Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Čo môžete urobiť, aby vývar neskysol? Ak zabudnete na jednu vec, pokazí sa už na druhý deň

20.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar) Vývar je náš národný sviatok a zlatistá, aromatická polievka sa na našich stoloch objavuje v nedeľu, počas sviatkov a rôznych osláv alebo kedykoľvek...

20.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar)

Vývar je náš národný sviatok a zlatistá, aromatická polievka sa na našich stoloch objavuje v nedeľu, počas sviatkov a rôznych osláv alebo kedykoľvek na ňu dostaneme chuť. Žiaľ, môže sa stať, že keď vývar varíme dva alebo viac dní, skvasí a polovica hrnca skončí v koši a v umývadle. Nemusí to tak byť. Dnes vám povieme, čo robiť, aby vývar nekysol a bol chutný až päť dní po uvarení.

Čo môžete urobiť, aby vývar neskysol? Ak zabudnete na jednu vec, pokazí sa už na druhý deň.
Foto: shutterstock/ungvar

Kto z nás nemá rád vývar? Už len pri vyslovení slova „vývar“ sa nám zbiehajú slinky a praskajú nám žalúdky. Vývar je našou národnou pýchou a napriek všetkému nie je najjednoduchším pokrmom v kánone poľskej kuchyne. Môže byť náročný, ale to mu len pridáva na jedinečnosti. Ide hlavne o prídavky do vývaru, presnejšie o hlavné ingrediencie. Každý vývar je iný, a to je jednoznačná výhoda tohto jedla. Základom je však mäso a správna skladba zeleniny. A to dodáva chuť, ale zároveň môže spôsobiť, že sa vývar rýchlejšie pokazí.

Čo by ste mali urobiť, aby vývar neskysol? Nezabudnite to urobiť po varení

V našej rodinnej domácnosti sa žiadne zápražky nerobia – vývar sa varí v obrovskom hrnci. Je v ňom veľa mäsa, veľa zeleniny a korenia. A zvyčajne ho jeme naozaj dlho – vystačí na štyri dni pre päťčlennú rodinu. Presne však vieme, čo robiť, aby lahodný domáci vývar chutil skvelo ešte niekoľko dní. Nie každý na to pamätá a pritom stačí urobiť jednu vec hneď po uvarení. Ide o cedenie.

Čo by ste mali urobiť, aby vývar neskysol? Nezabudnite to urobiť po varení.
Foto: Pixabay/guvo59

Ak vo vývare zostane mäso, zelenina vrátane cibule alebo cesnaku, zomrel v topánkach. Kyselina v cibuli vývar rýchlo prekyslí, mäso ju prevezme a začne sa kaziť. Preto by ste mali všetko scediť a odložiť do iných nádob, ak máte radi varené mäso alebo mrkvu. Celá vývarová veľkosť vydrží lepšie v chladničke v dózach na potraviny ako vo vývare. A vývar vám za to poďakuje a domácnosť vám poďakuje ešte viac.

Recept na klasický vývar. Presne ako od babičky

Ingrediencie:

  • Približne 1 kg hovädzieho mäsa s kosťou,
  • 3 kuracie štvrte,
  • polovica kačacieho tela,
  • 1 morčací krk,
  • 4 mrkvy,
  • 2 petržlenové vňate,
  • kúsok zeleru,
  • 1 pór,
  • 2 cibule,
  • soľ, korenie, nové korenie, bobkový list, kúsok zázvoru (nepovinné),
  • lyžica ľahkej sójovej omáčky,
  • niekoľko listov talianskej kapusty (nepovinné).
Recept na klasický vývar. Presne ako od babičky.
Foto: shutterstock.com/beats1

Klasický vývar – ako ho pripraviť:

Vývar začnite variť pred poludním alebo ráno, aby do večera úplne vychladol. Je to dôležité, inak sa môže rýchlejšie pokaziť. Na dno hrnca vložte mäso – je dobré ho predtým opláchnuť. Potom ho zalejte studenou vodou a na miernom ohni priveďte do varu.

Keď sa vytvoria rezance, vyberte ich a pridajte niekoľko bobkových listov a niekoľko guľôčok nového korenia. Pokračujte vo varení, kým mäso nezačne mäknúť – to platí hlavne pre kuracie mäso, pretože hovädzie mäso počas varenia aj tak zmäkne.

@pepanemrava

Silný kuřecí vývar. Vývar je u mne většinou co dům dal a u kuřecího to s kořením opravdu moc nepřeháním. Většinou ho zdělám hned a tak jsem k obědu dělal kuřecí polévku se strouháním a zítra budu dělat kuře na paprice. Pokud chcete na polévku recept, dejte vědět😉🙏 1 kg kuřecích skeletů 2 kuřecí stehna, nebo půlka kuřete 6 kuřecích křídel 1 větší cibule 3 mrkve 2 petržele ½ celeru ½ pórek ½ paličky česneku 8 kuliček nového koření 10 kuliček celého pepře 3 bobkové listy pár stonků petrželky Kuřecí skelety, stehna a křídla dáme na plech, přidáme cibuli rozkrojenou na polovinu, česnek, důkladně umytou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a dáme péct do trouby na 200 st asi 50 minut tak aby kuřecí stehna chytla zlatavou barvu. Z plechu následně přendáme vše do hrnce, petrželovou nať, bobkový list, celý pepř, nové koření, zalijeme studenou vodou, tak aby vše bylo ponořené (cca 4l) a vaříme bez míchání na mírném ohni minimálně 3 hodiny. Hotový vývar opatrně scedíme a buď dál využijeme a nebo můžeme zamrazit či zavařit. Dobrou chuť

♬ původní zvuk – Josef Nemrava

Pridajte očistenú a nakrájanú zeleninu (cibuľu predtým spáľte nad horákom), ako aj huby a vetvičky láskavca, ak ich použijete. Pokračujte vo varení na slabom plameni. Keď mäso a zelenina zmäknú, dochuťte ich soľou, korením a sójovou omáčkou. Pokračujte vo varení približne ďalších desať minút. Medzitým si uvarte obľúbené cestoviny.

Vývar podávajte veľmi horúci, najlepšie s kúskami mäsa a čerstvou petržlenovou vňaťou. Mierne vychladnutý vývar prepasírujte cez jemné sitko. Mäso a obľúbenú zeleninu odložte bokom a nechajte úplne vychladnúť. Potom ich vložte do nádob na potraviny a ohrievajte v postupných dávkach vývaru.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zelenina stráca farbu? Vôbec nemusí. Stačí jedna vec, aby bola šťavnatá a potešila svojou farbou

23.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar). Ako variť zeleninu, aby nestratila farbu a potešila svojou intenzívnou farbou? Neexistuje žiadne riešenie. Existuje niekoľko osvedčených spôsobov,…

Proso už nikdy nevyjde zatrpknuté. Všetko, čo musíte urobiť pred varením, je pripraviť ho

23.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PavelKant). Stále viac ľudí zaraďuje proso do svojho každodenného jedálnička. Je to preto, že je zdravé a dá sa…

Nudí vás obyčajné mleté ​​hovädzie mäso? Fašírky na japonský spôsob sú v móde

23.03.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NPDstock). Jedlá z mletého mäsa sú veľmi obľúbené pre jednoduchú prípravu a široké možnosti dosiahnutia zaujímavých efektov. Vhodne zvolené…

Tento koláčik s polevou sa rozplýva v ústach. Je vynikajúci a hlavne „nie príliš sladký“.

23.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alena Haurylik). Dokonalý koláč ku káve musí byť po prvé chutný a po druhé dobrý, ale „nie príliš sladký“.…

Najzdravší šalát pre ženy po menopauze. Jedzte dvakrát týždenne

23.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shebeko). Hormonálne zmeny po menopauze môžu ovplyvniť zdravie žien, preto je dôležitá najmä správna výživa. Strava bohatá na ovocie,…

Auto Trendy

Japonská ofenzíva! Deväť nových modelov Toyoty a Lexusu do roku 2026!

23.3.2025 Redakcia Auto trendy - Toyota a Lexus chystajú veľkú expanziu na európsky trh s elektromobilmi. Do roku 2026 predstavia deväť úplne nových elektrických modelov, ktoré zacielia na kľúčové segmenty…

Čínsky luxusný obor MHero 1: Najdrahšie čínske auto na Slovensku šokuje cenou aj výkonom

23.3.2025 Redakcia Auto trendy - Zabudnite na všetko, čo ste si mysleli o čínskych autách. Nový elektrický SUV MHero 1 búra všetky stereotypy o lacnej čínskej produkcii. S cenou presahujúcou…

Výkonné SUV s luxusom a technológiami budúcnosti

23.3.2025 Redakcia Auto trendy - Prichádza najväčší, najmodernejší a najluxusnejší Smar všetkých čias! Model #5, ktorý je výsledkom spolupráce Mercedesu a čínskeho gigantu Geely, vstúpi na európsky trh už v…

Na dvoch kolesách do neba: Großglockner Hochalpenstraße, cesta snov pre motorkárov

23.3.2025 Redakcia Auto trendy - Ak hľadáš motorkársku cestu, ktorá ti vyrazí dych, máš ju na dosah ruky! Großglockner Hochalpenstraße v Rakúsku ti ponúkne adrenalínové jazdy plné ostrých zákrut, úchvatné…

Mercedes-AMG GT63 Pro: Luxusná beštia s cenovkou, ktorá vám vyrazí dych!

23.3.2025 Redakcia Auto trendy - Túžite po exkluzívnom superšporte, ktorý vás katapultuje z 0 na 100 km/h za 3,1 sekundy? Mercedes-AMG prichádza s novinkou, ktorá rozbúši srdce každého milovníka rýchlych…

Z Košíc do Vladivostoku a späť: Epická cesta na Fabii, ktorá prekonala všetky očakávania

23.3.2025 Redakcia Auto trendy - Ako ďaleko by ste sa odvážili ísť na svojej Fabii? Eugen a jeho tím sa rozhodli pre neuveriteľnú výzvu - cestu z Košíc do Vladivostoku…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov