1.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova).
Ako jesť zeler? Hoci sa niekedy podceňuje, skrýva v sebe veľa dobrôt. Môžete z neho pripraviť chutné krémy alebo skvelú nátierku na sendviče, na ktorej si pochutí celá rodina. A to bez vajec. Prečo ho zaradiť do svojho jedálnička?

Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova
Po zeleri zvyčajne siahame pri príprave polievok alebo šalátov. Táto nenápadná zelenina má však veľký potenciál a môžete z nej pripraviť mnoho chutných jedál a pochutín, ktoré potešia chuťové bunky. Ocenia ju aj vegetariáni a vegáni, pretože pri správnom spracovaní môže byť výbornou náhradou mäsa a rýb.
Aké sú výhody konzumácie zeleru? Kedysi sa považoval za afrodiziakum
Zelenina je povinnou súčasťou zdravej a vyváženej stravy. V slovenskej kuchyni najčastejšie siahame po zemiakoch, hoci veľmi obľúbené sú aj paradajky alebo mrkva, a pri príprave tradičnej večere ju takmer vždy podávame so šalátom alebo prílohou. Okrem toho takmer každú polievku pripravujeme so zeleninou. A práve v týchto prípadoch najčastejšie siahame po zeleri, takže pri príprave iných jedál býva nepovšimnutý a určite podceňovaný. Pritom môže byť skutočne chutný a obsahuje mnoho vitamínov a zložiek, ktoré prospievajú nášmu telu. Zaujímavosťou je, že v staroveku sa používal ako afrodiziakum.

Foto: shutterstock.com/PhotoIris2021
- Zeler je známy svojou jemnou, hoci mierne horkou chuťou.
- Okrem toho obsahuje vitamín C, ktorý posilňuje imunitu, vitamín K podporujúci zrážanie krvi a vitamíny A a E.
- Obsahuje aj minerálne látky, ako sú draslík, fosfor a predovšetkým flavonoidy, t. j. silné antioxidanty, ktoré spomaľujú procesy starnutia organizmu a chránia pred voľnými radikálmi.
- Je prospešný pre tráviaci trakt, pretože má vysoký obsah vlákniny, zlepšuje trávenie a je nízkokalorický.
Čo môžete pripraviť zo zeleru? Existuje veľa možností
Zo zeleru môžete pripraviť chutnú nátierku na sendviče.
- Ošúpte jeden kus zeleru a jablko.
- Nahrubo ho nakrájajte na kocky, osoľte a okoreňte.
- Pokvapkajte olivovým olejom, zapečte v rúre a nakoniec rozmixujte.
Po upečení samotnej zeleniny získate chutné občerstvenie, ktoré môžete dochutiť korením a bylinkami a podávať podľa vlastnej chuti.
Možností je teda naozaj dosť, preto neobmedzujte použitie zeleru v kuchyni len na polievky. Nemusíte byť na vegánskej diéte, aby ste naplno ocenili jeho chuť a vlastnosti.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ideálna nátierka pre srdciarov: Zjedzte ju každé ráno a tlak bude ako hodinky
Už nie humus alebo tahini. Z tohto dipu robím vždy 2 misky. Chuť poteší aj vyberavých jedákov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.