1.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Africa Studio).
Ako skladujete uhorky? Táto zelenina, ktorú milujú mnohí Slováci, ľahko stráca svoju čerstvosť. Príčinou tohto problému je najčastejšie naša neznalosť správnych spôsobov ich skladovania. Mnohí ľudia si neuvedomujú, aké dôležité je vyhnúť sa ich skladovaniu pri nízkych teplotách a v blízkosti produktov, ktoré na ne majú nepriaznivý vplyv.

Foto: shutterstock/Africa Studio
V mnohých slovenských domácnostiach je chladnička hlavným miestom na skladovanie zeleniny. V prípade uhoriek však toto rozhodnutie môže skrátiť ich trvanlivosť.
- Nízke teploty majú na túto krehkú zeleninu deštruktívny vplyv, pretože ju zbavujú pevnosti a chrumkavosti.
- Uhorky mimoriadne zle znášajú podmienky chladnejšie ako 10 stupňov Celzia – preto je na ich skladovanie nevhodná najmä zadná stena chladničky, kde je chlad najväčší.
- Ak sa predsa len rozhodnete uložiť túto zeleninu do chladničky, alternatívou môže byť umiestnenie na dvere spotrebiča, kde je teplota o niečo vyššia. Oveľa lepším rozhodnutím však bude vybrať si suchú skrinku s izbovou teplotou.
Správne skladovanie uhoriek nie je len otázkou teploty, ale aj prostredia.
- Ako upozorňujú odborníci, vyhnite sa umiestneniu tejto zeleniny v blízkosti niektorých druhov ovocia, ako sú banány, jablká alebo paradajky.
Prečo?
- Tieto obľúbené potraviny produkujú etylén – prírodnú látku, ktorá urýchľuje proces dozrievania a kazenia ovocia a zeleniny vrátane uhoriek. V dôsledku toho zelenina stráca svoju charakteristickú chrumkavosť a pevnosť.
Správna teplota aj správny výber prostredia môžu predĺžiť čas, počas ktorého uhorky zostanú čerstvé. Aj keď sa dodržiavanie týchto pravidiel môže zdať náročné, predchádza sa tým situácii, keď namiesto zdravého doplnku na jedálenský stôl siahneme po produkte, ktorý nie je vhodný na konzumáciu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sú nakladané uhorky zdravé? A ako! Je to pochúťka plná živín a začína sezóna ich jedenia
Nielen kvôli vašim kostiam. Prečo sa oplatí užívať vitamín D?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.