1.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Andrea Piacquadio)
Na Slovensku je lavína pacientov s chrípkou. Hlavný hygienický inšpektorát informoval, že v januári tohto roka lekári diagnostikovali v celej krajine približne 300 000 prípadov chrípky. Keď čelíme takejto chorobe, okrem užívania správnych liekov je dôležité aj to, čo nám pristane na tanieri. Ako by teda mala vyzerať naša strava, keď prekonávame chrípku?

Foto: pexels.com/Andrea Piacquadio
Čo jesť počas chrípky?
Pri chrípke zvyčajne nemáme chuť do jedla. Bolesti svalov a kĺbov, pretrvávajúca nádcha alebo bolesť v krku účinne spôsobujú, že sa nám nechce siahnuť po jedle. Treba si však uvedomiť, že najmä počas choroby je mimoriadne dôležité dodať telu dostatok živín.
Počas chrípky je prioritou hydratácia organizmu, najmä ak ju sprevádza horúčka. Druhou vecou je zostavenie vhodného jedálneho lístka na obdobie choroby. Mali by sme vyberať teplé a ľahko stráviteľné jedlá, ktoré nezaťažujú tráviaci systém. Vývar je pravdepodobne najobľúbenejšia polievka, ktorá sa podáva pri chrípke. Aromatický a teplý vývar z rôznych druhov mäsa nám určite zlepší náladu.
Samozrejme, vývar nie je dokonalým liekom, ktorý by nás zbavil chrípky, ale výskum doktora Stephena Rennarda z Univerzitného lekárskeho centra v Nebraske ukázal, že pacienti, ktorí počas liečby chrípky pravidelne konzumovali vývar, lepšie odolávali infekciám a rýchlejšie sa zotavili. Okrem toho pitie teplého vývaru pomáha zbaviť sa pretrvávajúcich prieduškových sekrétov. Výskumníci z nemocnice Mount Sinai v Miami zase uvádzajú, že pitie vývaru môže znížiť produkciu hlienu.

Foto: shutterstock/KMNPhoto
Dobrý nápad je tiež siahnuť po rôznych krémových polievkach zo zeleniny, ktoré sú ľahko stráviteľné a bohaté na vitamíny a minerály. Počas infekcie alebo chrípky by sme nemali zabúdať dodávať telu zdravé tuky. Jedzte preto tučné ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, používajte kvalitný olivový olej a orechy.
Jedným zo spôsobov dodávania sacharidov je biela ryža. Je ľahká na žalúdok, má relatívne neutrálnu chuť a môže sa podávať vo forme tzv. kaše. Dobrou voľbou sú aj husté obilniny, celozrnný chlieb alebo ovsené vločky. Čo ešte? V našom jedálnom lístku pre chorých rozhodne nesmie chýbať tzv. prírodné antibiotikum, teda cesnak. Antibakteriálne vlastnosti má aj cibuľa. Do nápojov, napríklad do čaju, pridávajte kvalitný med a čerstvý zázvor.

Foto: shutterstock/nelea33
Čo by sme nemali jesť počas chrípky?
V prvom rade by sme sa mali vyhýbať spracovaným potravinám, ktoré sú nezdravé a zaťažujú tráviaci systém. Počas choroby by sme sa mali vzdať aj konzumácie sladkostí, pretože cukor je výbornou potravou pre baktérie. Nevhodnou voľbou sú aj vyprážané jedlá, ostré koreniny, sladené nápoje a, samozrejme, liehoviny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Napriek svojej sladkej chuti má viac vitamínu C ako citrón. Toto ovocie je vitamínová bomba
Kefír vs. cmar: Ktorý nápoj je kráľom zdravia? Odborníci prezradili prekvapivú pravdu!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.