15.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/casanisa).
Na Slovensku je kapusta nepochybne kráľom. Je to skvelé prírodné probiotikum a podporuje aj činnosť čriev. Ázijci majú mimoriadne podobný recept, ktorý má tiež viac probiotických baktérií ako jogurt. Objavte recept na domácu ázijskú kyslú kapustu alebo kimči a zistite, aké vlastnosti má.

Foto: shutterstock/casanisa
Čo je kimči a aké má vlastnosti?
Kimči je tradičné kórejské jedlo, ktoré predstavuje fermentovanú zmes zeleniny, zvyčajne čínskej kapusty, s korením, ako je chilli, cesnak, zázvor, cibuľa a rybia omáčka (alebo jej vegánsky ekvivalent). Je to základ kórejskej kuchyne, známy svojou intenzívnou chuťou, pikantnosťou a výraznou vôňou.
- Proces fermentácie dodáva tejto ázijskej kapuste jedinečnú chuť a zdravotné výhody.
Kimči sa môže konzumovať ako príloha (napr. k ryži, mäsu), prísada do polievok, šalátov alebo sendvičov. Vďaka svojej všestrannosti sa hodí ako predjedlo aj ako súčasť zložitejších jedál.
Prísady na kimči
Na prípravu ázijskej kyslej kapusty alebo kimči budete potrebovať:
- 1 veľký cesnak
- 1 hrsť pažítky
- 1 lyžička strúhaného koreňa zázvoru
- 1 stredne veľká cibuľa
- 1,5 kg čínskej kapusty
- 100 ml sójovej omáčky
- 130 g soli
- 2 lyžičky kryštálového cukru
- 250 ml vody
- 40 g ryžovej múky
- 50 g korenia chilli Gochugaru
- 50 ml ryžového octu
- 50 ml rybej omáčky
Na prípravu kimči sa najlepšie hodí tmavá sójová omáčka, ako aj kamenná alebo obyčajná soľ.
Kimči – ako ho pripraviť

Foto: shutterstock.com/gontabunta
Kapustu prekrojte na polovicu, odstráňte tvrdé stonky a potom ju rozdeľte na niekoľko menších častí. Vložte ich do veľkého hrnca, posypte soľou a zalejte litrom filtrovanej vody. Premiešajte a jemne premiešajte. Odstavte na približne 2 hodiny. Po uplynutí tejto doby kapustu opäť premiešajte a roztlačte a vylejte slanú vodu. Tento postup môžete zopakovať, aby ste dôkladne vyplavili soľ.
Pripravte ryžovú kašu. Do malého hrnca nalejte šálku vody a nasypte ryžovú múku. Varte na miernom ohni za stáleho miešania, kým zmes nezhustne. Odstavte a nechajte vychladnúť. V samostatnej miske zmiešajte cesnak, zázvor, cibuľu, pažítku a kryštálový cukor. Pridajte vychladnutú kašu, vločky korenia, sójovú omáčku, rybiu omáčku a ryžový ocot. Všetko dôkladne premiešajte.
Kapustu zmiešajte s pripravenou pastou a dôkladne premiešajte (najlepšie v rukaviciach). Hotové kimči preložte do vzduchotesných nádob a odložte na kvasenie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Uvarené cestoviny sa už nikdy nezlepia. Namiesto oleja urobte toto
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.