8.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vkuslandia).
Fašírky sú klasickým slovenským jedlom, ktoré je veľmi obľúbené. Zaujímavé je, že ich nemusíme vždy pripravovať rovnakým spôsobom. Niekedy stačí malá zmena, aby sme zažili úplne novú a lepšiu chuť.

Foto: shutterstock/vkuslandia
Fašírky sú jednoduchým a nekomplikovaným pokrmom, ktorý sa dá pripraviť naozaj rýchlo. Ak chcete dosiahnuť dokonalú štruktúru a chrumkavý povrch, môžete použiť kulinársky trik. Tentoraz namiesto strúhanky pridáme do stredu niečo úplne iné. Táto prísada môže niektorých ľudí naozaj prekvapiť.
Čo pripraviť z mletého mäsa? Fašírky sú najobľúbenejším a najjednoduchším slovenským jedlom.
Fašírky z mletého mäsa je tradičné jedlo. Najčastejšie sa pripravujú z mletej surovej bravčovej krkovičky s pridaním surového vajca a strúhanky. Mäso sa samozrejme môže pripraviť aj z morčacieho alebo kuracieho mäsa. Celá zmes sa dochucuje soľou a korením a niekedy sa pridáva aj cibuľa. Vyprážané fašírky sa podávajú so zemiakmi a šalátom.
Treba však vedieť, že recept sa dá ľubovoľne obmieňať a môže sa doň niečo pridať. Okrem cesnaku je dobré pridať aj cibuľu. Okrem toho, hoci v štandardnom recepte sa do zmesi pridáva strúhanka, aby bola hmota kompaktnejšia a chrumkavejšia, dá sa ľahko nahradiť.

Foto: shutterstock/Irina Bg
Výbornou alternatívou sú predsa kuskusové krúpy. Je však dobré vedieť, že to mierne zmení chuť nášho pokrmu. Zaujímavé je, že pridaním čajovej lyžičky lahôdkovej horčice do mäsovej zmesi budú mleté fašírky oveľa jemnejšie, šťavnatejšie a krehkejšie. Určite to stojí za vyskúšanie na osvedčenom recepte.
Fašírky v trochu inom vydaní. Stačí pridať ingredienciu
Ak plánujete pripraviť na večeru fašírky, postupujte podľa tohto osvedčeného receptu.
Budete potrebovať:
- pol kilogramu mletého mäsa,
- jednu cibuľu,
- kuskus,
- jedno vajce,
- provensálske bylinky,
- lahôdkovú horčicu,
- soľ,
- korenie,
- strúhanku
- olej na vyprážanie.
Spôsob prípravy:
- Na začiatku namočte kuskus do misky s vriacou vodou.
- Potom nadrobno nakrájajte cibuľu a jemne ju opražte. Teraz sa pustíme do zmesi.
- Mleté mäso vložíme do misky podľa vlastného výberu a pridáme lyžičku horčice a korenie.
- Nakoniec prisypeme aj osmaženú cibuľu a všetko dôkladne premiešame, kým sa ingrediencie nespoja.
- Teraz už len stačí pridať namočený kuskus a vajce, vďaka ktorým sa zmes zlepí.
- Z cesta vytvarujeme fašírky a vyprážame ich na oleji. Podávame s požadovanou prílohou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Lacné a jednoduché fašírky bez mäsa. Hotové za pár minút a zasýtia na dlhé hodiny
Najdôležitejšie pravidlo pri príprave fašíriek z mletého mäsa. Vyjdú šťavnaté a chrumkavé
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.