08.04.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Aj keď vyzerajú nenápadne, klíčky z reďkovky sú skutočnou vitamínovou bombou. Vďaka vysokému obsahu živín prináša ich zaradenie do každodennej stravy množstvo výhod. Odporúčajú sa ľuďom, ktorí dbajú o imunitu, tráviaci systém a srdce. Hoci sú dostupné po celý rok, ich posilňujúce účinky oceníte najmä v období jarnej únavy, keď sa často cítite ospalo, vyčerpane a bez energie.

Od potraviny námorníkov po superpotravinu
Podľa čínskych legiend boli za objavenie výhod konzumácie klíčkov zodpovední námorníci. Po dlhom a vyčerpávajúcom hľadaní pevniny zúfalo hľadali niečo na zjedenie.
V jednom momente si všimli klíčiace fazule, ktoré naklíčili v dôsledku vlhkosti. Ukázalo sa, že sú nielen chutné, ale aj zasýtili. Hoci ide len o legendu, môže v nej byť zrnko pravdy. Proces klíčenia zdvojnásobuje, a niekedy až strojnásobuje výživovú hodnotu rastliny.
Prečo sa oplatí jesť klíčky reďkovky? Vlastnosti
Predstavujú skutočný poklad živín. Klíčky reďkovky sú zdrojom vitamínu C, ktorý je absolútnym základom budovania odolnosti organizmu voči infekciám. Nenápadné rastlinky obsahujú aj veľké množstvo vitamínov skupiny B, nevyhnutných pre dobrú náladu, fungovanie nervového systému a potláčanie pocitu únavy. Okrem toho klíčky reďkovky obsahujú aj minerály: železo, horčík a vápnik, ktoré podporujú zdravie kostí a svalov.
Ako chutia klíčky reďkovky?
Vyznačujú sa jemne pikantnou, sviežou chuťou. Vďaka nim získavajú jedlá intenzívnejší charakter. Skvele sa hodia ako prísada do šalátov, sendvičov či wok jedál. Predstavujú chrumkavý akcent, ktorý jedlá obohacuje.
Jedzte na podporu trávenia a čriev
Klíčky reďkovky obsahujú vlákninu, ktorá reguluje činnosť čriev, bráni usádzaniu zvyškov potravy a znižuje pravdepodobnosť výskytu zápchy. Zvyšujú pocit sýtosti a pomáhajú obmedziť maškrtenie. V kombinácii s nízkou kalorickosťou sú skvelou voľbou pre ľudí na redukčnej diéte. Ich výrazná chuť zlepšuje kvalitu jedál, ktoré sa predtým mohli zdať mdlé a nevýrazné.
Treba aj spomenúť, že mladé rastliny prirodzene stimulujú vylučovanie tráviacich štiav, čo uľahčuje vstrebávanie živín z potravy.

Foto: shutterstock/Kolpakova Svetlana
Klíčky reďkovky ako podpora pre srdce
Ich pravidelná konzumácia môže vyrovnávať hladiny „dobrého“ a „zlého“ cholesterolu v tele. Podporuje tiež lepšie prekrvenie. Antioxidanty a draslík obsiahnuté v klíčkoch prispievajú k správnej činnosti srdca a regulácii krvného tlaku.
Protizápalové a antibakteriálne účinky
Klíčky sú našimi spojencami v boji proti infekciám a zápalom v tele. Prírodné sírne zlúčeniny obsiahnuté v ich zložení nie sú zodpovedné len za výraznú chuť. Pomáhajú zároveň eliminovať baktérie a plesne.
Okrem toho majú klíčky reďkovky detoxikačné účinky. Podporujú odstraňovanie nežiaducich látok z organizmu a predstavujú oporu pre obličky aj pečeň. Pomáhajú aj pri neutralizácii toxínov, ktoré sú výsledkom nezdravej stravy a stresu.

Foto: shutterstock/alexanderon
Kontraindikácie
Hľadanie čerstvej jarnej zeleniny v obchodoch a na trhoch je okamih, na ktorý mnohí Slováci čakali celú zimu. Klíčky reďkovky si môžete vypestovať aj sami v pohodlí domova.
Napriek mnohým výhodám si však niektorí musia dávať pozor. Konzumáciu klíčkov by sa mali vyhýbať osoby s oslabenou imunitou (napr. po prekonanej chorobe alebo antibiotickej liečbe) a taktiež krátko po otrave jedlom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vysaďte ju v záhrade a pripravte z neho nálev. Má účinky ako kolagén
Pridajte do kefíru a pite denne. Podporuje chudnutie a činnosť čriev
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.