10.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zi3000)
Bábovka je skutočnou klasikou na sviatočnom stole. Zvyčajne ju pripravujeme z múky, vajec, cukru a prášku do pečiva. Existuje však spôsob, ako ju urobiť nadýchanejšou, vlhkejšou a jemnejšou. Tajomstvo spočíva v jednom prídavku.

Foto: shutterstock/zi3000
Keď robíme bábovku, zvyčajne sa držíme klasického receptu. Ani nás nenapadne pridať niečo navyše. Keď sa však naučíte tento trik, už sa k tradičnému spôsobu nevrátite. Ide o to, aby ste do nej vniesli … majonézy. Vďaka nej je upečený výrobok mimoriadne vlhký a každý kúsok sa rozplýva v ústach. Okrem toho výrazne neovplyvňuje chuť, ale dodáva koláču pozoruhodnú ľahkosť. Keď ho položíte na stôl, nikto nebude vedieť, čo je vo vnútri.
Vlhký majonézový koláčik. Bude mäkký a nadýchaný
Majonéza, hoci sa zdá nezvyčajná, je skvelou alternatívou k iným prísadám, ktoré môžu koláč zaťažovať. Udrží ju dlhšie čerstvú. Nezabudnite to však s ňou nepreháňať.
Ingrediencie:
- 250 g pšeničnej múky,
- 45 g zemiakovej múky,
- 150 g jemného cukru,
- 4 vajcia,
- 5 lyžíc majonézy,
- 2 lyžičky prášku do pečiva,
- nastrúhaná kôra z jedného citróna,
- štipka soli.

Foto: shutterstock/HandmadePictures
Ako sa pečie babka s majonézou? Jednoduchý recept na úspešné pečenie
Výroba bábovky je jednoduchý a rýchly proces. Kľúčom k úspechu je správna príprava surovín a opatrnosť pri miešaní cesta. Na začiatok je dobré vybrať výrobky z chladničky, aby mali izbovú teplotu – pomôže vám to dosiahnuť lepší výsledok.
Spôsob:
Oddeľte bielka od žĺtkov. Do bielkov pridajte štipku soli a vyšľahajte ich do tuhej peny. Postupne primiešajte cukor, dobre premiešajte, kým sa nerozpustí, potom pridajte žĺtky a spojte. Citrónovú kôru najemno nastrúhajte a vmiešajte do zmesi. Potom pridajte majonézu a všetko vymiešajte do hladka. Pšeničnú múku, zemiakovú múku a prášok do pečiva preosejte cez sito priamo do misy s ostatnými prísadami. Všetko jemne premiešajte stierkou, aby bolo cesto nadýchané.

Foto: shutterstock/Tatiana Vorona
Cesto nalejte do formy na muffiny, ktorú ste predtým vymastili a vysypali múkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 40 minút. Pomocou paličky skontrolujte, či je koláč hotový – ak je po vybratí suchá, koláč je upečený. Koláč necháme vychladnúť, polejeme polevou alebo posypeme práškovým cukrom. Okrem toho môžete vrch posypať orechmi alebo pomarančovou kôrou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchla bábovka na víkend. Tento recept sa vždy podarí
Tento šialený koláč pripravíte bez pečenia. Vaši hostia budú presvedčení, že je z cukrárne.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.