21.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/AtlasStudio).
Marakuja sa čoraz častejšie objavuje na slovenských stoloch. Je známa nielen pre svoju výnimočnú chuť, ale aj pre svoje početné zdravotné výhody a získava si uznanie v profesionálnych kuchyniach aj v každodenných domácich receptoch. Vysvetlíme vám, prečo sa oplatí siahnuť po tomto ovocí.

Foto: shutterstock.com/AtlasStudio
Marakuja ukrýva šťavnatú, žltozelenú dužinu plnú semienok, ktorá si podmaňuje chuťové bunky svojou rastúcou škálou chutí a vôní. Údajne v sebe spája aromatické tóny viac ako 130 druhov ovocia, ako sú jablká, mango a jahody, vďaka čomu je ideálnym doplnkom dezertov, nápojov alebo zmrzliny.
Odrody marakuji
K dispozícii je v dvoch hlavných odrodách: fialovej, ktorá je vnímaná ako menej sladká, ale je bežne dostupná na trhu, a žltej, ktorá sa vyznačuje väčšími plodmi a intenzívnejšou arómou. Často sa konzumuje v surovom stave, výborne sa hodí do jogurtov, šalátov alebo tvarohových koláčov, ale úspešne sa uplatní aj v smoothies alebo ako prísada do zeleninových pochúťok.
Marakuja však nie je len pastvou pre zmysly. Vďaka nízkemu obsahu kalórií (17 kcal na plod) a vlákniny (2 g) je výbornou voľbou pre ľudí, ktorí si strážia svoju hmotnosť. Okrem toho ovocie poskytuje kľúčové živiny: vitamíny C a A, železo a draslík, ako aj množstvo antioxidantov vrátane polyfenolov a flavonoidov. Súčasné výskumy poukazujú na jeho prínosy z hľadiska ochrany pečene, regulácie krvného tlaku a lipidov, ako aj znižovania rizika cukrovky.

Foto: shutterstock.com/Anna Kucherova
Ako si môžeme bezpečne vychutnať túto jedinečnú chuť? Odborníci odporúčajú konzumovať len úplne zrelé plody s mierne zvráskavenou šupkou a šťavnatým, ale nie vysušeným stredom. Nezrelé marakuje môžu obsahovať jedovatý kyanovodík, ktorý sa počas dozrievania úplne vytratí.
Je potrebné si uvedomiť, že nie každý môže bezpečne siahnuť po marakuji. U ľudí s alergiou na latexové zlúčeniny sa môžu vyskytnúť alergické príznaky, napríklad vyrážka. Opatrní by mali byť aj ľudia náchylní na alergické reakcie na tropické ovocie.
Marakuja najlepšie chutí na jeseň a v zime, je výborným zdrojom vitamínov a prirodzeným spôsobom posilňuje imunitu. Pri správnom skladovaní (vyhýbajte sa slnečnému žiareniu a chladeniu pred dozretím) umožňuje ovocie pripraviť chutné jedlá a zdravé občerstvenie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pite pohár denne. Upokojuje lepšie ako medovka a zabezpečuje zdravý spánok
Vzhľadovo sa podobá vajcu. Lahodná žltá dužina upokojuje kašeľ a posilňuje srdce.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.