4.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Zai Di).
Mnohí z nás sa už stretli s tajomnou penou na povrchu čaju. Namiesto vyhodenia nápoja do výlevky sa dozviete, prečo je tento jav nielen neškodný, ale môže byť dokonca znakom výnimočnej kvality vášho obľúbeného nápoja.

Foto: shutterstock.com/Zai Di
Každý deň si milióny ľudí pripravujú šálku čaju, no keď zbadajú na povrchu bubliny, často sa zľaknú. Vyliať alebo piť? Táto otázka už viac trápiť nemusí. Odborníci vysvetľujú, že pena na čaji je úplne prirodzený jav a nemali by ste kvôli nej vylievať váš obľúbený nápoj.
Prečo sa váš čaj pení? Tajomstvo sa skrýva v jeho zložení
Pena, ktorá sa objavuje na povrchu čaju, má vedecké vysvetlenie. Za jej vznikom stoja prírodné chemické zlúčeniny nazývané saponíny. Tieto látky majú v rastlinách ochrannú funkciu – chránia ich pred chorobami a škodcami. Okrem toho saponíny znižujú povrchové napätie vody, čo spôsobuje tvorbu charakteristických bubliniek na hladine nápoja.
Saponíny sú tiež zodpovedné za mierne horkú chuť, ktorú v čaji cítime. Táto prirodzená horčina nie je znakom pokazeného nápoja, ale naopak – svedčí o prítomnosti cenných prírodných látok.
Ktoré čaje sa penia najviac? Odpoveď vás prekvapí!
Ak sa váš čaj pení, môže to byť dôkaz jeho vysokej kvality. Tento jav sa najčastejšie vyskytuje pri najmenej spracovaných druhoch čaju, ktoré si zachovávajú najviac prírodných zložiek a živín.
Najvýraznejšie penenie môžete pozorovať pri kvalitných zelených a bielych čajoch. Tieto druhy prechádzajú minimálnym spracovaním, vďaka čomu si zachovávajú vyšší obsah saponínov a ďalších cenných látok.
Pozor však na lacné čaje v sáčkoch! Ak sa pení bežný, lacný čaj z vrecúška, pravdepodobne to nie je znakom kvality. V tomto prípade môže byť príčinou prítomnosť drobných čajových prachových častíc, ktoré zostali v čaji počas spracovania.

Foto: shutterstock.com/Lazhko Svetlana
Ako zabrániť tvorbe peny? Vyskúšajte tieto jednoduché triky
Hoci pena na čaji nie je škodlivá, niektorí ľudia ju jednoducho nemajú radi. Ak patríte medzi nich, existuje niekoľko spôsobov, ako jej tvorbe zabrániť.
Prvým tipom je zalievať čaj vodou s mierne nižšou teplotou. Samozrejme, toto riešenie funguje len pri druhoch čaju, ktoré nevyžadujú vriacu vodu na správne lúhovanie.
Dôležitá je aj technika zalievania. Skúste znížiť výšku, z ktorej nalievate vodu do šálky. Čím jemnejšie a pomalšie budete vodu nalievať, tým menšia je šanca, že sa na povrchu vytvoria charakteristické bublinky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ani čierny, ani zelený. Tento čaj je hitom priamo z Číny. Podporuje chudnutie
Ako dlho lúhovať čaj? Vždy sledujte hodinky. V opačnom prípade skončíte s vodnatou kašou bez chuti
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.