19.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/barbajones)
Ak sa chcete postarať o svoju postavu a znížiť hladinu cukru v krvi, oplatí sa zaviesť do každodennej rutiny prípravok, ktorý si môžete kúpiť alebo vyrobiť doma. Hovoríme o jahodovom octe. Jahodový ocot je skvelým doplnkom mnohých jedál a dá sa piť aj jednoducho s vodou. Poradíme vám, ako si ho vyrobiť a ako ho používať.

Foto: shutterstock/barbajones
Jahodový ocot je aromatická prísada, ktorá môže obohatiť chuť mnohých jedál. Jeho jemná sladkosť a ovocný charakter sa dokonale hodia k rôznym produktom. Okrem toho má mnoho cenných vlastností, ktoré okrem iného uľahčujú chudnutie. Povieme vám, ako si vyrobiť vlastný jahodový ocot a ako ho používať.
Prečo by ste mali piť jahodový ocot? Prečítajte si o vlastnostiach tohto produktu
Jahodový ocot je produkt, ktorý sa oplatí zaviesť do vášho každodenného života. Je bohatý na organické kyseliny a antioxidanty, ktoré pomáhajú regulovať hladinu cukru po jedle. Užívanie jahodového octu tak pomáha zvyšovať pocit sýtosti, čím zabraňuje maškrteniu a uľahčuje chudnutie.
Okrem toho môže produkt účinne znížiť hladinu zlého cholesterolu. Jahodový ocot má údajne aj omladzujúci účinok na organizmus a jeho pravidelným pitím alebo konzumáciou ako prísady do jedla možno regenerovať, hydratovať a vyživovať pokožku.
Ako si vyrobiť jahodový ocot? Je to jednoduchšie, ako si myslíte
Jahodový ocot môžeme kúpiť v mnohých kamenných obchodoch alebo si ho objednať cez internet. Ďalšou možnosťou je pripraviť si ho sami doma. Nie je to zložité a na jeho výrobu potrebujeme len asi pol litra jahodového octu:
- 400 g jahôd (môžu byť zrelé alebo pomliaždené),
- 500 ml jablčného octu.

Foto: Pixabay/Engin_Akyurt
Príprava:
Prípravu tohto vzácneho odvaru začneme umytím a olúpaním jahôd. Osušíme ich a nakrájame na malé kúsky. Potom ovocie vložíme do veľkej nádoby a zalejeme ho jablčným octom, pričom nádobu pevne uzavrieme. Nechajte ju na tmavom a suchom mieste 2 týždne. Po uplynutí tejto doby jahody preceďte cez sito a ocot nalejte do čistej sklenenej fľaše.
Ako používať jahodový ocot? Existuje veľa možností
Jahodový ocot sa dá použiť mnohými spôsobmi. Okrem iného je chutným a zdravým doplnkom do šalátov, nátierok na šaláty alebo sendviče. Možno ho použiť aj na prípravu jednoduchej omáčky na báze oleja s pridaním medu. Výborne sa hodí k syrom s modrou plesňou, feta alebo halloumi.

Foto: shutterstock/New Africa
Ako pripraviť jahodový ocot, ak ho chceme vypiť?
Zmiešajte 1 polievkovú lyžicu zmesi s vodou a vypite ju najlepšie hodinu pred jedlom. Nezabudnite však nepoužívať viac ako 2 polievkové lyžice jahodového octu denne, čo platí aj pre jeho pridávanie do jedla.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na prípravu občerstvenia k filmu postačí táto zelenina. Zdravšie a menej kalorické ako z obchodu
Zabudnutá polievka, ktorá pomohla schudnúť mnohým ženám. Jedzte a zdravo schudnite
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.