11.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pilipphoto).
Táto zelenina nepatrí medzi najpopulárnejšie na Slovensku, a pritom neprávom. Artičoky sú nielen zdravé, ale aj chutné. Majú charakteristickú orieškovú príchuť a hodia sa ako príloha k mnohým jedlám. Navyše obsahujú látky, ktoré podporujú chudnutie a zlepšujú trávenie. Objavte skrytý poklad, ktorý možno prehliadate v obchode.

Foto: shutterstock/pilipphoto
Vyzerajú ako exotické kvety, no skrývajú poklad pre vaše zdravie
Artičoka je druh rastliny z čeľade astrovitých. Prirodzene rastie v južnej Európe, severnej Afrike a na Kanárskych ostrovoch. Dosahuje výšku až dva metre a vyznačuje sa perovitými listami a kvetmi zozbieranými do súkvetí. Prvé zmienky o tejto rastline sa objavili už v staroveku, ale väčšiu popularitu získala až v 19. storočí, keď francúzski lekári objavili jej blahodarné účinky na zdravie.
Jedlou časťou artičok sú „srdcia“, teda hlavičky súkvetí. Mnohí ľudia ich prehliadajú v obchodoch, pretože nevedia, ako ich pripraviť alebo čo od nich očakávať. Pritom ide o delikatesu, ktorá je bežnou súčasťou stredomorskej kuchyne a postupne si nachádza cestu aj do našich domácností.
Artičoky majú jemnú, mierne orieškovú chuť, ktorá sa výborne dopĺňa s maslom, cesnakom či citrónovou šťavou. Ich príprava síce vyžaduje trochu trpezlivosti, ale výsledok stojí za to. Navyše, ich konzumácia prináša množstvo zdravotných výhod, ktoré by ste nemali ignorovať.
Skutočná pokladnica živín – prečo by ste mali zaradiť artičoky do svojho jedálnička?
Artičoky sú bohaté na vitamín B9, teda kyselinu listovú, vitamín K a vitamín C, a tiež sodík, horčík, mangán a draslík. Obsahujú aj značné množstvo antioxidantov, ktoré prispievajú k spomaľovaniu procesov starnutia organizmu.
Cennou zložkou artičok je inulín, prirodzený prebiotikum zodpovedný za obnovu bakteriálnej flóry, zníženie rizika infekcií tráviaceho systému a zvýšenie imunity organizmu. Hlavičky sa tiež odporúčajú osobám na redukčnej diéte, pretože obsahujú cynarín, ktorý podporuje čistenie organizmu a zlepšuje trávenie.
Artičoky sú tiež vynikajúcim zdrojom vlákniny, ktorá pomáha udržiavať pocit sýtosti dlhší čas. To z nich robí ideálnu potravinu pre tých, ktorí sa snažia schudnúť alebo udržať si zdravú hmotnosť. Vláknina navyše podporuje zdravie čriev a pravidelné vyprázdňovanie.
Mali by sa ich však vyvarovať osoby s žlčníkovými kameňmi a trpiace nepriechodnosťou žlčových ciest. Ak máte akékoľvek zdravotné problémy, pred zaradením artičok do svojho jedálnička sa poraďte s lekárom.

Foto: shutterstock/Africa Studio
Ako pripraviť artičoky? Vyskúšajte tieto jednoduché recepty a vychutnajte si ich naplno
Artičoky môžete jesť mnohými spôsobmi, ale najobľúbenejším je varenie (potrebujú 30 až 45 minút) a podávanie napríklad s maslom a soľou alebo holandskou omáčkou. Pred varením je dôležité odstrániť tvrdé vonkajšie listy a odrezať špičku artičoky.
Hodia sa aj na pečenie a marinovanie. Výborne sa uplatnia napríklad na pizzi alebo ako súčasť šalátov. Ak chcete vyskúšať niečo jednoduchšie, môžete začať s konzervovanými artičokovými srdciami, ktoré sú už pripravené na konzumáciu.
Skúste tento jednoduchý recept: uvarte artičoky v osolenej vode s citrónovou šťavou, kým listy nebudú ľahko oddeliteľné. Potom ich podávajte s roztopeným maslom s cesnakom. Jedzte ich tak, že odtrhávate vonkajšie listy, namáčate ich do masla a zubami zoškrabujete mäkkú časť zo spodnej strany listu. Keď sa dostanete k srdcu artičoky, odstráňte jemné chĺpky a vychutnajte si najchutnejšiu časť.
Ďalšou možnosťou je upiecť artičoky v rúre. Rozpoľte ich, odstráňte chĺpky, potrite olivovým olejom, posypte soľou a pečte pri 180 °C približne 25-30 minút. Výsledkom bude lahodná príloha, ktorá doplní akékoľvek hlavné jedlo.
Radi experimentujete v kuchyni? Artičoky vám otvoria nové kulinárske horizonty a zároveň podporia vaše zdravie. Nebojte sa ich vyskúšať a objavte, prečo sú tak cenené v stredomorskej kuchyni.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Hit talianskej kuchyne. Podporuje chudnutie, znižuje hladinu cholesterolu, podporuje pečeň
Exotická konkurencia pre chryzantémy. Nebojí sa mrazov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.