7.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/54613).
Chcete svojich hostí prekvapiť netradičným pečivom? Potom im naservírujte kasuteru alebo japonský medový koláč. Budú ohromení, pretože tento koláč je nadýchaný, vlhký a mimoriadne aromatický. Bude dokonalým doplnkom k popoludňajšej káve alebo čaju.

Foto: shutterstock/54613
Na vytvorenie chutného koláča vôbec nemusíte kupovať luxusné prísady. Stačia 3 produkty a pripravíte nadýchaný koláč s medovou príchuťou. Na tento koláč nie sú potrebné žiadne krémy ani polevy. Pozrite si jednoduchý recept.
Kasutera – tradičný japonský piškótový koláč s prekvapivo jednoduchým zložením
Hoci je kasutera známa ako japonská piškótová torta, jej korene siahajú až do Portugalska. Recept na tento koláč sa v Japonsku objavil v 16. storočí, keď si ho misionári a obchodníci brali so sebou na cesty, pretože dlho vydržal čerstvý.
Toto pečivo vďačí za svoju jedinečnú vôňu medu, ktorý mu dodáva nielen chuť, ale pôsobí aj ako prírodný konzervant. Pri výrobe sa nepoužíva prášok do pečiva ani iné kypriace látky. Za nadýchanosť je zodpovedná vyšľahaná bielková pena, ktorá by sa mala postupne spájať s ostatnými prísadami.
Vidíme teda, že ju pripravujeme podobne ako tradičný piškótový koláč – postupne pridávame jednotlivé prísady a celé to starostlivo spojíme s múkou.
Recept na japonskú kasuteru
Ingrediencie:
- 5 vajec
- 125 g hladkej múky
- 2/3 šálky tekutého medu
Príprava:
- Na prípravu japonskej medovej piškótovej torty najprv oddeľte bielky od žĺtkov a do misky preosejte múku.
- Potom v sklenenej alebo kovovej miske vyšľahajte bielky do hustej peny. Postupne pridávajte med po lyžiciach a miešajte, kým nevznikne hustá hmota.
- Potom po jednom pridávajte žĺtky a miešajte do hladka.
- Prisypte chlebovú múku – budete ju musieť vmiešať silikónovou stierkou.
- Cesto nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie a vrch zarovnajte lyžicou. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 170 °C približne 30 minút, kým nie je suché.
- Po upečení odporúčame nechať koláč v rúre s pootvorenými dvierkami 30 minút, aby nespadol. Po vychladnutí koláč prikryte potravinovou fóliou a vložte na 3 hodiny do chladničky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je to lepšie ako matcha. A je ešte zdravšia ako ona
Najjednoduchší koláč, aký svet pozná. Jogurtový koláč je vždy mäkký a vláčny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.