14.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nerudol).
Niektorí ľudia si myslia, že pridanie oleja do vriacich cestovín zabráni ich zlepeniu. Zvyčajne to však nepomôže, iba sa na povrchu vytvorí olejová vrstva, vďaka ktorej omáčka horšie priľne k pastám a samotný pokrm je kalorickejší. Existujú však aj iné účinné domáce triky, ako zabrániť zlepeniu cestovín po uvarení.

Foto: shutterstock/nerudol
Lepkavé cestoviny nechutia dobre. Nie sú chutné a na tanieri vyzerajú hrozne. Ak ste sa s tým už stretli a nechcete mať v budúcnosti problém s hmotou plnou lepkavých hrudiek, musíte sa čo najskôr naučiť, ako im predchádzať.
Zabudnite na nalievanie oleja do vriacich cestovín. Toto je jedna z najhorších chýb, ktorú robia začínajúci kuchári, keď začínajú s talianskymi jedlami. Existujú oveľa lepšie spôsoby, ako zabezpečiť, aby boli cestoviny vždy pružné, pevné a šialene chutné.
Chcete sa vyhnúť lepkavým cestovinám? Pridaním oleja do vody to len zhoršíte
Pridávanie oleja do vody je obľúbená metóda, ktorá má zabrániť lepeniu cestovín. To však neznamená, že má dobrý účinok. V skutočnosti sa tým situácia len zhorší.
- Je lepšie nepridávať olej do vody počas varenia cestovín, pretože to často vedie k vytvoreniu olejovej vrstvy na povrchu cestovín a zabraňuje hladkému priľnutiu omáčky.
- Nehovoriac ani o tom, že počet kalórií v jedle drasticky stúpne, čo môže byť dôležité pre ľudí, ktorí sa starajú o svoju hmotnosť.
Oplatí sa opláchnuť cestoviny pod studenou vodou, aby sa pasta nezlepila?
- Oplachovanie cestovín pod studenou tečúcou vodou je o niečo lepšou alternatívou ako pridávanie oleja do vriacich cestovín.
- Týmto postupom však z pasty opláchnete škrobovú vrstvu.
Taliansky pokrm tak stratí to najlepšie zo svojej chuti. Takto upravené cestoviny sú tiež suchšie, menej aromatické a rovnako ako predtým sa zle prichytávajú na omáčku.
Čo sa dá urobiť, aby sa cestoviny nelepili? Vyskúšajte tieto triky a budú vždy pevné a pružné
Existujú však aj iné účinné spôsoby, ako uvariť cestoviny tak, aby sa nelepili.

Foto: shutterstock.com/Mehmet Cetin
- Ak sa tomu chcete vyhnúť, prestaňte cestoviny hádzať do studenej vody. Robte to len vtedy, keď je v hrnci už vriaca voda.
- Vodou v hrnci nešetrite. Niektorí ľudia si myslia, že ak jej nalejú menej, cestoviny sa uvaria rýchlejšie. V skutočnosti je však najlepšie dať jej približne 1 liter na 100 gramov cestovín, aby sa cestoviny mohli voľne variť bez rizika prilepenia alebo prilepenia k hrncu.
- Nebude na škodu, ak začnete variť cestoviny al dente. Po scedení by potom mali byť pružnejšie.
- A ešte jeden dôležitý bod. Pred vhodením cestovín vodu vždy osoľte. Pomôže to zachovať ich správnu štruktúru.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Presolené cestoviny sa dajú zachrániť. Zabudnite na studený vodný kúpeľ
Jedlá sóda a káva tvoria v kuchyni skvelú dvojicu. Pozrite sa, čo dokážu spolu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.