19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna)
Kysnutý koláč je skutočnou klasikou na dezert alebo sladké raňajky, ale má jednu nevýhodu – rýchlo sa vysuší. Našťastie existuje riešenie. Stačí pridať určitú ingredienciu a bude perfektný aj niekoľko dní. Čo môžete urobiť, aby ste si udržali vláčne kysnuté cesto?

Foto: shutterstock/Iaroshenko Maryna
Ideálne kysnuté cesto by malo byť nadýchané, dobre vykysnuté, primerane sladké a vláčne. Niekedy je však už po niekoľkých hodinách suché ako lupienok. Niekedy namiesto očakávaného upečeného výrobku vznikne buchta. Aby ste sa vyhli katastrofe, oplatí sa venovať pozornosť nielen správnemu mieseniu, ale aj tomu, aby ste cesto nechali v pokoji a teple vykysnúť. A aby cesto zostalo vlhké, pridajte trochu …. tvarohu.
Kysnuté cesto s tvarohom. Bude mäkké a vláčne
Tvaroh v cestíčku bude pôsobiť ako „zvlhčovač“, vďaka ktorému bude cesto mäkké a vlhké. Ani sa nebude drobiť a pri správnom skladovaní vydrží až týždeň. Kľúčom k úspechu je pridať tvaroh až po vykysnutí cesta. Pozornosť venujte aj vajíčkam. Mali by byť vyšľahané. Vďaka tomu zmes lepšie vykysne. Čo budete potrebovať? V tomto recepte okrem kvásku nebudete potrebovať žiadny cukor. Napriek tomu vyjde upečený výrobok dokonale sladký, je tiež menej tučný a s extra porciou bielkovín.

Foto: shutterstock/edchechine
Kvások:
- 220 ml mlieka (1,5 %),
- 34 g čerstvého droždia,
- 2 lyžičky cukru,
- 2 čajové lyžičky múky.
Cesto:
- 500 g pšeničnej múky,
- 200 g odstredeného tvarohu,
- 80 g vanilkovej skyry,
- vajce,
- 100 g erytritolu.
Drobenka:
- 50 g masla,
- 50 g múky,
- 50 g erytritolu.

Foto: shutterstock/immstudio
Čo môžete urobiť, aby ste udržali vlhkosť kysnutého cesta? Do stredu pridajte tvaroh
Na začiatok si pripravte tortovú formu s rozmermi 26 x 12 x 8 cm. Erytritol môžete pokojne nahradiť cukrom – pridajte ho o 1/3 menej, ako je uvedené v recepte. V hrnci zohrejte mlieko, kým nie je vlažné, ale nie horúce. Pridáme droždie rozdrobené v prstoch, cukor a múku. Premiešame a odložíme na teplé miesto na 10-15 minút, kým sa neobjaví pena.
Medzitým preosejeme múku a erythritol do veľkej misy. Pridáme skyr a rozšľahané vajce. Pridáme pripravený kvások a miesime cesto, kým nie je mäkké, pružné a nelepí sa na ruky. Môžete to urobiť v mise kuchynského robota. Uhnetené cesto prikryte utierkou a odložte na hodinu alebo dve kysnúť.

Foto: shutterstock/A. Zhuravleva
Tvaroh roztlačte vidličkou. Vložte ho do vykysnutého cesta a premiešajte. Preneste do tortovej formy a nechajte niekoľko minút odležať. Predhrejte rúru na 170 stupňov. Medzitým si pripravíme drobenku. Posypte ňou cesto. Tortovú formu vložíme do rúry a pečieme približne 45 minút.
Ako skladujete kysnuté cesto? Vydrží až týždeň
Pripravené cesto, najmä s prísadami, je dobré zabaliť do fólie alebo ho vložiť do nádoby a uchovávať v chladničke. Čisté kysnuté cesto bez prísad možno tiež zabaliť do ľanovej alebo bavlnenej utierky a skladovať na chladnom mieste. Malo by vydržať štyri dni až týždeň. Nezabudnite však, že všetky prísady môžu tento čas skrátiť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Po miesení pridajte jednu polievkovú lyžicu. Cesto bude mäkké a rýchlo vykysne
Tajná ingrediencia do kysnutého cesta. Vykysne ako nikdy predtým
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.