9.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Raquelhh)
Aromatická káva bývala synonymom rána a energetického „nakopnutia“. Teraz máme viac alternatív a do popredia sa dostáva najmä káva matcha. Zistite, aký je rozdiel medzi týmito dvoma nápojmi, a zistite, ktorý funguje lepšie na silný štart do dňa – káva alebo matcha.

Foto: shutterstock/Raquelhh
Aký je rozdiel medzi kávou a matchou?
Káva obsahuje viac kofeínu na jednu porciu. Štandardná šálka ho obsahuje 80 až 100 mg, zatiaľ čo v šálke matcha nájdete menej kofeínu – 40 až 60 mg. Káva poskytuje rýchlejšiu, ale kratšiu stimuláciu, zatiaľ čo matcha stimuluje pomalšie. Súvisí to aj s tým, že po vypití kávy môžeme pocítiť náhly pokles energie, čo v prípade matcha neplatí. Okrem toho japonský zelený čaj stabilizuje hladinu energie a podporuje koncentráciu. V oboch prípadoch – v káve aj v matche – je vysoký obsah antioxidantov, ale v matche je ich viac ako v káve.
Posledným bodom porovnania je chuť. Pokiaľ ide o kávu, takmer každý vie, ako chutí. Horká, intenzívna chuť a aróma, ktorá vystupuje počas prípravy, sú pre väčšinu kávičkárov nepochybne plusom. Matcha je na druhej strane úplným opakom kávy. Jej chuť sa opisuje skôr ako zemitá a mierne sladká. V tomto prípade ide jednoducho o individuálnu záležitosť a ochutnávku oboch nápojov.
Čo si vybrať? Záleží na tom…
Výber medzi kávou a matchou závisí od individuálnych chutí, ako aj od niekoľkých kľúčových rozdielov. Káva by mala byť voľbou tých, ktorí chcú rýchlu vzpruhu a „nakopnutie“, pretože jej účinok je silnejší, rýchlejší a ostrejší. Dobre poslúži ako prísun energie po prebudení, ale napríklad aj počas dlhých hodín za volantom. Matcha bude naopak lepšou voľbou pre tých, ktorí nechcú zažívať náhle prívaly energie a chcú tiež zlepšiť svoju koncentráciu. Okrem toho bude dobre fungovať ako popoludňajší nápoj, ktorý nenaruší spánok.

Foto: shutterstock/New Africa
Ako konzumovať matchu?
Matcha alebo japonský zelený čaj vďačí za svoju zelenú farbu značnému množstvu chlorofylu, ktorý má antioxidačné účinky. Okrem toho sa dá pripraviť mnohými rôznymi spôsobmi. Tradične sa pripravuje šľahaním vo vode pomocou bambusovej metly. V Japonsku sa to robí pri špeciálnom čajovom obrade. Môže sa použiť aj do matcha latte s mliekom (rastlinným alebo kravským) a ako prísada do smoothies alebo koktailov. Japonský zelený čaj sa výborne hodí aj ako poleva na koláče, zmrzlinu alebo pudingy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zalejte horúcou vodou a pite denne. Obmedzí chuť na cukor
Švédska káva – výnimočný nápoj, ktorý sa postará o vaše zdravie a kondíciu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.