Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Do kysnutého cesta dávam tajnú prísadu. Môže stáť týždeň a stále bude vláčne

19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna) Kysnutý koláč je skutočnou klasikou na dezert alebo sladké raňajky, ale má jednu nevýhodu – rýchlo sa vysuší. Našťastie existuje riešenie. Stačí...

19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna)

Kysnutý koláč je skutočnou klasikou na dezert alebo sladké raňajky, ale má jednu nevýhodu – rýchlo sa vysuší. Našťastie existuje riešenie. Stačí pridať určitú ingredienciu a bude perfektný aj niekoľko dní. Čo môžete urobiť, aby ste si udržali vláčne kysnuté cesto?

Do kysnutého cesta dávam tajnú prísadu. Môže stáť týždeň a stále bude vláčne.
Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna

Ideálne kysnuté cesto by malo byť nadýchané, dobre vykysnuté, primerane sladké a vláčne. Niekedy je však už po niekoľkých hodinách suché ako lupienok. Niekedy namiesto očakávaného upečeného výrobku vznikne buchta. Aby ste sa vyhli katastrofe, oplatí sa venovať pozornosť nielen správnemu mieseniu, ale aj tomu, aby ste cesto nechali v pokoji a teple vykysnúť. A aby cesto zostalo vlhké, pridajte trochu …. tvarohu.

Kysnuté cesto s tvarohom. Bude mäkké a vláčne

Tvaroh v cestíčku bude pôsobiť ako „zvlhčovač“, vďaka ktorému bude cesto mäkké a vlhké. Ani sa nebude drobiť a pri správnom skladovaní vydrží až týždeň. Kľúčom k úspechu je pridať tvaroh až po vykysnutí cesta. Pozornosť venujte aj vajíčkam. Mali by byť vyšľahané. Vďaka tomu zmes lepšie vykysne. Čo budete potrebovať? V tomto recepte okrem kvásku nebudete potrebovať žiadny cukor. Napriek tomu vyjde upečený výrobok dokonale sladký, je tiež menej tučný a s extra porciou bielkovín.

Tvaroh v cestíčku bude pôsobiť ako „zvlhčovač“, vďaka ktorému bude cesto mäkké a vlhké.
Foto: shutterstock/edchechine

Kvások:

  • 220 ml mlieka (1,5 %),
  • 34 g čerstvého droždia,
  • 2 lyžičky cukru,
  • 2 čajové lyžičky múky.

Cesto:

  • 500 g pšeničnej múky,
  • 200 g odstredeného tvarohu,
  • 80 g vanilkovej skyry,
  • vajce,
  • 100 g erytritolu.

Drobenka:

  • 50 g masla,
  • 50 g múky,
  • 50 g erytritolu.
V tomto recepte okrem kvásku nebudete potrebovať žiadny cukor. Napriek tomu vyjde upečený výrobok dokonale sladký.
Foto: shutterstock/immstudio

Čo môžete urobiť, aby ste udržali vlhkosť kysnutého cesta? Do stredu pridajte tvaroh

Na začiatok si pripravte tortovú formu s rozmermi 26 x 12 x 8 cm. Erytritol môžete pokojne nahradiť cukrom – pridajte ho o 1/3 menej, ako je uvedené v recepte. V hrnci zohrejte mlieko, kým nie je vlažné, ale nie horúce. Pridáme droždie rozdrobené v prstoch, cukor a múku. Premiešame a odložíme na teplé miesto na 10-15 minút, kým sa neobjaví pena.

Medzitým preosejeme múku a erythritol do veľkej misy. Pridáme skyr a rozšľahané vajce. Pridáme pripravený kvások a miesime cesto, kým nie je mäkké, pružné a nelepí sa na ruky. Môžete to urobiť v mise kuchynského robota. Uhnetené cesto prikryte utierkou a odložte na hodinu alebo dve kysnúť.

Čo môžete urobiť, aby ste udržali vlhkosť kysnutého cesta? Do stredu pridajte tvaroh.
Foto: shutterstock/A. Zhuravleva

Tvaroh roztlačte vidličkou. Vložte ho do vykysnutého cesta a premiešajte. Preneste do tortovej formy a nechajte niekoľko minút odležať. Predhrejte rúru na 170 stupňov. Medzitým si pripravíme drobenku. Posypte ňou cesto. Tortovú formu vložíme do rúry a pečieme približne 45 minút.

Ako skladujete kysnuté cesto? Vydrží až týždeň

Pripravené cesto, najmä s prísadami, je dobré zabaliť do fólie alebo ho vložiť do nádoby a uchovávať v chladničke. Čisté kysnuté cesto bez prísad možno tiež zabaliť do ľanovej alebo bavlnenej utierky a skladovať na chladnom mieste. Malo by vydržať štyri dni až týždeň. Nezabudnite však, že všetky prísady môžu tento čas skrátiť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Turbo kefír. Tieto prísady zvýšia jeho probiotické vlastnosti

19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/GCapture). Kefír, mierne kyslý krémový nápoj, je už roky každodenným spoločníkom mnohých z nás. Hoci je už sám o…

Zapite vodou alebo pridajte do šalátu. Znížite hladinu cukru a rozlúčite sa s nadváhou

19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/barbajones) Ak sa chcete postarať o svoju postavu a znížiť hladinu cukru v krvi, oplatí sa zaviesť do každodennej…

Táto farba vlasov je omladzujúca a je horúcim hitom. Dlhé rady v kaderníckych salónoch na farbenie

19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/YAKOBCHUK VIACHESLAV). Jar je ideálny čas na to, aby ste svoj vzhľad oživili. V tomto období sa mnoho žien…

Vezmite si kvapku z kúpeľne a umyte zrkadlo. Zabudnete na šmuhy a škvrny

19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/san4ezz). Nie je nič horšie ako umývanie zrkadiel. Udržiavať ich dokonale čisté je náročné. Na sklenených plochách často zostávajú…

Rýchla bábovka na víkend. Tento recept sa vždy podarí

19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Vorona). Víkend sa rýchlo blíži. Zvyčajne máme dilemu, aký koláč pripraviť k nedeľnej káve. Ideálnou voľbou by mohla…

Auto Trendy

Mýty o Elonovi Muskovi: Mal jeho otec smaragdovú baňu a kto naozaj založil Teslu?

19.3.2025 Redakcia Auto trendy - Elon Musk je jednou z najznámejších osobností súčasnosti. Mnohí ho považujú za génia, iní za kontroverzného biznismena. Ale aká je pravda o jeho živote, spoločnostiach…

Myslíte si, že vidíte? Pravda vás prekvapí

19.3.2025 Redakcia Auto trendy - Slabé osvetlenie auta môže byť tikajúca bomba. Väčšina vodičov si ani neuvedomuje, že ich reflektory nesvietia tak, ako by mali. Čo s tým robiť? Riešenie…

Motor, ktorý nikdy nesklame: Toyota vsádza na nezničiteľný diesel!

19.3.2025 Redakcia Auto trendy - Kým svet motoristov vrie debatami o elektromobiloch a benzínových hybridoch, Toyota sa postavila na stranu osvedčenej klasiky. Jej dieselový motor je považovaný za nezničiteľný a…

Mercedes zanevrel na dvanásťvalce: Posledný majster ručnej výroby pracuje pre niekoho iného

19.3.2025 Redakcia Auto trendy - Dlhoročný symbol luxusu a surovej sily, dvanásťvalcové motory Mercedes-AMG, sa stávajú raritou. Ikonické pohonné jednotky už nevyrába nemecká automobilka pre seba, ale len pre talianskeho…

Nový Jaguar vyzerá ako auto Cruelly de Vil: Odvážny dizajn šokuje svet

19.3.2025 Redakcia Auto trendy - Jaguar predstavuje revolučný elektrický model, ktorý pripomína ikonické auto zlodušky z filmu 101 dalmatíncov. Britská automobilka úplne mení svoju stratégiu a chystá sa konkurovať luxusným…

Limitovaná edícia, ktorá nadchne každého fanúšika off-roadu.

19.3.2025 Redakcia Auto trendy - Americký výrobca Ram posúva hranice štýlu a výkonu s exkluzívnou limitovanou edíciou Ram 1500 RHO Mopar '25. Tento unikátny pickup ponúka nielen agresívny dizajn a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov