1.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Esin Deniz).
Zabudnite na biely cukor, ktorý škodí vášmu zdraviu. Existuje prírodná alternatíva, ktorá nielen sladí, ale aj lieči. Odborníci ju odporúčajú a celebrity na ňu nedajú dopustiť. Prečo by nemala chýbať ani vo vašej kuchyni?

Foto: shutterstock.com/Esin Deniz
Sladký zázrak prírody: Čo skrýva melasa a prečo ju milujú výživoví poradcovia
Na trhu nájdete mnoho zdravších náhrad bieleho cukru, vrátane trstinového cukru, stévie, medu, sladidiel či melasy. Tú poslednú možno získať niekoľkými spôsobmi, okrem iného z repy, trstiny alebo karobu. Vyzerá ako hustý, lepkavý sirup tmavej farby a v jej zložení nájdete množstvo cenných minerálov prospešných pre zdravie. Skutočne dokáže dobre nahradiť biele kryštáliky, ktoré dennodenne pridávame do kávy, čaju a dezertov?
Melasa predstavuje vedľajší produkt pri výrobe cukru, napríklad z cukrovej repy alebo cukrovej trstiny. Jej výsledná farba závisí od stupňa rafinácie, pričom najsvetlejšia je zároveň najsladšia, zatiaľ čo najtmavšia je pravým opakom. Okrem toho v nej nájdete množstvo minerálnych látok, ako sú kyselina listová, vápnik, železo, fosfor, horčík, sodík, draslík, meď, mangán a selén. Obsahuje tiež vitamín B6 a nenasýtené kyseliny so silným antioxidačným účinkom, čo znamená, že podporuje organizmus a spomaľuje procesy starnutia. Čo je dôležité, obsahuje ich najviac spomedzi všetkých ostatných sladkých náhrad.
Mnohí ľudia dnes hľadajú alternatívy k bielemu cukru, ktorý sa spája s množstvom zdravotných problémov. Nadmerná konzumácia rafinovaného cukru prispieva k obezite, cukrovke, srdcovým chorobám a dokonca aj k zhoršeniu nálady a depresii. Melasa ponúka sladkú chuť bez mnohých negatívnych účinkov bieleho cukru. Navyše, jej bohatý obsah minerálov a vitamínov z nej robí nielen sladidlo, ale aj potravinu s výživovými benefitmi. Železo v melase pomáha pri tvorbe červených krviniek a prevencii anémie, vápnik podporuje zdravie kostí, a draslík je nevyhnutný pre správnu funkciu srdca a nervového systému.
Výživoví poradcovia často odporúčajú melasu ako súčasť vyváženej stravy, najmä pre ľudí, ktorí potrebujú zvýšiť príjem železa alebo vápnika. Vegetariáni a vegáni môžu využiť melasu ako prírodný zdroj železa, ktorého majú často nedostatok. Tehotné ženy ocenia jej obsah kyseliny listovej, ktorá je kľúčová pre zdravý vývoj plodu. Športovci zase využívajú melasu ako rýchly zdroj energie pred tréningom alebo súťažou. Jej komplexné sacharidy poskytujú dlhodobejšiu energiu v porovnaní s rýchlym, ale krátkodobým účinkom bieleho cukru.
Sladká, ale pozor! Melasa môže zosilniť problémy s hmotnosťou
Zároveň je melasa bohatým zdrojom sacharidov, v ktorom márne hľadáte vlákninu a tuky. Má vysoký glykemický index (55), takže takmer rovnako ako biely cukor ovplyvňuje zvyšovanie glukózy v krvi. Napriek tomu, že predstavuje rozhodne zdravšiu alternatívu a obsahuje množstvo živín (na rozdiel od bielych kryštálikov), stále ide o vysokokalorický produkt. Používaná v nadmernom množstve môže spôsobovať problémy s udržaním správnej telesnej hmotnosti, so srdcom, vysokým krvným tlakom alebo zubným kazom.
UPOZORNENIE! Jedna čajová lyžička melasy obsahuje až 58 kalórií a 15 gramov sacharidov. Hoci v nej nájdete aj cenné minerály, stále ide o značné množstvo cukru. Preto je najlepšie používať ju len ako sladkú prísadu do stravy.

Foto: shutterstock.com/Dina Saeed
Odborníci na výživu odporúčajú používať melasu s mierou a uvedomovať si jej kalorický obsah. Pre ľudí s cukrovkou alebo tých, ktorí sledujú príjem sacharidov, môže byť melasa problematická kvôli svojmu vplyvu na hladinu cukru v krvi. Diabetici by mali konzultovať jej zaradenie do jedálnička so svojím lekárom alebo výživovým poradcom. Aj keď je melasa zdravšia ako biely cukor, stále ide o koncentrovaný zdroj jednoduchých sacharidov.
Napriek týmto obmedzeniam má melasa svoje miesto v zdravej kuchyni. Kľúčom je umiernenosť a vedomé používanie. Namiesto toho, aby ste ju používali ako hlavné sladidlo vo veľkých množstvách, skúste ju pridávať po lyžičkách tam, kde jej jedinečná chuť a výživové vlastnosti najviac vyniknú. Napríklad do domáceho müsli, ovsených vločiek, smoothie alebo ako polevu na celozrnné palacinky. Takto získate jej zdravotné výhody bez nadmerného príjmu kalórií a sacharidov.
Melasa v kuchyni aj kúpeľni: Prekvapivé využitie, o ktorom ste netušili
Melasa skrýva mnoho využití, z ktorých najpopulárnejším je jednoducho sladenie čaju a kávy. Je skvelou prísadou do dezertov, vrátane koláčov, palaciniek a kokteilov, môže nahradiť napríklad javorový sirup. Okrem toho sa v priemysle používa pri výrobe pekárskych kvasníc, krmiva pre zvieratá či hnojív zlepšujúcich stav pôdy.
RADA! Melasa sa môže používať aj externe, ako vtierka do vlasov. Zlepšuje ich rast a zabraňuje šediveniu. Stačí, ak ju zriedite vodou, vmasírujete do pokožky hlavy a necháte pôsobiť 20 minút. Potom opláchnite.
Mnohí kuchári a cukrári oceňujú melasu nielen pre jej sladkosť, ale aj pre jedinečnú, hlbokú chuť, ktorú dodáva pokrmom. V americkej kuchyni je neodmysliteľnou súčasťou tradičných perníkov a medovníkov, ktorým dodáva charakteristickú tmavú farbu a bohatú arómu. Britskej kuchyni sa zase používa na prípravu tradičného dezertu „treacle tart“, ktorý miloval aj Harry Potter. V ázijskej kuchyni nájdete melasu ako súčasť marinád na mäso, kde pomáha vytvoriť lahodnú glazúru a karamelizáciu pri grilovaní.
Okrem kulinárskych využití má melasa aj prekvapivé kozmetické aplikácie. Jej vysoký obsah antioxidantov z nej robí účinnú prísadu do domácich pleťových masiek, kde pomáha bojovať proti známkam starnutia a dodáva pleti žiarivý vzhľad. Zmiešaná s trochou olivového oleja a medu vytvorí výživnú masku na suché a poškodené vlasy. Niektorí ľudia dokonca používajú melasu ako prírodný prostriedok na stmavenie vlasov – jej pravidelná aplikácia môže postupne dodať vlasom tmavší odtieň bez použitia chemických farbív.
V domácom liečiteľstve sa melasa tradične používa na zmiernenie menštruačných kŕčov vďaka vysokému obsahu horčíka a vápnika, ktoré pomáhajú uvoľňovať svalové napätie. Lyžička melasy rozpustená v teplej vode môže pomôcť pri zápche vďaka jej miernemu laxatívnemu účinku. Niektorí ľudia prisahajú na melasu ako na prírodný prostriedok proti kašľu – jej hustá konzistencia pomáha utišiť podráždené hrdlo a zmierniť dráždivý kašeľ.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nasypte si ho do rannej kávy namiesto bieleho cukru. Je to fantastická náhrada. Chuť vás prekvapí
Je to najlepší doplnok ku káve. Pomáha vám schudnúť a znižuje cukor
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.