18.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ nedeljko barjaktarevic).
Otvoríte vajce a zrazu uvidíte červenú škvrnu. Prvá reakcia? Znechutenie a cesta do koša. Ale počkajte! Táto tajomná červená bodka nie je tým, čím sa na prvý pohľad zdá. Odhaľujeme pravdu o jednom z najčastejších mýtov v kuchyni, ktorý vás možno roky pripravoval o kvalitné potraviny.

Foto: shutterstock/ nedeljko barjaktarevic
Mnohí z nás si nevedia predstaviť raňajky bez vajec. Je to veľmi hodnotný produkt, ale niekedy sa stáva, že po rozbití v ňom vidíme červenú škvrnu. Čo to vlastne je a mali by sme takéto vajce vyhodiť do koša? Odpoveď vás možno prekvapí a zmení váš pohľad na túto bežnú potravinu.
Vajcia na tanieri: Prečo sú nenahraditeľnou súčasťou nášho jedálnička?
Vajcia konzumujeme mnohými spôsobmi – praženica, volské oko alebo varené vajce. Sú tiež súčasťou šalátov, koláčov a dezertov, preto nie je prekvapujúce, že ich používame prakticky každý deň. Vyskytujú sa však situácie, keď ich vzhľad „zvnútra“ vyvoláva veľa emócií.
Vajcia sa vyznačujú veľkým množstvom vitamínov skupiny B, vitamínov A, D a E, ako aj kyseliny listovej, zinku, fosforu, selénu a železa. Vo vajci nájdeme aj cholín, ktorý priaznivo vplýva na činnosť mozgu, lecitín zodpovedný za správnu funkciu nervového systému a xantofyly, ktoré ovplyvňujú činnosť zrakového orgánu.
V akej forme jesť vajcia? Najzdravšie sú varené vajcia, keď je bielok zrazený a žĺtok má ešte tekutú konzistenciu. Takéto vajce si zachová najviac živín. Pravidelná konzumácia vajec podporuje zdravie kostí, zlepšuje funkciu mozgu a dokonca pomáha pri chudnutí vďaka vysokému obsahu bielkovín, ktoré navodzujú pocit sýtosti.
Červená škvrna odhalená: Prekvapivá pravda, ktorú nepozná ani vaša babička
Mnoho ľudí si myslí, že červená škvrna vo vajci predstavuje zárodok kurčaťa, takže takéto vajce často vyhadzujú do koša. To je chyba a často opakovaný mýtus. Červená škvrna vzniká ako prasknutá krvná cieva vo vaječníku alebo vajcovode sliepky.

Foto: shutterstock.com/kathrinerajalingam
Neznamená to, že sliepka, ktorá zniesla dané vajce, bola chorá alebo zle kŕmená. Červená škvrna však môže vzniknúť v dôsledku nedostatku vitamínov, problémov s pečeňou a môže mať aj genetické príčiny. Treba zdôrazniť, že tento jav je úplne prirodzený a vyskytuje sa približne v 1 až 3 percentách všetkých vajec.
Mali by ste takéto vajce vyhodiť? Vôbec nie! Neexistujú žiadne obavy z jeho konzumácie a nemalo by nám uškodiť, takže nemusí končiť v koši. Červená škvrna je úplne neškodná a nemá žiadny vplyv na chuť ani výživovú hodnotu vajca. Môžete ju jednoducho odstrániť špičkou noža alebo vidličkou, ak vám prekáža esteticky.
Zaujímavosťou je, že v komerčnej produkcii vajec sa vajcia s červenými škvrnami často vyraďujú ešte pred balením pomocou tzv. presvecovacieho procesu. Preto sa s týmto javom stretávame častejšie pri domácich vajciach alebo vajciach z menších fariem.
Ďalším častým mýtom je, že červená škvrna znamená, že vajce je oplodnené. To však nie je pravda. Oplodnené vajce by malo v strede žĺtka malý biely krúžok, nie červenú škvrnu. Navyše, väčšina vajec v obchodoch pochádza od sliepok. Ktoré nikdy neprišli do kontaktu s kohútom, takže sú neoplodnené.
Takže nabudúce, keď uvidíte červenú škvrnu vo svojom vajci, nepanikárte. Je to len malá kozmetická chyba, ktorá nemá žiadny vplyv na kvalitu vášho raňajkového pokrmu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto uvarené vajcia nemajú žiadnu živiny. Bežná chyba
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.