5.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tynka).
Ak si chcete pripraviť rýchlu, zdravú a sýtu večeru bez mäsa, pozrite sa na tento recept na zeleninové fašírky s chrumkavou kôrkou a lahodnou chuťou. Stačí skombinovať dva produkty, ktoré nielenže tvoria vydarené duo, ale zároveň dodajú vášmu telu cenné živiny. Poradíme vám, ako pripraviť dokonalé bezmäsité fašírky, ktoré zasýtia na dlhé hodiny.

Foto: shutterstock/Tynka
Výživnú a chutnú večeru si môžete pripraviť aj bez použitia mäsa. Stačí si pripraviť alternatívu tradičného mletého mäsa v podobe chutných, chrumkavých fašírok z karfiolu a prosa. Sú sýte, výživné a veľmi chutné. Navyše sú rýchle a jednoduché na prípravu. Prečítajte si, ako ich pripraviť.
Alternatíva k mäsovým fašírkam – čo robí jedlo chutným?
Ak si chcete pripraviť chutné vegetariánske fašírky, oplatí sa skombinovať karfiol a prosné krúpy.
- Karfiol dodá jedlu ľahkú chuť a jemnú štruktúru.
- Krúpy dodávajú fašírkam pevnosť, výživnosť a zároveň sa dobre smažia.
Tieto dve zložky sa kombinujú s koreninami, ktoré im dodávajú arómu a jedinečnú chuť. V tomto prípade je vynikajúci granulovaný cesnak, údená paprika a kurkuma. Takto pripravené kotlety sa môžu podávať so zemiakmi alebo šalátom s jogurtovou omáčkou. Dobrý nápad je použiť ich aj ako základ pre zeleninový burger.
Navyše nám príprava tohto jedla zaručí nielen chutnú, ale aj zdravú večeru.
- Prosné krúpy sú bohaté na horčík a železo.
- Karfiol dodáva vlákninu a antioxidanty, čím napomáha tráveniu a očiste organizmu.

Foto: shutterstock/8H
Ako pripraviť karfiolovo-prosné fašírky? Toto je jednoduchý recept
Fašírky pripravené z prosa a karfiolu sú skvelým jedlom na obed alebo večeru. Sú nielen chutné, ale aj zdravé a sýte bez potreby mäsa. Pri správnej príprave by mali byť na povrchu chrumkavé a vo vnútri mäkké. Na ich prípravu budete potrebovať tieto suroviny:
- 1 karfiol,
- pol hrnčeka prosa,
- 4 lyžice strúhanky,
- 1 vajce,
- pol čajovej lyžičky kurkumy,
- 1 čajová lyžička údenej papriky,
- 1 čajová lyžička granulovaného cesnaku,
- soľ,
- korenie.
Postup prípravy:
- Prepláchnite prosné krúpy pod tečúcou vodou.
- Uvarte ich v osolenej vode do mäkka a odložte do chladničky.
- Karfiol rozdeľte na ružičky a varte v pare, kým nezmäkne.
- Rozmixujte do hladka a pridajte vajce, strúhanku, korenie a proso.
- Všetko dôkladne premiešajte a vytvarujte fašírky.
- Obalíme ich v strúhanke a smažíme na rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista.

Foto: shutterstock/Viktoria Hodos
Redakcia Vášeň. tebe.
Súvisiace články:
Najdôležitejšie pravidlo pri príprave fašíriek z mletého mäsa. Vyjdú šťavnaté a chrumkavé
Fašírky sú chrumkavé, ako sa len dá. Stačí pridať jeden nezvyčajný prídavok do zmesi
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.