. Jednou z najzdravších potravín je edamame, fazuľa obľúbená v Ázii, ktorá je dobrým zdrojom bielkovín, vlákniny a cenných bioaktívnych látok. Zistite, čo je edamame, ako pôsobí na vaše zdravie a ako ho najlepšie zaradiť do svojho jedálnička.

Foto: shutterstock.com/Mironov Vladimir
Čo je edamame a prečo by ste ho mali jesť?
Edamame sú čerstvé struky a semená nezrelých sójových bôbov. Struky sú intenzívne zelenej farby a mierne chlpaté, fazuľa vyzerá ako mladý bôb. Tento druh fazule je obľúbený najmä v ázijských krajinách – najmä v Japonsku, Kórei, Číne a Vietname. Ukázalo sa, že nezrelé sójové bôby majú ešte lepšiu chuť. Majú sladkú a mierne maslovú príchuť a mäsitú štruktúru. Edamame, známa ako zelená sója, obsahuje mnoho cenných živín: vitamíny skupiny B, železo, horčík, fosfor, vitamín K, ako aj fytosteroly, izoflavóny, kyseliny omega-3 a omega-6 a vlákninu. Je tiež vynikajúcim zdrojom bielkovín a ideálnou náhradou mäsa.
Ako edamame ovplyvňuje zdravie?
Aj malé, ale pravidelné množstvo edamame má priaznivý vplyv na organizmus. Vďaka vysokému obsahu vlákniny zelená sója reguluje činnosť čriev a chráni pred prudkým zvýšením hladiny glukózy v krvi. Fytosteroly a nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v nezrelej sóji, majú zase priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém – regulujú hladinu cholesterolu a posilňujú cievy. Znižujú tak riziko aterosklerózy a iných srdcových ochorení. Edamame sa odporúča aj ženám počas menopauzy.
Prírodné látky, ktoré obsahuje, napodobňujú účinky ženských pohlavných hormónov, takže môžu zmierniť príznaky a ťažkosti spojené s menopauzou a do určitej miery chrániť pred osteoporózou. Edamame sa môže zaradiť aj do jedálnička diabetikov – mladá sója má veľmi nízky glykemický index, takže nespôsobuje prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi a nezaťažuje pankreas.
Ako pripraviť edamame?
Čerstvé edamame sa na Slovensku ťažko zháňa – nájdete ho len v obchodoch špecializovaných na ázijské produkty. Mrazené zelené sójové bôby nájdete v mnohých obchodných reťazcoch (mrazené potraviny zvyčajne obsahujú lúpané bôby). Príprava edamame je veľmi jednoduchá. Čerstvé struky sa môžu variť v osolenej vode (3-6 minút) – je dobré odrezať konce, aby sa soľ dostala do fazule. Dobrou voľbou je aj varenie v pare približne 8 minút. Po uvarení fazuľu vydlabeme. Mrazené zrná sú často predvarené a stačí ich na niekoľko minút zaliať vriacou vodou. Najlepšie je postupovať podľa pokynov výrobcu.
Ako používať mladé sójové bôby v kuchyni?
Edamame je chutné aj samotné, v Japonsku sa často praží spolu so sezamom. Výborne sa hodí aj do polievok, šalátov, dusených pokrmov, vyprážanej ryže, kaše alebo akéhokoľvek bezmäsitého jedla. Môže sa použiť ako náhrada zeleného hrášku. Je dobré pamätať na to, že zelené zrnká soli treba pridať až na samom konci varenia, inak môžu stratiť svoju intenzívnu zelenú farbu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ázijský zázrak edamame: Superpotravina, ktorá dobýja slovenské kuchyne
Vedci odhalili tajomstvo mladého mozgu! Toto je recept na dlhovekosť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.