15.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Melica)
Ajvar pochádza z Balkánu, ale viaceré krajiny sa zasadzujú o jeho uznanie za národné jedlo. Pripravuje sa z papriky a baklažánov a dá sa kúpiť v poľských diskontných predajniach za niekoľko zlotých. Ajvar už dávno nie je kulinárskou novinkou a pripraviť si ho nie je príliš zložité. Prečítajte si viac o ajvare a jeho skvelých účinkoch, ktorých je nespočetne veľa.

Foto: shutterstock/Melica
Ako sa vyrába ajvar?
Čo je to ajvar? Je to hustá pasta z pečenej zeleniny: papriky a baklažánov, do ktorej sa pridáva cesnak, olej a korenie. Existuje aj niekoľko alternatív a baklažán sa nahrádza mrkvou alebo cuketou, ale tieto úpravy nemajú vždy pozitívny vplyv na konečný výsledok. Výsledkom je, že „ajvar“ sa od originálu líši nielen chuťou, ale aj vlastnosťami.
Odkiaľ pochádza „ajvar“? Určite pochádza zo srbskej kuchyne, ale na jeho pôvod si robia nárok aj mnohé iné balkánske krajiny. V súčasnosti je ťažké vyriešiť tento spor, ale jedno je isté: ajwar sa oplatí jesť nielen pre jeho chuť, ale aj pre jeho zdravotné vlastnosti.
Na čo používať ajvar?
S čím jete ajvar? Hodí sa k mnohým jedlám: výborne sa hodí k mäsu a oplatí sa ho mať pri grilovaní. Môže tiež obohatiť zeleninové omáčky a je ideálny ako nátierka na sendviče. Ak nemáte žiadne nápady na večeru, jednoducho uvarte cestoviny a skombinujte ich s ajvarom. Navyše táto nátierka nie je náročná na prípravu, takže to je ďalší dôvod, prečo siahnuť po ajvare. A ak si pri varení nie ste príliš istí, tiež nie je čo stratiť: v obchode si môžete kúpiť ajvar len za pár eur.
Je ajvar zdravý?
Ajvar má množstvo zdraviu prospešných vlastností, takže je jednoducho zdravý. Je zdrojom vitamínu C. Je zodpovedný za imunitu, pružnosť ciev a ich posilnenie, normalizáciu krvného tlaku a prevenciu aterosklerózy. Okrem toho vitamín C pomáha syntetizovať kolagén, a tým spomaľuje starnutie a tvorbu vrások. Vitamín C je silný antioxidant, a to znižuje riziko civilizačných ochorení a ľahšie sa zbavuje toxínov, ktoré zaťažujú pečeň a obličky.

Foto: shutterstock/Radu Sebastian
Baklažán je prírodné afrodiziakum, ale nielen to. Je cenným zdrojom draslíka, horčíka a vápnika, takže toto trio podporuje kardiovaskulárny, nervový a kostrový systém. Prítomnosť vlákniny má senzačný účinok na črevá. Za zmienku stojí, že ajvar v tejto verzii je nízkokalorický, keďže 100 g nátierky má len 70 kcal.
Ako vyrobiť ajvar?
Ajvar sa dá bez väčších problémov kúpiť v obchode, ale nátierku si môžeme pripraviť sami. Na prípravu ajvaru budete potrebovať:
- 4 červené papriky,
- baklažán,
- 2 strúčiky cesnaku,
- olej,
- vínny ocot,
- soľ a korenie podľa chuti.

Foto: shutterstock/Nataliia Sirobaba
Postup:
Papriky rozrežte na polovicu a vydlabte semená. Baklažán prekrojte na polovicu a rozrežte šupku.
Zeleninu vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte približne 30 minút, kým dobre nezhnedne. Prípadne môžete použiť grilovaciu panvicu alebo papriky a baklažány rozložiť na gril.
Keď je zelenina hotová, pridajte cesnak a rozmixujte ho na hladkú pastu, ktorú potom spolu s olejom prelejte do panvice. Dochutíme dvoma lyžicami vínneho octu, soľou a korením a dusíme na miernom ohni 1,5 hodiny, aby sa voda odparila. Hotový ajvar sa môe dať do pohárov a pasterizovať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepšia polievka na žalúdočné a črevné problémy. Potrebujete len dve ingrediencie
Žiadna carbonara alebo bolognese. Na večeru robím väzenské cestoviny. Z tanierov miznú v okamihu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.