7.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ Tsuguliev)
Veľa ľudí sa pri pomyslení na vnútornosti zhrozí a úprimne povedané, netuším prečo. Správne pripravená pečeň, jemný dusený žalúdok alebo pikantné vnútornosti sú jednoducho delikatesy a splnený sen. Niektoré vnútornosti si však vyberáme oveľa menej často a smutne sa na nás pozerajú spoza mäsového pultu. S týmto receptom sa aj skeptik voči vnútornostiam vrhne na najchutnejšiu časť kurčaťa.

Foto: shutterstock/ Tsuguliev
Niektoré jedlá alebo výrobky nám môžu pokojne chutiť, ale keďže u väčšiny ľudí vyvolávajú odpor, na našich tanieroch sa často neobjavujú. Už sme písali o tom, ako pripraviť dokonalú pečeň, ako pripraviť chutný dusený žalúdok a ako ochutiť vnútornosti. To všetko sú naozaj chutné veci, ale myslím, že mnohí z nás zabudli na srdcia.
Hydinové srdcia sú pôvabné mäso, sú jemné, dlho varené takmer maslové, majú podobnú štruktúru ako pečeň, ale nikdy nie sú horké. Sú nielen lacné a chutné, ale aj veľmi zdravé. Obsahujú veľa vápnika a fosforu a veľa železa, preto by ich mali jesť ľudia s anémiou a s rizikom tohto ochorenia. Na rozdiel od žalúdkov sa srdcia oveľa rýchlejšie varia a dusia a dnes vám povieme, ako z lacných srdiečok pripraviť jedlo ako z dobrej reštaurácie.

Foto: shutterstock/Timolina
Zdravo sa stravujeme zriedkavo a trpíme anémiou. Tieto vnútornosti však majú cenu zlata
Ingrediencie:
- cca 700 g kuracích srdiečok,
- 400 g hlivy ustricovej alebo šampiňónov,
- 1 cibuľa,
- 1 stredne veľká paprika,
- pohár hydinového alebo zeleninového vývaru,
- nasekaná petržlenová vňať,
- citrónová šťava,
- soľ, korenie, granulovaný cesnak, sladká a údená paprika,
- kyslá smotana,
- voliteľne: 1/3 pohára jemnej ajvarskej alebo paprikovej omáčky.
Srdcia v omáčke s hlivami ustricovými a paprikou – Recept:
Srdiečka opláchnite pod studenou vodou a nechajte ich chvíľu odkvapkať. Medzitým si pripravte ostatné prísady. Papriku nakrájajte na nie príliš dlhé pásiky, cibuľu na stredne veľké kocky a hlivu na kúsky. Pripravte si hlbokú panvicu alebo väčší hrniec a rozohrejte v ňom solídnu lyžicu masla.
Pridajte srdiečka a smažte ich na silnom ohni, kým nezmenia farbu. Potom pridajte cibuľu a smažte, kým nezesklovatie. Pridajte hlivu ustricovú a papriku. Premiešajte a znížte teplotu. Zalejte zeleninovým vývarom, pridajte korenie a prikryte pokrievkou. Dusíme, kým srdiečka nezmäknú, čo by malo trvať asi 25-30 minút.

Foto: shutterstock/BearFotos
Pridáme paprikovú omáčku alebo adžvar, podľa chuti dochutíme citrónovou šťavou a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Opäť premiešajte a pridajte dve polievkové lyžice kyslej smotany. Dusíme asi päť minút a podávame, prípadne môžeme zahusťovať trochou múky. Výborné s ryžovými alebo pohánkovými krúpami alebo klasickou zemiakovou kašou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takto pripravíte dokonalý vývar. Inak bude horký a nechutný. Všetko je to o pravidle „10 minút“
Už žiadne hovädzie mäso, ktoré je tvrdé ako podrážka. Podľa týchto pravidiel bude jemné a šťavnaté
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.