8.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Santhosh Varghese).
Sú neoddeliteľnou súčasťou zdravej a vyváženej stravy. Obsahujú vlákninu, ktorá zlepšuje tráviaci systém a pomáha kontrolovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Sú tiež neoceniteľnou podporou pre srdce. Naši predkovia ich jedli už pred tisíckami rokov a dobre vedeli, čo robia.

Foto: shutterstock/Santhosh Varghese
Odborníci na výživu už roky tvrdia, že strukoviny by mali byť súčasťou vyváženej stravy (pokiaľ neexistujú individuálne kontraindikácie ich konzumácie). Ich pravidelná konzumácia môže mať na náš organizmus veľmi priaznivý vplyv. Nie každý však vie, ako veľmi môžu prospieť. Stačí povedať, že sú cenným zdrojom bielkovín.
Semená strukovín. Chránia pred srdcovými chorobami a obezitou
Medzi strukoviny patria fazuľa, hrach, cícer, šošovica, bôb a sója. Konzumácia každej z nich má pre telo rôzne prínosy.
- Okrem iného majú pozitívny vplyv na zdravie srdca.
V roku 2022 bola publikovaná štúdia talianskych vedcov, ktorá ukázala, že konzumácia približne 400 g strukovín týždenne znižuje riziko ischemickej choroby srdca a kardiovaskulárnych ochorení vo všeobecnosti, hoci vedci zdôrazňujú, že sa to netýka cievnej mozgovej príhody.
Výsledky si môžete prečítať na webovej stránke časopisu Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. Na webovej stránke dietitians.org.co.uk sa uvádza aj dôležitá metaanalýza z roku 2019, podľa ktorej táto skupina potravín znižuje aj riziko obezity (o 13 %) a hypertenzie (o 9 %).
- Strukoviny tiež pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, čo má vplyv aj na kardiovaskulárne zdravie.
- Môžu ich konzumovať aj diabetici, pretože majú nízky glykemický index (hoci to neplatí pre varenú bôbovú fazuľu, na ktorú by si diabetici mali dávať pozor).
- Podieľajú sa aj na kontrole hladiny cukru v krvi (napr. cícer).
Za konzumáciu strukovín sa vám poďakujú aj vaše črevá.
- Hoci sa ich konzumácia často spája s pocitom ťažoby a nepríjemných plynov, obsahujú veľa vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie a zabezpečuje pocit sýtosti na dlhú dobu.
- Na druhej strane, nepríjemným ťažkostiam sa dá vyhnúť, ak sa strukoviny pripravia správnym spôsobom.
Ako variť fazuľu a hrach bez plynatosti?
- V prvom rade je potrebné strukoviny pred varením dlho namáčať – aj niekoľko hodín až niekoľko hodín (hrach by sa mal namáčať najkratšie, cícer a sója najdlhšie, mladé rastliny a šošovica sa namáčať nemusia). Preto ak ich plánujete jesť napríklad na večeru, začnite s prípravou deň vopred.
- Do vody môžete pridať jedlú sódu alebo citrónovú šťavu. Potom použite tzv. dvojité varenie. To znamená, že semienka uvaríte, vriacu vodu zlejete, do toho istého hrnca nalejete novú vodu a znovu uvaríte. Na konci varenia pridáme do vody soľ.
- Odborníci na klinickú výživu, tiež pripomínajú, aby sme zbierali penu, ktorá vzniká počas varenia. Ide o saponíny, ktoré tiež môžu prispievať k plynatosti.
- Veľký význam má aj korenie. Pri príprave strukovinových jedál sa odporúča používať korenie, ktoré pôsobí proti plynatosti. Patrí medzi ne napríklad: rasca, majorán, saturejka, mäta, fenikel, tymián, šalvia, bazalka a oregano.
Strukoviny je najlepšie zavádzať do stravy postupne. Najprv v menších množstvách, aby si na ne telo zvyklo. Pomôže to tiež zabrániť nadúvaniu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Po 40. roku života nemôže chýbať vo vašom jedálničku. Odďaľujú starnutie a posilňujú srdce
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.