18.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/dangtrinh0612)
Hľadáte zaujímavý, chutný a skutočne jedinečný nápad na raňajky? Máme pre vás recept, vďaka ktorému sa na dlhý čas zbavíte nudných sendvičov a každodenných miešaných vajec. Tieto vajíčka sú vynikajúce, žĺtok sa božsky rozplýva a zelená prísada dodáva chuť aj vitamíny. Takéto vajíčka sa podávajú na raňajky v drahých hoteloch a odteraz možno aj vo vašej kuchyni.

Foto: shutterstock/dangtrinh0612
Vajíčka sú popri sendvičoch najobľúbenejšou možnosťou raňajok a existuje naozaj veľa spôsobov ich prípravy. Zvyčajne však volíme miešané vajíčka, pretože sú rýchle, alebo omelety, pretože sú sýte. Náš dnešný recept však rozhodne zmení vaše raňajky o 180 stupňov a budete sa cítiť ako na dovolenke v drahom hoteli.
Ako si pripravíte svetoznáme benedikt vajíčka s holandskou omáčkou? Nesmiete zabudnúť na špenát a ocot. Buďte si istí, že ocot sa nepridáva kvôli chuti (koniec koncov, chuť octu nie je vôbec príjemná), ale preto, aby si vajíčko zachovalo svoj tvar, pretože na vajíčka benedikt sa používajú vajíčka pošírované, ktoré sú najchutnejšie na svete.
Vajíčka benedikt – to najlepšie, čo si môžete pripraviť na raňajky
Ingrediencie:
- 2 vajcia,
- 2 plátky vášho obľúbeného chleba,
- lyžica masla,
- soľ a korenie,
- lyžica octu,
- veľká hrsť špenátu,
- strúčik cesnaku.

Foto: shutterstock/AS Foodstudio
Prísady na domácu holandskú omáčku:
- 50 g masla,
- 1 žĺtok (najlepšie z veľkého vajca),
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy,
- 2 lyžice suchého bieleho vína.
Vajíčka benedikt – ako ich pripraviť?
Začnite prípravou holandskej omáčky, bude to s ňou zďaleka najťažšie. V hrnci uvarte vodu. V hrnci rozpustite maslo a nechajte ho mierne vychladnúť. Nesmie byť horúce, inak sa žĺtok zrazí. Žĺtok dajte do misky, pridajte citrónovú šťavu a víno a celé to vyšľahajte metličkou. Potom misku postavte nad hrniec s vodou (vodný kúpeľ) a za stáleho šľahania prilievajte rozpustené maslo. Miešajte, kým omáčka nebude mať konzistenciu majonézy. Potom ju ochuťte soľou a korením.
Keď je holandská omáčka hotová, postarajte sa o ostatné prísady. V hrnci priveďte do varu vodu so soľou a octom. Keď začne vrieť, znížte teplotu a pomocou lyžice vytvorte vír. Potom rozbijeme vajce priamo do vody a počkáme, kým bielok stuhne, ale žĺtok zostane polotekutý alebo tekutý. Potom ho vylovte scedenou lyžicou. To isté urobte s druhým vajcom.
Na panvici rozohrejte malé množstvo masla a pridajte špenát a cesnak pretlačený cez lis. Smažte, kým cesnak nezvädne. Nakoniec ho podľa chuti osolíme a okoreníme. Osmažený špenát vyberte a odložte bokom. Na tej istej panvici opečte plátky chleba na vyššom plameni, aby boli príjemne chrumkavé a aby sa z panvice šírila zvyšná aróma. Potom začnite zostavovať pokrm. Na plátky položte porciu špenátu, na špenát vajce a všetko zalejte holandskou omáčkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jeden banán na jedno vajce. Tento recept nemá konkurenciu
Najväčšie chyby pri varení vajec: Takto prichádzate o cenné živiny!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.