10.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Chatham172).
Hoci vyzerá ako zázvor, táto zelenina zo Severnej Ameriky chutí úplne inak a obsahuje množstvo vitamínov a minerálov cenných pre zdravie. Bohužiaľ, na Slovensku nie je veľmi populárny a prinajlepšom spôsobuje prekvapenie. Aký je najlepší spôsob, ako jesť topinambur?

Foto: shutterstock/Chatham172
Už dávno je známe, že zdravá a vyvážená strava musí obsahovať ovocie a zeleninu. Podľa odporúčaní by sme ich mali denne skonzumovať až 500 gramov vo forme piatich rôznych jedál. Na večeru bude dobrou voľbou nielen šalát alebo surový coleslaw, ale napríklad aj pohár džúsu.
Okrem toho sa oplatí dbať na rozmanitosť a siahnuť po produktoch rôznych farieb. V súčasnosti v obchode nie je núdza o chutné možnosti. Zatiaľ čo niektoré poznáme veľmi dobre, iné pôsobia exoticky. To je okrem iného prípad topinamburu. Prečo sa ho oplatí zaradiť do jedálnička?
Ako chutí topinambur? Z kuchyne ho vyhnali zemiaky
Slnečnica hľuznatá, bežne známa ako topinambur, je rastlina z čeľade Asteraceae, presnejšie koreň jedného z druhov slnečnice. Má sladkú, orieškovú chuť, ktorá po uvarení pripomína jedlý gaštan alebo artičok. Používal sa nielen pri varení (časom ho nahradili zemiaky), ale aj ako liečivý prostriedok. Niet sa čomu čudovať, pretože obsahuje množstvo cenných živín, ktoré priaznivo pôsobia na ľudské zdravie.
Na čo je dobrý topinambur? Nájdete v ňom veľa dobrých vecí
Topinambur obsahuje cenné minerály ako železo (obsahuje až 85 g mäsa) a draslík, ktorý okrem iného napr. je zodpovedný za zníženie krvného tlaku.
Okrem toho je bohatým zdrojom vlákniny, sacharidov a vitamínov, medzi ktoré patrí predovšetkým vitamín C a B1 podporujúci imunitu alebo tiamín. To znamená, že priaznivo pôsobí na nervový a kardiovaskulárny systém a má antioxidačné účinky.

Foto: shutterstock/Jiri Hera
Aký je najlepší spôsob, ako jesť topinambur?
Topinambur obsahuje aj vlákninu, ktorou je inulín. Ide o prebiotikum, ktoré sa stará o správne fungovanie a bakteriálnu flóru čriev a pomáha udržiavať mikrobiologickú rovnováhu. Zelenina je navyše nízkokalorická, vďaka čomu je vhodná pri chudnúcej diéte.
Topinambury môžete jesť surové (napríklad v šaláte alebo nakrájané na pásiky s pridaním omáčky či hummusu), ale dajú sa aj piecť, vyprážať a variť. Každá verzia bude chutná a zdravá, takže keď ju budete nabudúce míňať v obchode, určite si ju kúpte a vyskúšajte.
Mali ste už možnosť ochutnať topinambur? Pozývame vás komentovať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Amarant – skrytý poklad na spaľovanie brušného tuku po päťdesiatke
Je dokonca zdravší ako ovsené vločky. Pripravíte za pár minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.