22.02.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/photocrew1).
Je chren zdravý? Hoci na každodennej báze nie je taký populárny ako kečup, majonéza či horčica, počas sviatkov nesmie chýbať na každom stole, pretože tak velí tradícia. Ukazuje sa, že to má praktické využitie. Prečo sa ho oplatí zaradiť do jedálnička?

Foto: shutterstock/photocrew1
Chren je koreňová zelenina charakteristickej, výraznej chuti a vône. V slovenskej kuchyni po ňom najčastejšie siahame počas Veľkej noci.
Nie každý vie, že má aj dlhú a zaujímavú históriu, keďže sa už roky používa v ľudovom liečiteľstve. Všetko kvôli vlastnostiam, ktoré skrýva.
Čo lieči chren? Môže znížiť riziko rakoviny
Chren je cenený nielen pre jeho jedinečnú chuť, ale aj pre jeho zdravotné vlastnosti. Je bohatým zdrojom cenných antioxidantov a enzýmov, vďaka ktorým dokáže znižovať zápaly a chrániť pred mikroorganizmami a bakteriálnymi infekciami.
V porovnaní s brokolicou, ružičkovým kelom či kapustou obsahuje až desaťkrát viac zlúčenín nazývaných glukozinoláty. To zase zvyšuje schopnosť pečene detoxikovať karcinogény, čo môže pomôcť inhibovať rast nádorov a znížiť riziko ochorenia. Práve týmto zlúčeninám vďačí chren za svoju charakteristickú, korenistú chuť.
Je chren zdravý? Priaznivo pôsobí na tráviaci systém a imunitu.
Chren je tiež bohatým zdrojom vlákniny, keďže v 100 gramoch koreňa nájdete až 7 gramov. Zabraňuje zápche a pomáha odstraňovať nepotrebný metabolický odpad. Stimuluje tiež sekréciu tráviacich štiav. Nečudo, že sa najčastejšie používal počas hostiny bohatých na jedlo a dnes kraľuje veľkonočnému stolu.
Vďaka vysokému obsahu vitamínu C (má ho viac ako citrón) zvyšuje imunitu, predchádza infekciám a podporuje organizmus v boji proti nachladnutiu. Nájdete tu aj vitamíny skupiny B, vitamín A a minerály ako draslík, síru, vápnik a železo. Má nízky glykemický index a je nízkokalorický (cca 7 kcal v 15 g).

Foto: shutterstock.com/Eskymaks
Môžete jesť chren, ak máte ochorenie pečene? Ak trpíte týmito neduhmi, je lepšie odložiť
Hoci je chren mimoriadne zdravý, nie každý by ho mal jesť. Mali by sa mu vyhýbať predovšetkým ľudia s vredmi či zápalom žalúdka, trpiaci chorobami pečene a dvanástnika, častým pálením záhy a refluxom.
Obmedziť jeho konzumáciu by mali aj tehotné a dojčiace ženy, deti do 4 rokov a samozrejme alergici. Preto, ak vás čokoľvek znepokojuje, kontaktujte svojho lekára.
Máte radi chren?
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Máte sedavý spôsob života? Vedci prezradili, koľko sa treba hýbať!
„15 krát na sústo.“ Jednoduché pravidlo zlepší vaše zdravie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.