1.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/larik_malasha)
Myslíte si, že nemáte šikovné ruky na koláče a bojíte sa kulinárskeho prešľapu alebo šupa? Alebo hľadáte recept na tortu, ktorá sa vždy podarí, je rýchla, bezproblémová a všetkým chutí? Máme niečo špeciálne pre vás. Nebudete mať ruky až po lakte a chutnú tortu pripravíte za pár okamihov. Neexistuje možnosť, že by neskončil úspechom.

Foto: shutterstock/larik_malasha
Jogurtový koláč je dnes našou sladkou hviezdou a mám na to dôvod. Je to recept, ktorý vyjde dokonale aj dieťaťu alebo ľuďom, ktorí si o sebe myslia, že majú na pečenie koláčov dve ľavé ruky. Samotná príprava koláča trvá len približne pár minút, o zvyšok sa postará rúra.
Existuje nejaké tajomstvo alebo dôležitý tip? Áno, všetko je to o teplote. Aby jogurtový koláč vyšiel perfektne, uistite sa, že všetky prísady majú izbovú teplotu. Dôležitá je aj múka, presnejšie druh múky. Najlepšie sa osvedčuje pšeničná múka typu 450 alebo jednoducho múka na koláče. Zvyšok je už hračka.
Veľmi jednoduchý a rýchly jogurtový koláč. Každý ich dokonale pripraví
Ingrediencie:
- 200 g prírodného jogurtu,
- 250 g celozrnnej múky (najlepšie tortovej),
- 80 g rozpusteného a mierne vychladnutého masla,
- 150 g cukru,
- 2 väčšie vajcia,
- plnú čajovú lyžičku prášku do pečiva
- štipka soli,
- približne. 200 g obľúbeného ovocia (môže byť čerstvé, rozmrazené alebo napríklad z kompótu či sirupu).
Jogurtový koláč – ako ho pripraviť:
Predtým, ako začnete, sa uistite, že všetky prísady majú izbovú teplotu. Je to naozaj dôležité a určite vám to uľahčí a zefektívni prácu. V hrnci rozpustite maslo, pridajte cukor a premiešajte. Keď sa cukor rozpustí, pridajte jogurt a opäť premiešajte. Do zmesi rozklepnite vajcia a premiešajte metličkou.
Potom pridajte preosiatu múku a prášok do pečiva. Miešajte stierkou, kým sa nespojí. Pripravte si formu na pečenie a vyložte ju papierom. Nalejte do nej cesto a pridajte obľúbené ovocie. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Koláč pečte približne jednu hodinu alebo kým nie je suchý. Po upečení ho ozdobte práškovým cukrom alebo polevou z bielej alebo mliečnej čokolády.

Foto: shutterstock/larik_malasha
Tip: Do jogurtového koláča môžete pridať niekoľko kvapiek akejkoľvek arómy. Odporúčam najmä mandľovú alebo pomarančovú príchuť. Ak použijete pomarančovú príchuť, odporúčam koláč ozdobiť polevou z kúskov kandizovanej pomarančovej kôry. Takúto pochúťku nikto neodmietne.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jogurtový koláč robím takmer so zatvorenými očami. Vždy vyjde vláčny a jemný
Piškóta bude nadýchaná a nebude padať. Jediné, čo musíte urobiť, je pridať ho do cesta
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.