12.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/goffkein.pro).
V chladničke skladujeme veľa ovocia a zeleniny, ale ukázalo sa, že niektoré produkty tohto druhu by sa takto skladovať nemali. Prečo nie? Pretože v chlade strácajú svoju chuť, môžu byť vodnatejšie a rýchlejšie sa kazia. Ktorú zeleninu je lepšie neuchovávať v chladničke?

Foto: shutterstock/goffkein.pro
Nie každá zelenina by sa mala skladovať v chladničke. Väčšina ľudí však schováva všetky potraviny typu s nádejou, že si dlhšie zachovajú svoju čerstvosť. To sa deje vo väčšine prípadov, ale niektoré druhy ovocia a zeleniny sú výnimkou z pravidla. Ich uchovávanie pri nižších teplotách má na ne skôr negatívny ako pozitívny vplyv.
Ktoré druhy zeleniny by sa nemali uchovávať v chladničke?
Nie každá zelenina má rada nízke teploty. V chladničke ochabuje, rýchlejšie plesnivie, stráca chuť a stáva sa mdlou. Tieto druhy zeleniny je určite lepšie skladovať v zásobníku na zeleninu, v skrinke alebo v špajzi. Dôležité je, že by sa nemali skladovať v plastových vreckách, pretože sa v nich zhromažďuje vlhkosť, ktorá spôsobuje, že sa veľmi rýchlo kazia.
Nasledujúce druhy zeleniny je lepšie neuchovávať v chladničke:
- paradajky a baklažány, pretože strácajú chuť a vôňu
- uhorky, cukety a tekvice, pretože mäknú a sú vodnaté
- cibuľu a cesnak, pretože rýchlejšie plesnivejú a hnijú
- pokiaľ ide o ovocie, banány by nemali byť v chladničke, pri nižších teplotách oveľa rýchlejšie černejú a strácajú svoju pevnosť, rovnako ako citrusy, pretože strácajú svoju chuť
Koreňová zelenina – mala by sa uchovávať v chladničke?

Foto: shutterstock.com/nblx
- Tá sa môže, ale nemusí uchovávať v chladničke.
Červená repa, mrkva alebo petržlen sa zvyčajne kupujú v zásobe, a preto ich skladujeme v chladničke. Ak sa rozhodnete pre tento spôsob skladovania, mali by byť vložené voľne, t. j. bez zabalenia do fólie. To ale môže byť kvôli nedostatku miesta zložité. Lepšie je skladovať ich v chladnom a suchom priestore, napríklad v špajzi.
Iba zemiaky by sa nemali skladovať v chladničke – optimálna teplota pre túto zeleninu je približne 7 – 10 °C.
Najčastejšie chyby pri skladovaní ovocia a zeleniny
Ak chcete, aby ovocie a zelenina zostali dlhšie čerstvé, mali by ste ich okrem správnej teploty aj dobre skladovať.
- Predovšetkým by ste sa mali úplne zriecť plastových vrecúšok, ktoré zachytávajú vlhkosť a spôsobujú rýchlejšie kazenie produktov.
- Okrem toho by sa zemiaky a cibuľa nemali skladovať spolu, pretože sa tak rýchlejšie kazia.
- Zelenina a ovocie by sa tiež nemali pred uložením do chladničky namáčať – lepšie je ich bezprostredne pred použitím dôkladne umyť.
- Jablká a banány vylučujú etylén, ktorý urýchľuje kazenie ostatného ovocia a zeleniny, preto by sa mali skladovať oddelene.
- Okrem toho by sa chúlostivá zelenina nemala ukladať na seba.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako skladovať uhorky? Vysvetlíme vám to raz a navždy
Nielen kvôli vašim kostiam. Prečo sa oplatí užívať vitamín D?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.