11.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DROBOT VIKTORIIA).
Zemiakové placky sú jedným z najväčších kulinárskych pôžitkov a či už ich máte radšej so soľou, smotanou alebo omáčkou, už len vôňa ich smaženia uvoľňuje hormóny šťastia. Dnes vám poradíme, ako pripraviť dokonalé zemiakové placky. Surovinu mi prezradila kamarátka kuchárka a ide o jednu prísadu a správny moment, kedy ju pridať k zemiakom. Sú také chutné, že jedna porcia jednoducho nestačí.

Foto: shutterstock/DROBOT VIKTORIIA
Zemiakové placky, rovnako ako bryndzové halušky, majú v srdciach Slovákov osobitné miesto. Recept na zemiakové placky je naozaj triviálny a my sme sa už viackrát presvedčili, že najjednoduchšie recepty sa paradoxne najľahšie pokazia. Dnes sa však dozviete, ako pripraviť nielen tie najchutnejšie zemiakové placky, ale aj zlatisté a božsky chrumkavé.
V čom spočíva tajomstvo? Samozrejme, v pomeroch a cibuli. Do cesta na zemiakové placky je vždy dobré pridať cibuľu, najlepšie však tesne pred smažením. Keď pridáte cibuľu na začiatku, šťava a chuť z cibule sa stratí. Ak ju pridáte do už vymieseného cesta, cibuľa spôsobí, že placky budú nádherne karamelizované a zlatisté.
Zemiakové placky. V tomto momente pridajte cibuľu a sú zlatisté
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov, najlepšie múčnatých
- 1 cibuľa
- 2 malé vajcia
- 2 PL pšeničnej múky
- voliteľné – plochá lyžica zemiakovej múky
- soľ podľa chuti
- prípadne lyžica kyslej smotany
- lyžica octu (aby placky neabsorbovali tuk zo smaženia)
- olej na vyprážanie
Chrumkavé zemiakové placky – ako ich pripraviť

Foto: shutterstock/Timolina
- Zemiaky ošúpte, opláchnite a nastrúhajte na najmenšom strúhadle. Môžete ich tiež nastrúhať v kuchynskom robote.
- Nastrúhané zemiaky zbavte prebytočnej vody, najlepšie pomocou utierky alebo gázy. Vodu si však nechajte a počkajte, kým sa škrob usadí na dne misky.
- Škrob, ktorý sa usadil na dne nádoby, pridajte k nastrúhaným zemiakom. Pridajte aj múku, vajcia a soľ.
- Cibuľu nastrúhajte na rovnako jemnom strúhadle.
- Potom všetko spolu premiešajte, pridajte ocot a začnite smažiť. Panvica by mala byť dobre rozohriata, ale výkon horáka nesmie byť príliš vysoký.
- Hlbokou lyžicou dávkujte porcie zemiakového cesta do dobre rozpáleného tuku. Smažte z oboch strán do zlatista a do chrumkava.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na Veľkú noc si pripravte „chrumkavú omáčku“. Výborne sa hodí k vajíčkam a mäsu
Zrelé banány nevyhadzujte. Pripravte si tento lahodný dezert za 5 minút
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.