14.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Matej Kastelic).
Olivový olej je základom mnohých kuchýň po celom svete, ale jeho kvalita sa môže značne líšiť. Cena nie je vždy ukazovateľom dobrej kvality produktu. Stojí za to vedieť, čo hľadať pri nákupe a čítaní štítku, aby ste si vybrali produkt najvyššej kvality.

Foto: shutterstock/Matej Kastelic
Kedy je olivový olej pravý?
Veľký nárast ceny olivového oleja spôsobil, že sa stal terčom mnohých falšovaní. Portugalská agentúra pre bezpečnosť a ekonomiku potravín (ASAE) vykonala v roku 2024 intenzívnejšie kontroly kvality olivových olejov na trhu. Výsledky boli veľmi znepokojujúce – zistilo sa, že mnohé šarže boli zmiešané s inými rastlinnými olejmi. Vďaka akciám ASAE sa podarilo zaistiť vyše 149-tisíc litrov miešaného olivového oleja v odhadovanej hodnote vyše 404-tisíc eur.
Alarmujúce výsledky kontroly by nás mali presvedčiť, aby sme pozornejšie čítali etikety a kupovali produkty len z dôveryhodných zdrojov.
Ale ako na to? Na čo si dať pozor pri nákupe, aby ste skutočne získali kvalitný produkt?
Aké druhy olivového oleja môžeme dostať v obchodoch?
Ponuky na pultoch obchodov môžu spôsobiť bolesť hlavy. Fľaštičiek vzácneho zlatistého moku je nespočetne veľa, ale na čo sa to vlastne pozeráme? Olivový olej možno rozdeliť do niekoľkých druhov.
- Olivový olej z prvého lisovania, získavaný výlučne mechanickým spôsobom, je tým najprirodzenejším, lisovaný bez použitia chemikálií, iba čisto fyzickým procesom. Rozdeľujeme ho do troch kategórií:
– Extra panenský olivový olej (EVOO) – najkvalitnejší a najchutnejší,
– Panenský olivový olej (Virgin) – o niečo nižšia kvalita,
– Lampantový panenský olej – má nežiaduci zápach a chuť, preto je potrebné ho rafinovať. - Olej z výliskov – Po lisovaní olív zostávajú výlisky, z ktorých sa pomocou chemických rozpúšťadiel získava surový olej z výliskov. Ten sám o sebe nie je vhodný na konzumáciu a musí sa rafinovať.
- Rafinované oleje – Procesom rafinácie vzniká rafinovaný olivový olej a rafinovaný olej z výliskov. Ani jeden z nich nie je sám o sebe vhodný na predaj spotrebiteľom.
- Zmiešané oleje – Patria sem zmesi rafinovaného olivového oleja s malým množstvom virgin alebo extra virgin oleja a tiež olej z olivových výliskov – podobná zmes, ktorá však obsahuje rafinovaný olej z výliskov.
Aby sme to zhrnuli, odborníci rozlišujú iba 4 druhy olivového oleja, ktoré nájdeme v obchodoch:
- Extra panenský olivový olej (extra virgin)
- Panenský olivový olej (virgin)
- Olivový olej (zmes rafinovaného olivového oleja a panenského oleja)
- Olivový olej z výliskov (zmes rafinovaného oleja z olivových výliskov a panenského olivového oleja)
Najcennejší je samozrejme extra panenský olivový olej a ten by sme si mali kupovať.

Foto: pexels.com/Pixabay
Ako kúpiť kvalitný olivový olej? Skontrolujte certifikáty
Už vieme, že je dôležité hľadať označenie „Extra Virgin“ – to je záruka, že olej je najvyššej kvality, lisovaný za studena a bez chemických prísad. Vyhnite sa produktom s nejasnými alebo chýbajúcimi informáciami.
Kvalitný olivový olej často pochádza z regiónov s dlhou tradíciou výroby, ako sú Španielsko, Taliansko alebo Grécko. Etiketa by mala uvádzať konkrétny región alebo miesto pôvodu rastlín. Ak je uvedená len krajina výroby, stojí za to zamyslieť sa nad spoľahlivosťou takéhoto oleja.
Vyberajte si certifikované produkty – najspoľahlivejšie sú tie so značkami kvality ako PDO/CHOP teda „Chránené označenie pôvodu“ alebo CHZO (chránené zemepisné označenie), pri talianskych produktoch to bude IGP teda „Indicazione Geografica Protetta“ alebo ekologické certifikáty. Tieto certifikáty potvrdzujú pravosť a vysokú kvalitu, ako aj dodržiavanie prísnych výrobných noriem.
CHOP je certifikát udeľovaný len výrobkom vyrobeným v konkrétnom regióne. Pestovanie suroviny a výrobný proces produktu musí prebiehať na presne vymedzenom mieste, ktoré vyplýva z jeho názvu, napríklad iba na Kréte (olivový olej Chania Kritis).
Označenie CHZO sa zase udeľuje aj produktom vyrobeným na jednom mieste, ale spojenie medzi produktom a regiónom nemusí byť také úzke ako v prípade certifikátu CHOP.

Foto: shutterstock/Kristi Blokhin
Je organický olivový olej vždy lepší ako bežný olivový olej?
Bio olivové oleje (BIO/ECO) sú označené špeciálnym bio certifikátom EÚ – Euroleaf. Je to biely list aranžovaný s hviezdičkami na zelenom podklade. EKO olivový olej musí spĺňať prísne normy:
- Olivy pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva, bez pesticídov a chemických hnojív,
- Plodiny sú šetrnejšie k životnému prostrediu,
- Proces lisovania prebieha bez umelých prísad.
Ale chutí taký olivový olej vždy lepšie? Najdôležitejším determinantom kvality je stále extra panenský stupeň. Organický olivový olej môže mať jemnejšiu alebo výraznejšiu chuť, ale to neznamená, že je lepší ako konvenčný extra panenský olivový olej.
Najdôležitejšie je vypestovať si návyk čítať etikety produktov, ktoré kupujeme. Toto pravidlo platí nielen pri výbere olivového oleja, ale aj pri akomkoľvek potravinárskom výrobku. Informácie na obale môžu poskytnúť cenné informácie o kvalite potravín.
Je to zlé znamenie, ak olivový olej chutí horko?
Kvalitný olivový olej, najmä extra panenský, by mal mať výraznú chuť a vôňu. Venujte pozornosť tomu, či má intenzívnu, zelenkastú farbu a sviežu, ovocnú vôňu.
Farba sa môže líšiť v závislosti od odrody olív a času zberu, ale mala by byť jednotná a prirodzená. Ak má zvláštny zápach, napríklad zatuchnutý alebo kovový, môže byť zatuchnutý alebo nekvalitný.
Dátum výroby je mimoriadne dôležitý – pre jeho chuť a nutričnú hodnotu je rozhodujúca čerstvosť. Najlepšie je vybrať si taký olej, ktorý bol vyrobený za posledných 12 mesiacov. Dátum zberu alebo výroby by mal byť zreteľne vyznačený na etikete. Olivový olej skladovaný príliš dlho stráca svoje vlastnosti.
Pamätajte, že to, čo je na olivovom oleji také zdravé, sú okrem iného aj polyfenoly. Čím je olej kvalitnejší, tým je týchto cenných zlúčenín viac!
Polyfenoly majú antioxidačné, protizápalové a kardiovaskulárne účinky, znižujú riziko aterosklerózy a cukrovky 2. typu. Zlepšujú funkciu mozgu, podporujú imunitu a priaznivo pôsobia na trávenie. Vedeli ste, že v súčasnosti sú na trhu dostupné oleje s vysokým obsahom polyfenolov, ktoré sa vyznačujú mimoriadne vysokým obsahom týchto cenných zlúčenín?

Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR
Môže byť kvalitný olivový olej lacný?
Renomovaní výrobcovia a distribútori sú zárukou kvality. Olivový olej sa oplatí kupovať v špecializovaných predajniach, ktoré ponúkajú produkty s certifikátmi kvality. Online nakupovanie môže byť tiež bezpečné, ak si vyberáme overené obchody a overených predajcov.
Výroba olivového oleja je náročný a nákladný proces, ktorý závisí od mnohých faktorov. Olivovníky rastú v špecifických klimatických podmienkach a ich pestovanie je spojené s rizikom sucha, silných dažďov, mrazov a iných extrémnych poveternostných javov, ktoré môžu výrazne znížiť úrodu plodín.
Okrem toho sú plantáže vystavené napadnutiu škodcami a chorobami, čo si vyžaduje použitie vhodných metód ochrany.
Extra panenský olivový olej najvyššej kvality je vyrobený z ručne zbieraných olív, lisovaných za studena v priebehu niekoľkých hodín po zbere, čo zaisťuje množstvo polyfenolov a intenzívnu chuť. Drahá je aj jeho kontrola kvality a skladovanie v podmienkach, ktoré chránia pred oxidáciou.
Všetky tieto faktory znamenajú, že dobrý olivový olej má svoju cenu, no do jeho výnimočných zdravotných a chuťových vlastností sa oplatí investovať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Bolo vybrané najzdravšie ovocie na svete. Niektorí ju prirovnávajú k jablku
Vyzerá ako zázvor, ale nič nemôže byť ďalej od pravdy. Veľa ľudí sa od neho drží ďalej. Je to škoda
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.