11.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rigsbyphoto)
Na piatkový obed nie je nič lepšie ako šťavnatá ryba v chrumkavej strúhanke. Bohužiaľ, niekedy sa môže stať, že strúhanka zostane na panvici, čo mnohých kuchárov nahnevá. Ako sa tomuto kulinárskemu nešťastiu vyhnúť? Zistite, aká chyba bráni tomu, aby sa večera dokonale vydarila.

Foto: shutterstock/rigsbyphoto
Mnoho ľudí si aspoň raz týždenne pripravuje na večeru rybu. Zvyčajne ju pripravujeme obalenú vo vajíčku, pšeničnej múke a strúhanke alebo niekedy na ázijský spôsob so strúhankou panko. V prvom aj druhom prípade sa ryba môže oddeliť od filetu a zostať na panvici. Túto situáciu ovplyvňuje druh ryby a voda.
Tieto chyby zanechávajú po vyprážaní rýb na panvici povlak
Väčšina ľudí kupuje mrazené ryby, ktoré sú dostupné takmer v každom obchode. Ukazuje sa, že práve z nich najčastejšie odpadáva strúhanka. Prečo sa to stáva? Pri rozmrazovaní filetov sa uvoľňuje veľa vody, čo sťažuje priľnutie strúhanky.
Platí to najmä pre ryby, ale aj pre iné druhy mäsa, napríklad kuracie alebo bravčové kotlety. Preto musíme mäso vysušiť. Preto ich osušíme pomocou papierových utierok. Nezabudnite, že na mokrých alebo dokonca vlhkých rybách nikdy nebude držať strúhanka.
Recept na vyprážané ryby v tradičnom cestíčku
Zloženie:
- 500 g rybieho filé;
- 1 vajce;
- 4 lyžice celozrnnej múky;
- 5 lyžíc strúhanky;
- soľ, korenie;
- olej na vyprážanie.

Foto: shutterstock/VIS Fine Art
Príprava:
Mrazené filé rozmrazíme, potom zľahka osolíme a okoreníme z oboch strán. Rybu vložte na 30 minút do chladničky. Po uplynutí tejto doby rybu osušte papierovou utierkou, aby ste odstránili prebytočnú vodu.
Ďalším krokom je príprava strúhanky: v jednej miske rozšľaháme vajce so štipkou soli, do druhej pridáme celozrnnú múku a do tretej strúhanku.
Ďalším krokom je príprava strúhanky: v jednej miske rozšľahajte vajce so štipkou soli, do druhej pridajte celozrnnú múku a do tretej strúhanku. Každé filé najprv obalíme v pšeničnej múke, potom vo vajci a nakoniec v strúhanke. Rybu opečte na panvici na veľkom množstve rozpáleného oleja, kým nie je z oboch strán opečená.

Foto: pexels.com/Lukas
S čím by ste mali podávať obalenú rybu?
Obalené ryby sa najlepšie podávajú s klasickými prílohami, ako sú varené zemiaky, zemiaková kaša alebo hranolky. Dobre sa hodí aj k ľahkému šalátu, ako je kyslá kapusta, mrkva a jablko alebo čerstvý šalát s jogurtovou omáčkou. Vyprážané filé sa môže podávať aj s cesnakovou omáčkou, tatárskou omáčkou alebo klasickým dipom z majonézy a citróna. Chuť ryby zvýrazní plátok citróna.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Penenie oleja počas vyprážania? Príčiny sú triviálne
Zabudnite na strúhanku a vločky. Táto verzia kuracích pŕs je hitom. Bude vám ľúto odmietnuť viac
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.