Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Už nemusíte siahať po kupovanom Ragu alla Bolognese. Najobľúbenejšiu omáčku na svete si môžete pripraviť doma

29.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Candice Bell). Ragu alla Bolognese je pravdepodobne najobľúbenejšia omáčka na svete a je najznámejšia vďaka špagetám bolognese, ale možno ju úspešne použiť aj pri...

29.3.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Candice Bell).

Ragu alla Bolognese je pravdepodobne najobľúbenejšia omáčka na svete a je najznámejšia vďaka špagetám bolognese, ale možno ju úspešne použiť aj pri príprave lasagní. A hoci existuje veľa receptov na Ragu alla Bolognese, oplatí sa držať sa klasiky, priamo z talianskej Bologne.

Hoci existuje veľa receptov na Ragu alla Bolognese, oplatí sa držať sa klasiky, priamo z talianskej Bologne. Z čoho sa skladá originálne Ragu alla Bolognese?
Foto: shutterstock/Candice Bell

Z čoho sa skladá originálne Ragu alla Bolognese?

Ak chcete ochutnať túto lahodnú omáčku, siahnite po niekoľkých základných surovinách a zistíte, že už nikdy nebudete kupovať „hotovú“. Je to úplne iná chuť, ktorú si zamilujete.

Ak si chcete vychutnať dokonalú bolonézsku omáčku, musíte dbať na niekoľko vecí.

  • V prvom rade hľadajte v obchode pancettu alebo taliansku slaninu, ktorá dodá pokrmu brilantnú vôňu a chuť. Nájdete ju na väčšine obľúbených trhov. Takúto slaninu Taliani nepridávajú vždy, ale určite sa oplatí, aby bola súčasťou omáčky.
  • Ďalším bodom je výber cestovín. V Taliansku sa bolonská omáčka podáva so špagetovými cestovinami, ale to platí pre typické turistické reštaurácie. Taliani vo svojich domácnostiach používajú kvalitné cestoviny pappardelle a tagliatelle.
  • Výslednú chuť výrazne ovplyvňuje aj to, aké paradajky použijete. Môžete si pokojne kúpiť konzervované paradajky, ale hľadajte paradajky, ktoré sa vyhrievajú na talianskom slnku, a najlepšie pelati, ktoré sú o niečo sladšie.
  • A samozrejme mäso – malo by byť tiež kvalitné a musí byť hovädzie a bravčové. Je lepšie nájsť si v obchode pekné kusy mäsa a požiadať personál, aby ich pomlel, alebo si ich pomlieť doma, než si do košíka vkladať vopred pomleté balené mäso.
  • Zamatovú konzistenciu nášmu Ragu alla Bolognese dodá mlieko. Možno si myslíte, že táto ingrediencia sa k ostatným nehodí, ale buďte si istí – vaše chuťové bunky vám za ňu poďakujú. Dajte sa do práce!

Ragu alla Bolognese – prísady

  • Slanina – 50 g pancetty alebo inej kvalitnej slaniny
  • 300 g mletého hovädzieho mäsa
  • 150 g mletého bravčového mäsa
  • 2 vetvičky zeleru
  • 1 cibuľa
  • 1 a pol mrkvy
  • pohár suchého bieleho vína
  • pohár mlieka
  • 800 g paradajkovej passaty alebo 3 konzervy paradajok – najlepšie pelati
  • 1 polievková lyžica kvalitného talianskeho paradajkového pretlaku (nepovinné)
  • 1 bobkový list
  • korenie
  • soľ
  • cestoviny pappardelle alebo tagliatelle
  • strúhaný syr parmigiano reggiano
  • olej

Ragu alla Bolognese – recept

  1. Začneme prípravou soffritta, zeleniny, ktorá sa musí pridať do omáčky. Mrkvu a zeler ošúpeme a nakrájame nadrobno. Cibuľu tiež nakrájame nadrobno. V hrnci alebo na vysokej panvici zohrejeme trochu olivového oleja a zeleninu na ňom orestujeme. Po chvíli pridáme na kocky nakrájanú pancettu. Všetko opečieme a pravidelne miešame.
  2. Mäso pridáme k zelenine, ochutíme štipkou soli a opečieme na miernom ohni. Smažte, kým sa voda a šťava z mäsa nezredukujú. Pridajte víno, premiešajte a varte, kým sa z vína neodparia „percentá“ a kým sa celok mierne nezredukuje.
  3. Teraz je čas pridať mlieko, ktoré dodá nášmu jedlu zamatový nádych. Mlieko môžeme pridať v tejto fáze alebo na samom konci varenia, približne 10 minút pred podávaním. Keď mlieko zovrie a zredukuje sa, pridáme paradajky a bobkový list. Prípadne môžeme pridať aj lyžicu kvalitného talianskeho paradajkového pretlaku. Pridáme pohár vody. Premiešame.
  4. Znížte výkon horáka na nízky a omáčku varte 5-6 hodín. Omáčka sa časom začne redukovať, preto môžete občas pridať trochu vody. Nezabudnite obsah hrnca premiešať približne raz za hodinu. Omáčka nesmie príliš intenzívne vrieť, len „bublať“. Na konci varenia skontrolujte, či je potrebné pridať soľ. Oplatí sa pridať aj trochu mletého korenia.
  5. Cestoviny uvarte al dente a do vody pridajte lyžičku soli. Cestoviny preložte do druhej panvice, prilejte trochu vody z cestovín a pridajte omáčku. Celú zmes dôkladne premiešajte v panvici nastavenej na slabý horák a minútu zohrievajte. Preložte na tanier a posypte parmigiano reggiano. Buon appetito!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pripravujete plnenú kapustu? Nezabudnite ich pridať do ryže a chuť poteší každého.

Takýto vývar ste ešte nemali. Stačí len trochu, aby získal výnimočnú arómu.


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vybrala 5 najhorších jedál na Slovensku. Neuveríte, aká „dobrota“ sa tam dostala!

02.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lex0077). Umelá inteligencia vs. slovenská kuchyňa. Opýtali sme sa AI (ChatGPT), ktoré slovenské jedlá by podľa nej chutili cudzincom najmenej…

Jedna čajová lyžička na šálku kávy a uvidíte rozdiel. Mozog pracuje rýchlejšie, stres a napätie klesajú

02.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Body Stock). Kto túto kombináciu ešte nevyskúšal, mal by to urobiť. Káva s kakaom je nielen chutná, ale aj…

Butterfly strih je stvorený pre päťdesiatničky. Je taký omladzujúci, že vás prinúti zmeniť účes.

2.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Michelle Aleksa). Plánujete zmenu účesu na novú sezónu? Najlepšie urobíte, ak si hneď vypýtate butterfly strih, ktorý by sa…

Zabudnite na vodný kameň v kuchyni či kúpeľni. Stačí ho pretrieť týmto a zmizne

02.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vershinin89). Vodný kameň v kuchyni a kúpeľni nechce zmiznúť za žiadnu cenu? Rýchlo sa ho zbavíte vďaka jednému bežnému…

Táto jedna zmena môže spomaliť šedivenie. Málokto o nej vie

02.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Starnutie, stres alebo nešťastná genetika? Ak si všímate náhly nárast šedivých vlasov, zvážte inú príčinu. Málokto vie, že…

Auto Trendy

Šéf BMW M priznáva: Odhalenie hmotnosti novej M5 bola obrovská chyba

2.4.2025 Redakcia Auto trendy - Keď BMW zverejnilo, že nová generácia M5 váži neuveriteľných 2445 kg, sociálne siete explodovali kritikou. Fanúšikovia legendárneho športového sedanu nešetrili ostrými komentármi. Teraz šéf divízie…

Európske automobilky opäť klopú na ruské brány

2.4.2025 Redakcia Auto trendy - Európske automobilky, ktoré v roku 2022 opustili ruský trh, začínajú hľadať cesty, ako sa tam vrátiť. Renault zvažuje odkúpenie svojho podielu, zatiaľ čo Volkswagen rozpredáva…

Ako zistiť, či sú vaše tlmiče na konci? Skontrolujte ich ľahko pred domom!

2.4.2025 Redakcia Auto trendy - Tlmiče sú základom bezpečnej jazdy každého vozidla, no ich stav často ignorujeme. Vedeli ste však, že ich kontrolu môžete zvládnuť sami, priamo pred domom? Ukážeme…

Koniec automobilovej legendy: Stellantis zatvoril továreň po 120 rokoch!

2.4.2025 Redakcia Auto trendy - Automobilový priemysel prišiel o jednu zo svojich ikon. Po 120 rokoch skončila výroba áut v britskom Lutone, kde kedysi mladá značka Vauxhall písala históriu. Dnes…

Honda šokuje svet: Tri autá zavesené na žeriave vo výške 30 metrov!

2.4.2025 Redakcia Auto trendy - Honda sa rozhodla zaujať netradičnou reklamnou kampaňou, ktorou demonštruje odolnosť svojho nového modelu Passport 2026. V strede kalifornskej púšte zavesila tri autá na obrovský žeriav…

Škandál v Taliansku: Tesla opäť pod útokom.

2.4.2025 Redakcia Auto trendy - Ranné ticho v rímskej štvrti Torre Angela narušil mohutný požiar, ktorý zničil showroom značky Tesla. V plameňoch nenávratne zmizlo 17 vozidiel tejto ikonickej značky. Hoci…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov