Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zdravie,

Pekanový koláč – nový dezertový hit po pistáciách a dubajskej čokoláde!

24.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PippiLongstocking). Zabudnite na pistácie a dubajskú čokoládu – je čas na orechové šialenstvo v americkom štýle! Pecanový koláč, alebo pekanový koláč, je jedným z...

24.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PippiLongstocking).

Zabudnite na pistácie a dubajskú čokoládu – je čas na orechové šialenstvo v americkom štýle! Pecanový koláč, alebo pekanový koláč, je jedným z tých koláčov, bez ktorých si obyvatelia USA nevedia predstaviť hlavné sviatky. Prečo sa ho oplatí vyskúšať a aká je jeho história?

Zabudnite na pistácie a dubajskú čokoládu – je čas na orechové šialenstvo v americkom štýle!
Foto: shutterstock/PippiLongstocking

História pekanového koláča – americké orechové dedičstvo

Pekanové orechy rastú prirodzene v južných štátoch USA a pôvodní obyvatelia ich používali už pred viac ako 8 000 rokmi. Prvé recepty na pekanové koláče sa však objavili až v 19. storočí, keď francúzski osadníci v Louisiane začali experimentovať s miestnymi surovinami.

Spočiatku išlo o regionálne jedlo, ale v 20. rokoch 20. storočia prišla spoločnosť Karo Syrup s geniálnym nápadom – začala tlačiť recept na pekanový koláč na etikety svojho kukuričného sirupu. Vďaka tejto kampani sa pekanový koláč stal pre Američanov národnou pochúťkou.

Pekanový koláč je jedným z tých koláčov, ktoré majú v USA stále miesto na sviatočných stoloch. Najčastejšie sa pečie na Deň vďakyvzdania a Vianoce, ale objavuje sa aj na Deň nezávislosti a rodinných oslavách. Je to klasický dezert, ktorý spája Američanov pri spoločnom stole už celé generácie.

Nemusíte však čakať na Vianoce, aby ste si vychutnali jeho chuť! Pekanový koláč sa často objavuje aj na festivaloch, jarmokoch a miestnych podujatiach, najmä v južných štátoch, kde sú pekanové orechy skutočným pokladom. Ak sa niekedy vyberiete na festival jedla v Texase, Louisiane alebo Georgii, určite tam nájdete túto sladkú klasiku!

Sú pekanové orechy zdravé?

Pekanové orechy majú nielen jedinečnú chuť, ale sú aj skutočnou výživovou bombou.

  • Sú bohaté na zdravé tuky, najmä mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré podporujú činnosť srdca a pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu.
  • Okrem toho obsahujú veľa vlákniny, ktorá podporuje trávenie a dodáva pocit sýtosti.
  • Nechýbajú v nich ani vitamíny skupiny B, vitamín E so silnými antioxidačnými vlastnosťami a minerálne látky ako zinok, horčík a mangán, ktoré podporujú imunitu, zdravé kosti a správnu funkciu mozgu.

Hoci sú kalorické, ich konzumácia s mierou môže byť skvelou súčasťou zdravej stravy – a vo forme pekanového koláča sú dokonalou kombináciou pôžitku a výživovej hodnoty!

Prečo je pekanový koláč ideálny na jar a Veľkú noc?

Predstavte si krehký maslový koláč plnený sladkou karamelovou pastou s chrumkavými orechmi. Znie to neuveriteľne chutne a presne taký je pekanový koláč. Je ťažké mu odolať!

Hoci sa pekanový koláč spája najmä s jesennými a zimnými dezertmi, je ideálny aj na jarný stôl. Jeho bohatá chuť sa dokonale hodí k šálke aromatickej kávy a podávaný s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo ľahkou šľahačkou dodá eleganciu veľkonočným stretnutiam. Ak hľadáte originálny dezert na sviatky, ktorý prekvapí vašich hostí – pekanový koláč je hit!

Prečo tento rok nevyskúšať pripraviť Pecan Pie namiesto tradičného koláča? Určite prekvapíte všetkých svojich hostí, ktorí vás budú žiadať, aby ste sa podelili o recept!

Ako pripraviť tradičný pekanový koláč?

Príprava tohto koláča je triviálne jednoduchá! Potrebujete len niekoľko surovín: pekanové orechy, vajcia, cukor, maslo a vanilku. Celé sa to upečie na klasickom drobenkovom dne a výsledok? Šialene chutný!

Keďže kukuričný sirup je na Slovensku ťažko dostupný, môžete ho nahradiť medom alebo javorovým sirupom.

Do náplne môžete pridať aj brusnice, ktoré obohatia chuť.

Krátke cesto

Potrebujeme:

225 g celozrnnej múky
125 g studeného masla nakrájaného na kocky
2 lyžice práškového cukru
1 žĺtok
2 PL studenej vody

Ako na to?

  1. V miske zmiešajte múku s maslom a roztlačte ju prstami, kým nevznikne konzistencia podobná strúhanke.
  2. Pridajte práškový cukor, potom žĺtok a studenú vodu. Miešajte, kým sa cesto nezačne spájať.
  3. Zabaľte ho do potravinovej fólie a na 30 minút ho dajte vychladiť do chladničky.
  4. Predhrejte rúru na 200 °C.
  5. Vychladnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej ploche a vyložte ním koláčovú formu.
  6. Odrežte prebytočné cesto na okrajoch a dno popichajte vidličkou.
  7. Pečte 15 minút, kým cesto nie je mierne hnedé.

Teraz je čas pripraviť lahodnú orechovú náplň!

Budeme potrebovať:

  • 3 veľké vajcia (pri izbovej teplote)
  • 1 šálku svetlého hnedého cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica múky
  • 1 šálka ľahkého kukuričného sirupu – môžete nahradiť medom alebo javorovým sirupom
  • 3 lyžice rozpusteného masla
  • 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 2 šálky polovičiek pekanových orechov + asi tucet na ozdobu

Ako na to?

  1. V miske zmiešajte vajcia, hnedý cukor, kukuričný sirup/med/javorový sirup, múku, soľ, rozpustené maslo a vanilku. Použite metličku alebo ručný mixér.
  2. Pridajte pekanové orechy a dôkladne premiešajte.
  3. Zmes vylejte na dno koláča, pričom si pomôžte silikónovou stierkou.
  4. Polovice pekanových orechov pekne ozdobne naaranžujte na vrch koláča.
  5. Pečte pri teplote 180 stupňov 35-40 minút.
  6. Skontrolujte, či je koláč hotový – pri jemnom zatrasení by sa mal v strede mierne chvieť. Ak je stred príliš tekutý, pečte ďalších 5 až 10 minút.
  7. Odstavte a nechajte úplne vychladnúť na mriežke – tým sa zabezpečí, že zmes dobre stuhne a bude sa dať ľahko krájať.

Podávajte so šľahačkou, vanilkovou zmrzlinou alebo s karamelovou omáčkou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Proso už nikdy nevyjde zatrpknuté. Všetko, čo musíte urobiť pred varením, je pripraviť ho

Dajte si ho k večeri namiesto zemiakov. Zvládnete nárasty cukru


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Zanedbávaný vitamín, ktorý chráni pred demenciou: Vaše srdce vám poďakuje

30.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/George Dolgikh). Väčšina z nás ho ignoruje, pritom je kľúčový pre naše zdravie. Vitamín K nielen zabezpečuje správne zrážanie…

Vajíčka mi pri varení vôbec nepraskajú. Teta mi prezradila túto metódu. Musíte použiť ihlu

30.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ElenaKaretnikova). Prečo vajce praskne, keď ho vložíte do horúcej vody? Túto otázku si kladú nielen milovníci veľkonočných raňajok, ale…

Tento šalát pozná len málo ľudí. Je triviálne jednoduchý a ideálny na večeru.

30.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MariaKovaleva). Šalát je neoddeliteľnou súčasťou mnohých jedál. Preto je dobré poznať jeho rôzne varianty, aby ste sa nevracali stále…

Mäkké a nadýchané uteráky: Tajomstvo, ktoré vám zmení život v kúpeľni!

30.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OlegDoroshin). Unavili vás drsné uteráky, ktoré po kúpeli škriabu pokožku? Nemusíte kupovať nové. Stačí poznať niekoľko jednoduchých trikov a…

Je to najzdravšia časť bravčového mäsa. Má nízky obsah tuku a kalórií

30.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tania Castan). Najzdravšie časť bravčového mäsa sa vyberá pomerne zriedkavo, čo je škoda. Zvyčajne siahame po mastnej krkovičke, rebierkach…

Auto Trendy

Ktoré značky najčastejšie končia v servise?

30.3.2025 Redakcia Auto trendy - Aj keď sú nemecké autá často synonymom kvality a spoľahlivosti, najnovšie štatistiky ukazujú zaujímavý paradox. Práve vozidlá týchto značiek patria medzi tie, ktoré majitelia najčastejšie…

Máte auto s týmto motorom? Nikdy ho nepredávajte, prežije vás aj vaše deti!

30.3.2025 Redakcia Auto trendy - Nie každý motor vydrží desiatky rokov a stovky tisíc kilometrov bez väčších opráv, ale niektoré sú doslova nezničiteľné. Ak vlastníte auto s jedným z týchto…

SUV pre rodinu: Ktorý hybrid je najúspornejší a najpraktickejší?

30.3.2025 Redakcia Auto trendy - Hľadáte ideálne rodinné SUV, ktoré kombinuje priestrannosť, úsporu paliva a moderné technológie hybridného pohonu? Porovnali sme štyroch populárnych konkurentov: Toyotu RAV4 Hybrid, Hyundai Tucson HEV,…

Dolomity: Motorkársky raj, kde adrenalín a krása idú ruka v ruke

30.3.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si cestu, ktorá sa vinie medzi majestátnymi vrcholmi, kde každý meter ponúka nové dobrodružstvo a dych vyrážajúce výhľady. Vitajte v Dolomitoch – horskom raji…

Ferrari zdražuje kvôli clám – Pripravte si peňaženky, ceny lietajú nahor!

30.3.2025 Redakcia Auto trendy - Nové clá na dovoz áut do USA menia pravidlá hry aj pre luxusnú automobilku Ferrari. Od apríla sa ich ceny zvýšia až o 10 percent.…

Ružový zázrak Európy: Objavte pláž, ktorá vyzerá ako z inej planéty

30.3.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde sa krištáľovo čistá tyrkysová voda stretáva s ružovým pieskom, akoby ste sa ocitli v rozprávke. Nie, nehovoríme o fotomontáži ani o…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov