05.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Melica).
Pre mnohých z nás je káva neodmysliteľnou súčasťou rána. To, čo si dáme do šálky tohto aromatického nápoja, však môže výrazne ovplyvniť naše zdravie a postavu. Premýšľali ste niekedy nad tým, ktoré prísady premenia kávu na kalorickú bombu? Cukor je len začiatok.

Foto: shutterstock/Melica
Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. Pre mnohých ľudí nemôže deň začať bez šálky espressa alebo latte s mliečnou penou. Pridaním cukru však premeníme zdanlivo zdravý nápoj na vysokokalorickú maškrtu. Jedna čajová lyžička cukru je asi 20 kcal.
Sladenie kávy zvyšuje nielen jej kalorickú hodnotu, ale zvyšuje aj hladinu cukru v krvi. Pravidelná konzumácia sladených nápojov môže z dlhodobého hľadiska viesť k rozvoju cukrovky alebo inzulínovej rezistencie.
Kávové sirupy – sladké pokušenie
Pridávanie ochutených sirupov do kávy sa javí ako chutný spôsob, ako okoreniť tento obľúbený nápoj. Ale takéto sirupy okrem cukru obsahujú aj množstvo umelých aróm. Pravidelné pitie kávy so sirupom podporuje priberanie a zvyšuje riziko vzniku obezity a cukrovky.
Kondenzované mlieko má viac kalórií, ako si myslíte
Kondenzované mlieko sa často pridáva do kávy, aby získala krémovú konzistenciu a sladkosť. Napriek tomu môže byť jeho kalorický obsah prekvapivo vysoký.
Konzumácia kondenzovaného mlieka môže výrazne zvýšiť vašu dennú energetickú bilanciu, čo vedie k nadmernej hmotnosti. Jeho pravidelná konzumácia môže navyše zvýšiť hladinu cukru v krvi, čo je hrozbou najmä pre ľudí s napríklad inzulínovou rezistenciou.
Smotana do kávy – skryté nebezpečenstvá
Pridávanie smotany do kávy je populárny spôsob, ako zvýrazniť jej chuť. Ale smotana v prášku, často nazývaný bielidlo, je zmesou rastlinných tukov, cukru a mnohých prísad, ako sú emulgátory a stabilizátory. Aj keď neposkytuje veľa kalórií, môže byť škodlivé pre vaše zdravie. Transmastné kyseliny prítomné v týchto typoch produktov zvyšujú riziko srdcových ochorení.

Foto: shutterstock/MimiJac
Zdravé alternatívy
Ak si chcete vychutnať bohatú chuť kávy bez ďalších kalórií, vyskúšajte zdravšie možnosti, ako je nesladené kokosové, ovsené, sójové alebo mandľové mlieko. Okrem toho, že majú menej kalórií, poskytujú aj zdraviu prospešné tuky.
Ak chcete experimentovať s vôňou kávy, vyskúšajte prírodné prísady ako škorica, kardamón, vanilkový struk alebo mleté orechy. Takéto prírodné zložky sú vynikajúcou alternatívou k umelým sirupom a môžu byť zaujímavým návrhom pre ľudí, ktorí hľadajú zdravšie možnosti.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jedzte túto zeleninu na jeseň a v zime. Detoxikuje a posilňuje imunitu
V Nórsku je skutočným hitom. Slováci ňou opovrhujú a pritom pomáha chudnúť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.