24.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek)
Med je produkt, po ktorom sa oplatí pravidelne siahať. Niekedy sa však na jeho povrchu objaví biela pena. Znamená to, že med je pokazený a treba ho vyhodiť? Vysvetlíme vám, odkiaľ pena pochádza a čo naznačuje. Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, nie je to dôvod na obavy. Zistite, čo znamená biela pena na vrchnej vrstve medu.

Foto: shutterstock/PawelKacperek
Med je produkt, ktorý má mnoho cenných zdravotných vlastností, preto sa oplatí mať ho vždy doma. Ak však chceme využívať jeho výhody, musíme ho nielen kúpiť na spoľahlivom mieste, ale aj správne skladovať. Niekedy sa však môže stať, že napriek tomu, že nádobu skladujeme na vhodnom mieste, môžeme na vrchnej časti medu spozorovať biely nános pripomínajúci penu. Čo to znamená a odkiaľ pochádza? Vysvetlíme vám, čo spôsobuje biela pena na mede.
Čo znamená biela pena na mede?
Skúsení včelári vysvetľujú, že pri nalievaní medu do pohárov počas výroby sa do štruktúry medu dostáva malé množstvo vzduchu. Tie sa hromadia na povrchu v podobe bubliniek a vytvárajú vrstvu. Do nej sa pridávajú čiastočky peľu, propolisu alebo včelieho vosku. Tým sa na mede vytvorí biela pena.

Foto: shutterstock/New Africa
Zvyčajne je viditeľná na nefiltrovaných medoch, ktoré neboli tepelne ošetrené. Pena je v podstate znakom toho, že výrobok, ktorý sme kúpili, zostal blízky svojej prirodzenej forme. Nebol nadmerne filtrovaný, takže si zachoval svoje enzýmy, zdraviu prospešné vlastnosti a vitamíny. Penenie je preto prirodzeným javom, ktorý by nás nemal znepokojovať.
Ak biela pena neovplyvňuje vôňu ani štruktúru výrobku, stačí ju do medu zamiešať alebo ju odstrániť lyžičkou, ak máte obavy o čistotu medu. Pre mnohých ľudí je dôvodom na obavy aj biely zvyšok na mede. Ani to však nie je znakom toho, že sa výrobok pokazil. Je to tiež výsledok prirodzeného procesu, ktorým je kryštalizácia glukózy v mede. Výrobok však musíme dôkladne skontrolovať, pretože ak sa vôňa medu alarmujúco zmení a cítime kyslý, octový zápach, môže to byť znakom toho, že sa začal proces kvasenia.

Foto: shutterstock/almo Creative
Ako skladovať med, aby si čo najdlhšie zachoval svoje kvality?
Spôsob skladovania medu nie je bez významu pre jeho kvalitu. Najlepšie je umiestniť ho na suché, chladné miesto, kde teplota nepresahuje 18 stupňov Celzia. V opačnom prípade by prílišná vlhkosť a prístup slnečného svetla mohli urýchliť proces kvasenia a spôsobiť stratu medových enzýmov.
Med je tiež dobré skladovať v tesne uzavretej sklenenej nádobe. Tým sa výrobok ochráni pred vzduchom, vlhkosťou a inými arómami. Takto si budeme môcť dlho vychutnávať chuť medu a jeho zdraviu prospešné vlastnosti.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ktorý med je najzdravší? Zdraviu prospešné vlastnosti najobľúbenejších druhov medu
Ako skontrolovať, či je med pravý? Urobte si test pravosti medu a nenechajte sa oklamať
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.