18.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/freeskyline).
Zemiakové placky sú typickým slovenským jedlom. Sú chutné, sýte a ideálne na večeru pre celú rodinu. Ak snívate o takomto jedle, rada vám poviem, ako pripraviť úžasné zemiakové placky. Vo vnútri budú mäkké a zvonka chrumkavé.

Foto: shutterstock/freeskyline
Zemiakové placky by sa mali podávať hneď po vyprážaní, aby zostali chrumkavé. Môžu sa jesť samotné alebo podávať s gulášom, kyslou smotanou, tvarohom alebo dipom podľa vlastného výberu, napr. cesnakovým. Mnoho ľudí má rado aj sladkú verziu, teda s cukrom alebo džemom. Najdôležitejší je však vhodný pomer ingrediencií. Pravidlo 1:1 je niečo, čo určite stojí za zapamätanie.
Recept na zemiakové placky. Stačí 1 polievková lyžica tohto produktu
- Najdôležitejšie sú samozrejme zemiaky. Placky budú chutiť najlepšie, ak použijete starú múčnu odrodu zemiakov s vysokým obsahom škrobu. Nové zemiaky majú príliš veľa vody.
- Druhým dôležitým pravidlom je scediť zemiaky. Ak to neurobíte, pokrm bude gumený a jednoducho nechutný.
- Po tretie, pamätajte na vyššie uvedené pravidlo 1:1, teda na 1 kilogram zemiakov použite 1 polievkovú lyžicu múky. Následne vytvoríte hmotu s dokonalou konzistenciou. Prijímate výzvu?
Tu je zoznam ingrediencií, ktoré potrebujete:
- 1 kg zemiakov,
- 2 vajcia,
- 1 cibuľa,
- 1 lyžica pšeničnej múky,
- soľ,
- olej na vyprážanie.

Foto: shutterstock/Nadin76
Ako vyprážať zemiakové placky? Teplota je kľúčová
Ak začnete placky vyprážať pri príliš nízkej teplote, začnú absorbovať príliš veľa tuku. Vďaka tomu nebudú chrumkavé, ale skôr ochabnuté. Nie je dobrá ani príliš vysoká teplota, pretože vtedy sa hmota zvonku pripáli a zvnútra bude stále tekutá. Placky je najlepšie vyprážať pri teplote 180 stupňov Celzia.
- Zemiaky ošúpeme a potom nastrúhame na jemnom strúhadle.
- Nechajte v miske 10 minút. Po uplynutí tejto doby vodu sceďte.
- Pridáme múku, vajce, nadrobno nakrájanú cibuľu a štipku soli. Všetko spolu zmiešame.
- Pomocou lyžice ukladáme placky na rozohriatu panvicu. Smažte 3 minúty do zlatista.
- Placky poukladáme na plech vystlaný papierovými utierkami, aby odsal tuk. Podávajte s vašimi obľúbenými prílohami. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jeden banán na jedno vajce. Tento recept nemá konkurenciu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.