18.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Valeri Pavljuk).
Malá, červená a plná prekvapení. Reďkovka je nielen chutná pochúťka, ale aj prírodný liek na mnohé zdravotné problémy. Prečo by ste mali toto nenápadné zeleninové „zázračné ovocie“ zaradiť do svojho jedálnička?

Foto: shutterstock/Valeri Pavljuk
Reďkovka patrí medzi najstaršie pestované druhy zeleniny. Už staroveké civilizácie v Egypte a Číne si ju cenili pre jej výnimočné vlastnosti. Postupne si našla cestu do Grécka, Ríma a neskôr do celej Európy a Ameriky. Dnes je dostupná celoročne a obľúbená pre svoju charakteristickú, mierne štipľavú chuť a bohatý obsah živín.
Malá guľôčka s obrovskou silou: Čo dokáže reďkovka vo vašom tele?
Reďkovka je predovšetkým vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém a pomáha v boji proti infekciám. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, ktoré podporujú nervový systém, a kyselinu listovú, dôležitú pre metabolické procesy. Draslík, horčík, vápnik a železo prispievajú k zdraviu srdcovo-cievneho systému a pomáhajú udržiavať normálny krvný tlak.
Toto malé červené zeleninové zázračné ovocie obsahuje bohatú vlákninu, ktorá podporuje trávenie a zlepšuje činnosť čriev. Vďaka tomu je skvelým pomocníkom v boji proti zápche. Obsahuje sulforafán, ktorý má antibakteriálne účinky a potenciálne protirakovinové vlastnosti, chráni bunky pred poškodením. Antioxidanty, ako napríklad flavonoidy, majú protizápalové účinky. Navyše podporujú zdravie pečene a tráviaceho systému. Reďkovka je tiež nízkokalorická, preto je vynikajúcou voľbou pri chudnutí.

Foto: súkromný archív
Pozor! Tieto osoby by mali s reďkovkou zaobchádzať opatrne
Reďkovke sa radšej vyhnite, ak trpíte žalúdočnými vredmi. Obsahuje totiž glykozidy a horčicové oleje, ktoré môžu dráždiť sliznicu. Konzumáciu by mali obmedziť aj osoby s problémami štítnej žľazy, pretože táto zelenina narúša vstrebávanie jódu.
Reďkovka navyše stimuluje tok žlče, čo predstavuje problém pre ľudí so žlčovými kameňmi. Diabetici by mali sledovať hladinu cukru v krvi, pretože táto zelenina môže ovplyvniť jej hodnotu.
Máte prebytok reďkoviek? Vyskúšajte tieto šikovné triky
Nie každý vie, že reďkovku možno zmraziť. Treba však mať na pamäti, že kvôli vysokému obsahu vody po rozmrazení stratí svoju chrumkavosť. Lepším riešením je kvasenie, ktoré jej dodá novú chuť a poskytne zdravé probiotické baktérie. V takejto podobe ju môžete pridávať do šalátov či sendvičov.
2. Zväzok reďkoviek – chutná a zdravá pochúťka, ktorá by nemala chýbať na vašom stole. Pomáha pri zápche a posilňuje imunitu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Reďkovku dám do pohára, zalejem vodou a dám do chladničky. Tento trik ma naučila moja stará mama
Tento rok jem reďkovky z vlastnej záhrady, nie z trhu. Termín sejby je za dverami
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.