Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zaujímavosti, Zdravie,

Najviac kalorická látka sveta? Toto je pravda o glutamáne sodnom

14.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anon Nernsai). Glutamát sodný alebo často glutaman sodný je už roky kontroverzný. Internetom koluje teória, že má na svedomí epidémiu obezity a je to...

14.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anon Nernsai).

Glutamát sodný alebo často glutaman sodný je už roky kontroverzný. Internetom koluje teória, že má na svedomí epidémiu obezity a je to „najviac kalorická látka na svete“. Je naozaj čoho sa báť? Alebo je to len ďalší diétny mýtus?

Je glutaman sodný zodpovedný za epidémiu obezity?
Foto: shutterstock/Anon Nernsai

Ako bol objavený glutamát sodný?

Po stáročia ľudia používajú rôzne prírodné zložky na zvýraznenie chuti svojich jedál. Najčastejšie ide o čerstvé a sušené bylinky, soľ a korenie. Výnimkou je čínska kuchyňa, kde sa huby ako Shiitake a morské riasy už dlho používajú na zvýraznenie kvalít pripravovaných jedál. Nikto sa však nečudoval, prečo pridanie týchto konkrétnych ingrediencií tak výrazne zlepšilo chuť jedál.

V roku 1908 sa japonský vedec Kikunae Ikeda rozhodol preskúmať zloženie vývaru na báze rýb a odvaru z morských rias. Vďaka tomu objavil chuť umami, ktorej názov pochádza z japonského slova pre „chutné“. Predtým vedci rozlišovali iba štyri chute – sladkú, slanú, kyslú a horkú. Japonci uznávajú umami ako piatu základnú chuť.

V roku 1909 Kikunae Ikeda vytvoril špeciálny recept na korenie, ktorého najdôležitejšou zložkou bol práve glutaman sodný. Len o rok neskôr sa začala jeho masová výroba a slávny zvýrazňovač chuti sa stal neoddeliteľnou súčasťou mnohých produktov.

Čo je vlastne glutamát sodný?

Chuť umami, ktorá sa vyznačuje hlbokou, mäsovou až vývarovou arómou, vzniká vďaka kyseline glutámovej. Je to aminokyselina prirodzene sa vyskytujúca v živočíšnych a rastlinných bielkovinách. Glutamát sodný je sodná soľ kyseliny glutámovej, t. j. kombinácia kyseliny glutámovej a sodíka.

Kyselinu glutámovú nájdete v mnohých prírodných produktoch: syr, paradajky, špargľa, huby, mäso a údeniny, ryby a morské plody.

Najvyššie koncentrácie glutamátu sa však nachádzajú v sušených morských riasach a parmezáne. Najznámejšími nositeľmi chuti umami sú však produkty typicky používané v ázijskej kuchyni, ako je rybacia omáčka, sójová omáčka alebo ustricová omáčka.

Boli však niekedy obvinené zo zodpovednosti za epidémiu obezity? Určite nie.

Kde sa vzala teória o „vykrmovaní“ glutamanom sodným?

Tvrdenie, že glutaman sodný je kalorický, je založené na štúdiách vykonaných najmä na zvieratách. V niektorých pokusoch boli hlodavcom podávané vysoké dávky glutamátu, čo viedlo k zvýšeniu telesnej hmotnosti. Bolo to vysvetlené poruchou funkcie častí mozgu, ktoré kontrolujú chuť do jedla a metabolizmus. Takéto štúdie však neodrážajú typické podmienky konzumácie glutamátu ľuďmi – dávky používané pri pokusoch boli často mnohonásobne vyššie ako dávky prítomné v ľudskej strave.

Výsledky štúdií uskutočnených na ľuďoch sú oveľa pestrejšie a nepodporujú tézu, že glutamát vedie k priberaniu. Neexistujú žiadne jasné dôkazy o tom, že by priamo spôsoboval obezitu u ľudí.

Naša telesná hmotnosť závisí od našej stravy, celkového príjmu kalórií, úrovne fyzickej aktivity, chorôb a liekov, ktoré užívame. V konečnom dôsledku k priberaniu prispieva nadbytok kalórií v strave, nie jediná chemická zlúčenina.

Glutamát sodný nie je príčinou priberania – za nadváhu môže skôr celkový kalorický príjem a životný štýl.
Foto: shutterstock/Kokhanchikov

Ako môže glutamát prispieť k priberaniu?

Jedným z možných mechanizmov spájajúcich glutamát sodný s telesnou hmotnosťou je jeho účinok na chutnosť potravín. Nachádza sa hlavne v instantných jedlách, fastfoodoch a tiež v mnohých spracovaných potravinách.

Zvýrazňovače chuti v nás vyvolávajú chuť jesť viac, viac, viac… Spracované potraviny sú také chutné, že je pre nás ťažké jedlo dojesť. Kto môže zjesť len pol vrecka lupienkov. Výsledkom je, že sa prejedáme a jednoducho konzumujeme príliš veľa kalórií, čo sa premieta do ďalších a ďalších kilogramov.

Prítomnosť glutamátu v potravinách zvyšuje apetít a zhoršuje kontrolu nad množstvom prijatej stravy.
Foto: shutterstock/beauty-box

Dá sa glutaman považovať za „najviac kalorickú látku na svete“?

Obezita je komplexný problém s multidimenzionálnymi príčinami. To zahŕňa nadmerný príjem kalórií, nedostatok pohybu, genetickú predispozíciu a faktory prostredia. Samotný glutaman sodný však nemá žiadne kalórie a priamo neovplyvňuje metabolizmus.

Je to len jedna z mnohých prídavných látok v potravinách a neexistuje dôkaz, že by sama o sebe viedla k obezite. To, na čom skutočne záleží, je celá naša strava, nie len jedna zložka. Namiesto obviňovania MSG sa pozrime bližšie na naše každodenné návyky.

Stojí za to venovať pozornosť kvalite potravín, ktoré jete, vyhýbať sa nadbytočným spracovaným výrobkom, ktoré sa ťažko konzumujú v primeraných množstvách, a dbať na zdravý životný štýl. Pamätajte, že zdravie je súčet všetkých vašich rozhodnutí, nie jedna zložka.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

To je najzdravšia časť banánov. Takmer každý ju vyhadzuje a nie je to len šupka

Takýmto orechom sa radšej vyhýbajte. Dietológovia to dávajú jasne najavo


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Pekár odhaľuje najhorší spôsob skladovania chleba! Prekvapivé fakty!

14.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mirjam Kavcic). Skladujete chlieb v chladničke? Ak áno, robíte obrovskú chybu, ktorá môže zničiť chuť a kvalitu vášho pečiva!…

Veril, že spánok je strata času. So zamestnancami vyjednával o výške odpočinku

14.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Frederic Legrand - COMEO). 12. marca oslavujeme Svetový deň spánku v práci. Výskumy ukazujú, že len 15 minút spánku…

Rozprávate sa sami so sebou? Výborne! 7 dôvodov, prečo je to zdravé

14.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Georgi Fadejev). Vedci potvrdzujú: Rozhovory so sebou samým nie sú znakom šialenstva, ale prejavom inteligencie a emocionálnej vyspelosti. Objavte,…

Prírodný elixír zdravia. Zberajte len v období pred zberom úrody

13.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Balakleypb) Brezová šťava, známa aj ako oskoła, je jedinečný nápoj. Je dostupná pomerne krátko počas roka a jej zber…

Máte suché a popraskané päty? Vezmite si 2 eurá a choďte do lekárne. Táto masť tento problém účinne vyrieši

13.2.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/H_Ko) Suché a popraskané päty sú bežným problémom, ktorý vzniká v dôsledku keratinizácie epidermy. Mnoho ľudí v takýchto prípadoch…

Auto Trendy

Luxusný interiér alebo sklamanie? Divná palubovka rozdeľuje fanúšikov!

14.3.2025 Redakcia Auto trendy - Nové Audi A6 2025 prichádza na trh s niekoľkými zaujímavými zmenami, ktoré na prvý pohľad nekričia, ale v interiéri vás môžu poriadne prekvapiť. Zatiaľ čo…

Legenda sa vracia! Audi R8 ožije ako hybridný superšport s DNA Lamborghini

14.3.2025 Redakcia Auto trendy - Milovníci rýchlych áut, zbystrite pozornosť! Ikonické Audi R8, ktoré zmizlo z ponuky minulý rok, sa chystá na triumfálny návrat. Nemecká automobilka plánuje v roku 2027…

Slovenské rekordy, o ktorých ste netušili: Malá krajina s veľkými prvenstvami

14.3.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si krajinu s najvyšším počtom hradov na obyvateľa, s dreveným kostolom postaveným bez jediného klinca, s hlavným mestom hraničiacim s dvoma štátmi a s…

Fatálna chyba na ceste: Jeden pohyb, ktorý môže zničiť vašu prevodovku – a vašu peňaženku

14.3.2025 Redakcia Auto trendy - Jazda autom si vyžaduje nielen zručnosti, ale aj správne návyky. Niektorí vodiči však nechtiac ohrozujú nielen svoje auto, ale aj vlastnú bezpečnosť. Vyskúšať zaradiť spiatočku…

Elektromobily si teraz nekupujte, budú lacnejšie!

14.3.2025 Redakcia Auto trendy - Prekvapivá rada od Nemcov: „Elektromobil si teraz nekupujte!“ Nemci, známi svojou podporou ekologickej mobility, teraz váhajú. Dôvod? Plánovaný návrat vládnych dotácií na elektromobily, ktorý však…

Revolúcia na kolesách: Mini-pickup Telo MT1 prekvapuje veľkým výkonom v malom balení

14.3.2025 Redakcia Auto trendy - Kalifornský startup Telo predstavil funkčný prototyp elektrického mini-pickupu MT1, ktorý kombinuje kompaktné rozmery Mini Coopera s praktickosťou plnohodnotného nákladného auta. S výkonom až 500 koní…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov